22 Ιαν 2025
READING

Τι είναι η Τοπική Ζώνη που δημιουργεί το Amazon στην Ελλάδα

4 MIN READ

Τι είναι η Τοπική Ζώνη που δημιουργεί το Amazon στην Ελλάδα

Τι είναι η Τοπική Ζώνη που δημιουργεί το Amazon στην Ελλάδα

Μία από τις 30 νέες Τοπικές Ζώνες που προγραμματίζει να δημιουργήσει σε 21 χώρες μέσα στο 2022 η Amazon Web Services, ο τομέας υπηρεσιών cloud του κολοσσού Amazon, θα βρίσκεται στην Ελλάδα, σε μια επενδυτική κίνηση που, σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, αναδεικνύει τη χώρα σε «κόμβο για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας».

Η AWS (Amazon Web Services) ανακοίνωσε στο ετήσιο συνέδριο re:Invent ότι θα δημιουργήσει 30 νέες Τοπικές Ζώνες σε μεγάλες πόλεις ανά τον κόσμο, στην Αργεντινή, την Αυστραλία, την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βραζιλία, τον Καναδά, τη Χιλή, την Κολομβία, την Τσεχία, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ινδία, την Κένυα, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, τις Φιλιπππίνες, την Πολωνία, την Πορτογαλία και τη Νότια Αφρική.

Οι Τοπικές Ζώνες είναι εφαρμογές υποδομών που φέρνουν υπολογιστικές και αποθηκευτικές υπηρεσίες της AWS πιο κοντά στους πελάτες/χρήστες. Εγκατεστημένες σε μεγάλα αστικά και τεχνολογικά κέντρα, μειώνουν τον χρόνο απόκρισης των εφαρμογών σε ελάχιστα χιλιοστά του δευτερολέπτου, βελτιστοποιώντας την ταχύτητα υπηρεσιών όπως το streaming, το gaming, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, οι προσομοιώσεις, οι εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας. Αυτές οι νέες Τοπικες Ζώνες προστίθενται στις υπάρχουσες 16 των ΗΠΑ και έρχονται να βελτιώσουν τις υπηρεσίες της AWS διεθνώς.

Για την Ελλάδα, όπως διατυπώθηκε στη σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με στελέχη της AWS, η επένδυση  της Amazon «αντικατοπτρίζει το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που προσελκύει πλέον η χώρα» και «επισφραγίζει τη θέση της Ελλάδας ως περιφερειακού κόμβου τεχνολογίας». 

Η AWS έχει ήδη παρουσία στην Ελλάδα μετά το άνοιγμα του πρώτου της γραφείου στη χώρα, τον περασμένο Ιανουάριο, που αναπτύχθηκε γρήγορα και επιτυχημένα και εργάζεται για την υποστήριξη της μετάβασης διαφόρων οργανισμών και επιχειρήσεων στο υπολογιστικό νέφος της.

Η δημιουργία των νέων Τοπικών Ζωνών της AWS ισχυροποιεί την παρουσία της ως νούμερου ένα παρόχου υπηρεσιών cloud στην Ευρώπη, με τη Microsoft και την Google να ακολουθούν. Το μεγάλο αυτό επενδυτικό άνοιγμα του υπολογιστικού βραχίονα της Amazon έρχεται σε μια περίοδο που διατυπώνονται προβληματισμοί και παρατηρούνται ασάφειες και αβεβαιότητες σχετικά με τον ρόλο και τη λειτουργία του Gaia-x, του ευρωπαϊκού έργου δεδομένων cloud. 

To Gaia-x, που δημιούργησαν το 2019 η Γαλλία και η Γερμανία, ξεκίνησε με τη φολοδοξία να προσφέρει μια εναλλακτική λύση στην αποθήκευση και επεξεργασία δεδομένων σε υπολογιστικό cloud. Πλέον, το Gaia-x έχει 22 ιδρυτικά μέλη και συμμετέχουν σε αυτό 310 επιχειρήσεις, που στόχο έχουν να συστήσουν μια κυρίαρχη ευρωπαϊκή υποδομή, ένα ψηφιακό οικοσύστημα που θα ευνοεί τη δικτύωση μεταξύ των μελών του παρόχων cloud και τον συντονισμό σύμφωνα με δεδομένες προδιαγραφές.

Σκοπός του Gaia-x δεν είναι να ανταγωνιστεί τις ξένες (αμερικανικές) επιχειρήσεις, όπως την AWS, που κυριαρχούν στην υπηρεσία υπολογιστικού νέφους επί ευρωπαϊκού εδάφους, αλλά να τις συμπεριλάβει και να συντονίσει τη λειτουργία τους, προστατεύοντας τα ευρωπαϊκά δεδομένα, καθώς σύμφωνα με τον αμερικανικό νόμο Cloud Act, οι αμερικανικές επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να παραδίδουν τα δεδομένα των χρηστών, ακόμα και αν η κατά τόπους νομοθεσία το απαγορεύει. 

Ωστόσο, καθώς οι μεγάλες ξένες εταιρείες που συμμετέχουν, προσφέροντας και χρηματοδότηση, αποκτούν ολοένα μεγαλύτερη επιρροή στον ευρωπαϊκό οργανισμό, εγείρονται προβληματισμοί για το κατά πόσο αυτός διατηρεί την ανεξαρτησία και τη διαφάνειά του – τη στιγμή, μάλιστα που, δύο χρόνια μετά την ίδρυσή του, είναι ελάχιστα γνωστός ακόμα και σε επιχειρήσεις που θα τους ενδιέφεραν οι υπηρεσίες του, ενώ αρχίζει να κατηγορείται ότι μεγεθύνεται σε ένα όργανο που διακρίνεται από ευρωπαϊκή γραφειοκρατία. 

Δείτε ακόμα: Amazon, Microsoft και Google κυριαρχούν στην αγορά των υπηρεσιών cloud που είναι το νέο real estate

Εν τω μεταξύ, οι Ευρωπαίοι χρήστες παράλληλα ανησυχούν ότι ένα δημόσιο ευρωπαϊκό cloud δε θα παρέχει την ασφάλεια που προσφέρει η υποδομή ενός ιδιωτικού, ενώ παράλληλα φοβούνται ότι οι κανονισμοί που μπορεί να θέσει το Gaia-x ίσως επιβαρύνουν, αντί να προστατεύσουν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Από την άλλη, οι τελευταίες δείχνουν να πιστεύουν ότι προτιμούν να βασιστούν στην υποδομή που έχουν ήδη χτίσει οι μεγάλοι Αμερικανοί παίκτες όπως η AWS της Amazon, και ελπίζουν ότι αυτοί είναι που θα τους βοηθήσουν να βελτιώσουν τις υπηρεσίες τους και να επικρατήσουν στην αγορά. Για παράδειγμα, η γερμανική Siemens είναι ήδη πελάτης της Amazon και φιλοδοξεί χάρη στις υποδομές της AWS να χτίσει μια κορυφαία «βιομηχανική cloud πλατφόρμα». 

Οι επενδύσεις της AWS με τις νέες Τοπικές Ζώνες σε ολόκληρη την Ευρώπη έρχονται να ενδυναμώσουν τη θέση της στον χώρο, ακριβώς τη στιγμή που το Gaia-x, μετά και την πρόσφατη, πρώτη σύνοδό του στο Μιλάνο, δείχνει ότι δεν έχει ακόμα αποσαφηνίσει πώς θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που θέτει ο έλεγχος του υπολογιστικού νέφους στην Ευρώπη. Παρόλ’ αυτά, εκπρόσωποι του οργανισμού φιλοδοξούν ότι, μόλις και οι ξένοι πάροχοι, όπως η AWS, αποδεχτούν τους κανόνες που θα θέσει το Gaia-x, ακόμα και οι μεγάλες επιχειρήσεις θα είναι εύκολο να αλλάξουν παρόχους. 

Μένει να φανεί ο βαθμός επιπλέον επιρροοής που θα αποκτήσει η AWS στην Ευρώπη από την επόμενη χρονιά, με τις νέες της Τοπικές Ζώνες, μεταξύ άλλων και στην Ελλάδα, που θα απογειώσουν τις υπηρεσίες της.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.