18 Δεκ 2024
READING

Έρευνα | η μόδα το 2022 στρέφεται στην κυκλική οικονομία και το ψηφιακό οικοσύστημα

6 MIN READ

Έρευνα | η μόδα το 2022 στρέφεται στην κυκλική οικονομία και το ψηφιακό οικοσύστημα

Έρευνα | η μόδα το 2022 στρέφεται στην κυκλική οικονομία και το ψηφιακό οικοσύστημα

Η πανδημία ανάγκασε τη βιομηχανία της μόδας να προσαρμοστεί σε μια “νέα κανονικότητα” και η ανάπτυξη της τεχνολογίας συνέβαλε σημαντικά στην διαμόρφωση της κατεύθυνσης προς την οποία εξελίσσεται η μόδα.

Το The Business of Fashion και η McKinsey and Company συνεργάστηκαν στην ετήσια έκθεση The State of Fashion για το έτος 2022. Η ανάλυση βασίζεται σε συνεντεύξεις με κορυφαία στελέχη του κλάδου και σε μια εκτεταμένη έρευνα, περιγράφοντας τι αναμένουν οι επιχειρήσεις το επόμενο έτος και πώς προετοιμάζονται. Η έκθεση καλύπτει ένα ευρύ φάσμα επιδραστικών παραγόντων για τον κλάδο της μόδας το 2022, από την προετοιμασία για την ανάκαμψη από την πανδημία έως την επέκταση στο metaverse.

Metaverse, κοινωνικές αγορές και ασφάλεια στον κυβερνοχώρο

Όπως αναμενόταν, ο ψηφιακός κόσμος πρόκειται να συνεχίσει την επέκτασή του σε όλες σχεδόν τις πτυχές της ζωής μας, συμπεριλαμβανομένης της μόδας. Η αύξηση των εμπορικών σημάτων που στρέφονται προς το νεοσύστατο metaverse οφείλεται, εν μέρει, στη δυνητικά υψηλή δέσμευση από τους νέους καταναλωτές που μπορεί να προσφέρει. Η έρευνα υποδεικνύει ότι οι μάρκες θα πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους στα παιχνίδια και την εικονική μόδα ως μια νέα μέθοδο δημιουργίας κοινότητας, αναφέροντας ότι το 81% της Gen Z παίζει βιντεοπαιχνίδια τους τελευταίους έξι μήνες.

Η άνοδος επεκτείνεται και στις εμπειρίες αγορών, καθιστώντας σημαντικό τον πειραματισμό με την επαυξημένη πραγματικότητας (AR) και άλλες σχετικών τεχνολογιών.  Ένα παράδειγμα επαυξημένης εμπειρίας μπορεί να είναι μια εικονική ντουλάπα, η οποία θα επιτρέπει στους καταναλωτές να δημιουργήσουν μια ψηφιοποιημένη αναπαράσταση όλων των προϊόντων που κατέχουν από τον συγκεκριμένο λιανοπωλητή. Στη συνέχεια, η εικονική ντουλάπα θα είναι προσβάσιμη στους υπαλλήλους του καταστήματος, ώστε όταν ο αγοραστής βρίσκεται στο κατάστημα, αυτοί να μπορούν να προτείνουν διάφορα είδη που θα συμπλήρωναν τα υπάρχοντα που έχει αγοράσει προηγουμένως.

Βέβαια, καθώς ο κόσμος στρέφεται όλο και περισσότερο προς το ψηφιακό, ο κίνδυνος του κυβερνοχώρου και ακατάλληλου χειρισμού δεδομένων γίνεται πιο εμφανής. Σύμφωνα με την έκθεση, το 53% των στελεχών της μόδας δηλώνουν ότι θεωρούν πιθανό έως πολύ πιθανό η εταιρεία τους να αντιμετωπίσει μια σημαντική κυβερνοεπίθεση το 2022. Το ποσοστό αυτό υποδηλώνει την επείγουσα ανάγκη βελτίωσης της άμυνας στον κυβερνοχώρο και επένδυσης στην ψηφιακή ασφάλεια που να προστατεύει τόσο τις εταιρείες όσο και τους πελάτες.

Προώθηση του κυκλικού μοντέλου

Σε ένα κυκλικό μοντέλο λιανικής πώλησης μόδας, ένα και μόνο ένδυμα δημιουργεί αξία επανειλημμένα, καθώς πωλείται, επιστρέφεται, επισκευάζεται, μεταπωλείται, ενοικιάζεται ή τελικά ανακυκλώνεται σε έναν συνεχή κύκλο για να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή χρήση. Αυτό με τη σειρά του δημιουργεί ένα εντελώς νέο φάσμα εμπειριών.

Οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να δίνουν έμφαση στο ζήτημα της κυκλικότητας, με πολλές να δηλώνουν ότι αναζητούν ωριμότητα των τεχνολογικών λύσεων ως καθοριστικό παράγοντα για την κλιμάκωση και τη χρήση της ανακύκλωσης κλειστού κύκλου. Η ανακύκλωση κλειστού κύκλου είναι η διαδικασία παραγωγής που αξιοποιεί την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση υπαρχόντων προϊόντων για την προμήθεια των υλικών που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία μιας νέας έκδοσης του ίδιου προϊόντος. Με την ανακύκλωση κλειστού κυκλώματος τα προϊόντα διατηρούν την αξία τους επ’ αόριστον.

Στην έρευνα, τα κυκλικά κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα είναι ένα από τα κύρια στοιχεία που τονίζονται , με το 60% των στελεχών της μόδας που συμμετείχαν στην έρευνα να δηλώνουν ότι έχουν ήδη επενδύσει ή σχεδιάζουν να επενδύσουν στο σύστημα ανακύκλωσης το επόμενο έτος. Επίσης, καθώς οι τεχνολογίες αρχίζουν να επεκτείνονται, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να τις υιοθετήσουν στη διαδικασία ανάπτυξης προϊόντων για επιχειρησιακή χρήση σε μεγάλη κλίμακα.

Παράλληλα, η αξία της διαφάνειας και της ειλικρίνειας αποτελεί βασικό ζήτημα τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις επιχειρήσεις. Όπως καταγράφεται, περίπου τα 2/5 των στελεχών της μόδας σχεδιάζουν να υιοθετήσουν ψηφιακά διαβατήρια προϊόντων, τα οποία είναι μια μέθοδος ψηφιακής καταγραφής πληροφοριών σχετικά με ένα προϊόν, το 2022 ή το έχουν ήδη κάνει. Η άνοδος των κωδικών QR των προϊόντων και των εργαλείων διαφάνειας blockchain ήταν εξέχουσα, επιτρέποντας στους πελάτες να εξερευνήσουν τους κύκλους ζωής των εμπορευμάτων με προσιτό τρόπο.

Αλλαγές στις προτεραιότητες των καταναλωτών

Τα τελευταία χρόνια ο κόσμος συνειδητοποίησε συλλογικά τη σημασία της βιωσιμότητας. Για παράδειγμα, οι αναζητήσεις για δερμάτινα προϊόντα vegan αυξήθηκαν κατά 178%, ενώ οι αναζητήσεις για προϊόντα με φυτικές βαφές αυξήθηκαν κατά 131%. Οι καταναλωτές αναζητούν πλέον εταιρίες που εναρμονίζονται με τις περιβαλλοντικές ανησυχίες τους και δεσμεύονται για την προστασία του περιβάλλοντος. Εν μέρει αυτή η τάση υπήρξε και η κινητήριος δύναμη, μαζί με τις χαμηλές τιμές, για την αύξηση των αγορών second-hand ειδών ένδυσης.

Η πανδημία, επίσης, έχει προκαλέσει μια σαφή αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές επιλέγουν να ξοδέψουν τα χρήματά τους. Ο τρόπος ζωής στο σπίτι προκάλεσε μια άνοδο στη ζήτηση για αθλητικά ρούχα και είδη χαλάρωσης κατά τη διάρκεια των ημερών των παρατεταμένων lockdowns. Ωστόσο, καθώς ο κόσμος βγαίνει όλο και περισσότερο στην ύπαιθρο και οι κοινωνικοί περιορισμοί χαλάρωσαν έστω και παροδικά, είναι πιθανό οι καταναλωτές να στρέψουν την προσοχή τους σε άλλες κατηγορίες.

Επιπλέον, η διακοπή των ταξιδιών έχει επίσης προκαλέσει αλλαγή στη συμπεριφορά των καταναλωτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα διεθνή ταξίδια δεν θα ανακάμψουν πλήρως μέχρι τουλάχιστον το 2023, γεγονός που σημαίνει ότι οι μάρκες πολυτελείας θα πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους στην εστίαση στις εγχώριες αγορές. Ακόμα, μετά την όλη εμπειρία από τον Covid-19 οι καταναλωτές, ειδικά αυτοί της Κίνας, δίνουν πολύ μεγαλύτερη έμφαση στο κομμάτι της ασφάλειας και επιθυμούν, μια πλήρως ανιχνεύσιμη, ελεγχόμενη, χωρίς κινδύνους εμπειρία λιανικής πώλησης.

Διαβάστε ακόμα: Οι τάσεις της μόδας που μας απασχόλησαν το 2021

Οι προκλήσεις του μέλλοντος

Η ανάκαμψη μετά την πανδημία θα είναι διαφορετική ανάλογα με τη χώρα και άλλους εθνικούς παράγοντες. Η έκθεση προτείνει ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να αξιολογούν τις τοπικές συνθήκες εάν δραστηριοποιούνται διεθνώς, τονίζοντας ότι τα έθνη με ισχυρή υγειονομική περίθαλψη και οικονομική ανθεκτικότητα είναι πιθανό να υπερτερούν έναντι άλλων.

Πάντως, τα logistics θα μπορούσαν να αποδειχθούν πρόβλημα στη διαμόρφωση της “νέας κανονικότητας”, με την αυξημένη πίεση στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και την αύξηση του κόστους να στέκονται εμπόδιο στις σταθερές παραδόσεις. Ένα σημαντικό ποσοστό 49% των επιχειρήσεων σημείωσε τις διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού ως ένα ζήτημα που ενδεχομένως θα τις επηρεάσει το 2022.

Αυτό θα αναγκάσει τις εταιρείες να επανεξετάσουν τις στρατηγικές προμηθειών και τη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην αυξανόμενη καταναλωτική ζήτηση. Για την υλοποίηση αυτών των αλλαγών, αναφέρθηκε επίσης ότι πολλοί εργασιακοί χώροι θα επιδιώξουν να ενισχύσουν την ανώτερη διοίκηση, διατηρώντας άτομα που μπορούν να βελτιστοποιήσουν τη δημιουργία ενός ευέλικτου και ποικιλόμορφου εργατικού δυναμικού.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.