Μετά την τεράστια ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου κατά την διάρκεια της πανδημίας δημιουργείται ένας νέος κόσμος στο retail και οι περισσότερες εταιρείες πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις αλλαγές και να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες.Υπάρχουν πέντε τάσεις που προβλέπεται ότι θα μας απασχολήσουν το 2022.
- Αύξηση των επιλογών Buy Now, Pay Later (BNPL) στα καταστήματα.
Τα προγράμματα BNPL δίνουν την ευκαιρία στους καταναλωτές να αγοράσουν κάτι χωρίς να πληρώσουν την ίδια στιγμή, αλλά σε μεταγενέστερο χρόνο. Με τα προγράμματα BNPL οι καταναλωτές αγοράζουν αγαθά με πίστωση, πράγμα που συχνά μπορεί να γίνει με τακτικές άτοκες δόσεις. Ορισμένα συστήματα δίνουν 30 ημέρες προθεσμία πληρωμής, ενώ άλλα επιτρέπουν έως και 12 μήνες.
Η επιλογή BNPL ήταν μια ανερχόμενη τάση το 2021 και θα συνεχίσει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα του λιανεμπορίου το 2022, με τους λιανοπωλητές να επεκτείνουν αυτή την επιλογή πληρωμής στα καταστήματά τους. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, οι εταιρείες είδαν τα οφέλη της προσφοράς BNPL στους ιστότοπους ηλεκτρονικού εμπορίου τους και τώρα θέλουν να αξιοποιήσουν αυτά τα οφέλη στο φυσικό περιβάλλον λιανικής πώλησης.
Το πλεονέκτημα των BNPL λύσεων για τους καταναλωτές είναι ότι υπόσχονται ευκολία και μια εναλλακτική λύση στην πίστωση χωρίς τόκους ή ξαφνικές χρεώσεις. Και σε αντίθεση με άλλες επιλογές, οι καταναλωτές παραλαμβάνουν την αγορά τους άμεσα, αντί να περιμένουν μέχρι να εξοφληθεί πλήρως το ποσό. Όσον αφορά το κέρδος των επιχειρήσεων, οι έρευνες δείχνουν ότι η εφαρμογή του BNPL αυξάνει επίσης την αφοσίωση των πελατών και τις επαναλαμβανόμενες αγορές.
Παρόλο που οι εταιρείες θα επιθυμούσαν να προχωρήσουν γρήγορα με την καινοτομία στις πληρωμές, η πραγματικότητα είναι ότι η αναμόρφωση των πληρωμών στα καταστήματα είναι χρονοβόρα και πολύπλοκη, αντίθετα με το διαδίκτυο όπου είναι πολύ πιο εύκολο να εφαρμοστούν νέες επιλογές πληρωμών.
- Ψηφιακή αναβάθμιση των συνεργατών των καταστημάτων για να συμβάλουν στο CX.
Η εμπειρία του πελάτη (CX) είναι το σύνολο των αντιλήψεων και των συναισθημάτων των πελατών που προκύπτουν από την αλληλεπίδραση με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μιας μάρκας. Για κάθε επιχείρηση είναι στην κορυφή της λίστας των στόχων της το να υπερβεί τις προσδοκίες των πελατών της, προκειμένου να τους διατηρήσει πιστούς, ενώ παράλληλα αυτός είναι και ο ασφαλέστερος τρόπος αύξησης των εσόδων της επιχείρησής.
Με όλες τις επενδύσεις που έκαναν οι λιανοπωλητές στη διαδικτυακή δέσμευση κατά τη διάρκεια της πανδημίας και καθώς η επισκεψιμότητα των καταστημάτων ανακάμπτει, βλέπουμε πολλούς λιανοπωλητές να αρχίζουν να αξιολογούν πώς μπορούν να προσφέρουν παρόμοιο επίπεδο ψηφιακής δέσμευσης στα καταστήματά τους. Καθώς η υιοθέτηση των smartphone από τους καταναλωτές εκτοξεύεται στα ύψη εμφανίζεται η δυνατότητα για τους λιανοπωλητές να επικεντρωθούν στο πώς μπορούν να εμπλακούν απευθείας με τους αγοραστές στο κατάστημα μέσω της προσωπικής κινητής συσκευής τους.
Παρόλο που αυτό θα μπορεί να αποτελεί στοιχείο της ψηφιακής εμπειρίας του καταστήματος, οι λιανοπωλητές δεν θα πρέπει να αφήνουν τους συνεργάτες έξω από την εξίσωση. Υπάρχει ακόμα ένα σημαντικό ποσοστό αγοραστών που επισκέπτονται τα καταστήματα για να εξυπηρετηθούν από τους υπαλλήλους. Το 2022, οι έμπειροι λιανοπωλητές αναμένεται να επιδιώξουν να αναβαθμίσουν το ρόλο αυτών στη συνολική εμπειρία του καταστήματος και να αξιοποιήσουν τις τεχνολογίες κινητής τηλεφωνίας για επιπλέον υποστήριξη.
- Επαυξημένες εμπειρίες στα καταστήματα με ψηφιακά και φυσικά στοιχεία
Πριν από την πανδημία, δόθηκε μεγάλη έμφαση στη δημιουργία βιωματικών εμπειριών στα καταστήματα, σχεδόν ως τρόπος προσπάθειας να ανταγωνιστούν το διαδικτυακό κανάλι. Αναμένεται ότι το 2022 οι εταιρείες θα επιδιώκουν ολιστικές εμπειρίες καταστημάτων που εστιάζουν στο να βοηθούν τους αγοραστές να μεταβαίνουν αρμονικά μεταξύ φυσικών και ψηφιακών αλληλεπιδράσεων με τη μάρκα τους.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι μια εικονική ντουλάπα, η οποία θα επιτρέπει στους καταναλωτές να δημιουργήσουν μια ψηφιοποιημένη αναπαράσταση όλων των προϊόντων που κατέχουν από τον συγκεκριμένο λιανοπωλητή. Στη συνέχεια, η εικονική ντουλάπα θα είναι προσβάσιμη στους υπαλλήλους του καταστήματος, ώστε όταν ο αγοραστής βρίσκεται στο κατάστημα, αυτοί να μπορούν να προτείνουν διάφορα είδη που θα συμπλήρωναν τα υπάρχοντα που έχει αγοράσει προηγουμένως.
- Αναβαθμίσεις στα συστήματα πληροφορικής.
Πολλές εταιρείες λιανικής πώλησης αναμένεται να βγάλουν πολλά χρήματα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Η οικονομική ανάκαμψη τους, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι συμπεριφορές αγορών μέσω omnichannel ώθησαν τα παλαιά συστήματα πληροφορικής κοντά στο όριο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πρόκειται να οδηγήσουν σε επενδύσεις σε θεμελιώδη συστήματα σύγχρονης τεχνολογίας το 2022. Βασική προσθήκη αποτελεί η δυνατότητα ελέγχου των αποθεμάτων σε πραγματικό χρόνο.
- Καινοτομία στην εκπλήρωση που θα βελτιστοποιήσει περαιτέρω τις λειτουργίες λιανικής
Αφού αντιμετώπισαν τις διαταραχές του εφοδιασμού λόγω της πανδημίας και τις μετατοπίσεις της καταναλωτικής ζήτησης προς την ηλεκτρονική και την omnichannel εκπλήρωση, οι εταιρείες λιανικής βλέπουν το 2022 ως το έτος που θα επανεξετάσουν τις στρατηγικές τους για τα αποθέματα σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού.
Οι εταιρείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να πειραματιστούν περισσότερο με τα dark stores, δηλαδή χώρους που χρησιμοποιούνται μόνο για τη συσκευασία προς εκπλήρωση των διαδικτυακών παραγγελιών σε όσο το δυνατόν συντομότερο χρονικό διάστημα, τα gray stores, τα οποία λειτουργούν κυρίως με αυτόν τον τρόπο, αλλά επιτρέπουν επίσης την επίσκεψη και άλλα πολλά, καθώς και την πιο δυναμική χρήση των κανόνων εκπλήρωσης. Το επόμενο έτος, οι εταιρείες φαίνεται ότι είναι έτοιμοι να ανοίξουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους για νέες επιλογές εκπλήρωσης περισσότερο από ποτέ άλλοτε.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.