Ποιος είναι ο καλύτερος επενδυτής για μία επιχείρηση;

Στον κόσμο των επιχειρήσεων όλα τα κεφάλαια δεν δημιουργούνται με τον ίδιο τρόπο, με αποτέλεσμα σε άλλες περιπτώσεις να λαμβάνουν οι επιχειρήσεις τεράστια ποσά μέσω επενδύσεων, ενώ σε άλλες να παραμένουν αδρανείς. Διανύουμε μία περίοδο εξαιρετικά άφθονης χρηματοδότησης από πολλές απόψεις, μία εποχή στην οποία οι ιδρυτές ευδοκιμούν και ανθίζουν.

Στο συγκεκριμένο περιβάλλον κάθε επενδυτής έχει ένα καλά οργανωμένο πλάνο, μέσω του οποίου προσπαθεί να εμβαθύνει στην αξία της μοναδικότητας. Για παράδειγμα στη περίπτωση μίας startup επιχείρησης όπου τα ρίσκα και οι δυσκολίες είναι αρκετές, η επιλογή ενός ιδανικού επενδυτή που θα είναι συνεργάτης στην οικοδόμηση της επιχείρησης, αποτελεί μία ιδιαίτερα σημαντική απόφαση. Η έννοια ενός «καλού» επενδυτή δε συνδέεται αποκλειστικά και μόνο με την υπόσχεση που δίνει στον ιδρυτή της εκάστοτε επιχείρησης, αλλά με την οικοδόμηση μίας μοναδικής συνεργασίας, με τη συμβολή του στη λήψη καίριων αποφάσεων που μπορεί να συντελέσουν σημαντικά στην εξέλιξη και στη πορεία της επιχείρησης, καθώς και στη προσέλκυση ενός εξαιρετικού εργατικού δυναμικού.

Διαβάστε επίσης: Η Revolut κατάφερε να μετατρέψει πάνω από 70 εργαζόμενούς της σε εκατομμυριούχους

Με άλλα λόγια το λεγόμενο Venture Investing, (ένας τύπος χρηματοδότησης που παρέχουν οι επενδυτές σε νεοφυείς εταιρείες και μικρές επιχειρήσεις που θεωρούν ότι έχουν μακροπρόθεσμες δυνατότητες ανάπτυξης), διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στην αγορά του σήμερα. Ωστόσο υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις, στις οποίες είναι πιθανό οι επενδυτές που επέλεξαν οι επιχειρήσεις να μην κατάφεραν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες τους, μειώνοντας τη γενικότερη αξία της επιχείρησης. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση έχουν σκιαγραφηθεί βασικά προφίλ μη παραγωγικών επενδυτών τα οποία δε συμβάλλουν στην εξέλιξη της εκάστοτε επιχείρησης.

Αρχικά το πρώτο προφίλ σχετίζεται με τον λεγόμενο ναρκισσιστή. Δηλαδή ένας άνθρωπος, με μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του, ο οποίος δεν αφιερώνει χρόνο ώστε να κατανοήσει ποιο πραγματικά είναι το όραμα και ο στόχος της εταιρείας. Δρουν σύμφωνα με τον τρόπο που έπρατταν, χωρίς να προσαρμοστούν στα δεδομένα της εκάστοτε νεοσύστατης επιχείρησης. Το δεύτερο προφίλ είναι εκείνο που παρουσιάζει έναν επενδυτή, ο οποίος ζητάει από τον ιδρυτή της επιχείρησης να ακολουθήσει τη συμβουλή του, επειδή σε κάποια αντίστοιχη περίπτωση κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του πορείας έπραξε κατ’ αυτό τον τρόπο. Δεν αναζητά νέους τρόπους προσέγγισης και επίλυσης του προβλήματος, αλλά παραμένει σταθερά σε συμβατικές διεξόδους.

Στη συνέχεια υπάρχει ο παντογνώστης – ξερόλας επενδυτής, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη του τις απόψεις κανενός, συμπεριλαμβανομένου και του ιδρυτή. Δεν σέβεται τους ιδρυτές, τους συναδέλφους, ακόμη και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για τη ζωτικότητα της εκάστοτε επιχείρησης. Ακόμη υπάρχει ο επενδυτής που δεν πρόκειται ποτέ να δράσει ή να μιλήσει με σκληρό τρόπο. Θα προσπαθήσει να δημιουργήσει φιλικές σχέσεις με τους με τους ιδρυτές, επιδιώκοντας μόνο μια ιδανική σύσταση για την επόμενη εταιρεία.

Υπάρχει ακόμη και εκείνος, ο οποίος εμπλέκεται σε όλες τις διαδικασίες της εταιρείας. Μάλιστα πολλές φορές εξοργίζεται όταν δεν έχει ενημερωθεί για την οποιαδήποτε λεπτομέρεια που αφορά την επιχείρηση, αρπάζοντας τα ηνία από τον ιδρυτή υιοθετώντας ηγετικές συμπεριφορές. Τέλος υπάρχει το προφίλ του επενδυτή, ο οποίος μετά την αποστολή των χρημάτων για την επένδυση εξαφανίζεται και δεν υπάρχει πουθενά, χωρίς να ενδιαφέρεται καθόλου για την πορεία της εταιρείας.

Διαβάστε επίσης: Η Gorillas έχει εξασφαλίζει μέχρι στιγμής 1 δις. δολάρια σε κεφάλαια χρηματοδότησης 

Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι το άτομο έχει μεγαλύτερη σημασία από την εταιρεία. Η επιλογή ενός επενδυτή απαιτεί πολλά περισσότερα. Πρέπει να υπάρχει χημεία ώστε να αποβεί επιτυχημένη η συνεργασία. Βασικός στόχος είναι να κατανοήσει ο εκάστοτε επενδυτής τις ανάγκες της επιχείρησης και να δημιουργήσει ένα σχέδιο, το οποίο θα βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στα δεδομένα της. Οι πολλές υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια περισσεύουν.