24 Απρ 2024
READING

Amazon VS Walmart | Ο μεγάλος αγώνας επικράτησης στην αγορά συνεχίζεται

4 MIN READ

Amazon VS Walmart | Ο μεγάλος αγώνας επικράτησης στην αγορά συνεχίζεται

Amazon VS Walmart  |  Ο μεγάλος αγώνας επικράτησης στην αγορά συνεχίζεται

Σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας JungleScout, αποτελούμενη από 1.000 Αμερικανούς καταναλωτές, καθώς και από στοιχεία των δύο κορυφαίων retailer παγκοσμίου βεληνεκούς, του Amazon και του Walmart, καθίσταται σαφές ότι τόσο η επιτυχία όσο και η δύναμη των συγκεκριμένων εταιρειών έχει καταφέρει να μεταβάλει καθοριστικά τα δεδομένα της αγοράς.   

Η φετινή περίοδος των Χριστουγέννων διαδραματίζει αρκετά σημαντικό ρόλο και για τους δύο retailers, καθώς είναι μία από τις πιο καθοριστικές περιόδους αγορών και κατ’ επέκταση των πωλήσεων της εκάστοτε εταιρείας. Από τη στιγμή που το Amazon και το Walmart είναι οι κυρίαρχοι του φυσικού και ηλεκτρονικού εμπορίου, αυτομάτως θεωρούνται οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές της παγκόσμιας αγοράς. Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Αρχικά υπάρχει διαφορά μεταξύ των συνολικών πωλήσεων του Walmart και των πωλήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου. Συγκεκριμένα τα ετήσια έσοδά του για το 2021 θα ανέρχονται στα 559 δισεκατομμύρια δολάρια, την στιγμή που οι πωλήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου αντιπροσωπεύουν μόλις το (13,4%) των συνολικών εσόδων. Λαμβάνοντας ως δεδομένο τους συγκεκριμένους αριθμούς οδηγούμαστε σε ορισμένα βασικά ευρήματα.

Τα έσοδα

Το Amazon έχει ξεπεράσει σημαντικά το Walmart όλα αυτά τα χρόνια, στο κομμάτι. Το  2019 το Amazon.com κατάφερε να αγγίξει τα 346,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με Walmart.com  το οποίο άγγιξε τα 25,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Τον επόμενο χρόνο οι αριθμοί ευνόησαν και πάλι το Amazon, αγγίζοντας τα 404,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με τα 39,78 δισεκατομμύρια δολάρια του Walmart. Φέτος τα πράγματα κινούνται με παρόμοιο ρυθμό, καθώς σύμφωνα με προβλέψεις το Amazon.com θα καταφέρει να αγγίξει τα 468,8 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι των 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Walmart.com.

Η Ανάπτυξη

Ο ρυθμός ανάπτυξης του Walmart είναι ισχυρότερος από εκείνον του Amazon. Τα τρία τελευταία χρόνια, τα έσοδα του Walmart τριπλασιάστηκαν, ενώ του Amazon αυξήθηκαν περίπου κατά (35%). Για το 2021 τα προβλεπόμενα έσοδα για Amazon, είναι έξι φορές περισσότερα από εκείνα του Walmart, ενώ την ίδια στιγμή κατέχει και ένα επιβλητικό μερίδιο αγοράς (40,4%), σε σύγκριση με το μερίδιο αγοράς του Walmart, το οποίο κυμαίνεται στο (7,1%).

Οι Πελάτες

Οι καταναλωτές εκφράζουν την αγάπη τους όσον αφορά τη συνδρομητική υπηρεσία του Amazon Prime, η οποία απαρτίζεται από 112 εκατομμύρια συνδρομητές, σε αντίθεση με την υπηρεσία Walmart+, η οποία κατέχει 8,2 εκατομμύρια συνδρομητές. Το Amazon διαθέτει περίπου 300 εκατομμύρια πελάτες παγκοσμίως (φυσικών καταστημάτων καθώς και ηλεκτρονικού εμπορίου), έναντι του Walmart, το οποίο διαθέτει 220 εκατομμύρια πελάτες.

Η Εξέλιξη

Και οι δύο εταιρείες έχουν εξελιχθεί και έχουν αλλάξει τα επιχειρηματικά τους μοντέλα ώστε να καταφέρουν να ανταποκριθούν στις τρέχουσες απαιτήσεις και προσδοκίες του καταναλωτικού τους κοινού. Αρχικά το 1962, ο Sam Walton ίδρυσε το Walmart, ενώ το 1994 ο Jeff Bezos ίδρυσε το Amazon. Από τη μία το Walmart με το πέρασμα των χρόνων κατάφερε να δημιουργήσει ένα τεράστιο δίκτυο φυσικών καταστημάτων, έχοντας σήμερα στο δυναμικό του 5.339 τοποθεσίες. Από την άλλη το Amazon μπορεί ναι μεν να εισχώρησε στην αγορά ως ένας retailer ηλεκτρονικού εμπορίου, σήμερα έχει καταφέρει να προκαλέσει αναταραχή στην αγορά των φυσικών καταστημάτων, λειτουργώντας  περίπου 600 καταστήματα, τα οποία περιλαμβάνουν ένα αρκετά μεγάλο εύρος αγαθών. Και οι δύο εταιρείες έχουν εξελιχθεί έτσι ώστε να συνδυάζουν αγορές ηλεκτρονικού εμπορίου αλλά και φυσικά καταστήματα.

Διαβάστε επίσης: Τι μας διδάσκει η πορεία του Amazon και της Walmart που κυριαρχούν στο λιανικό εμπόριο;

Το Μέλλον

Οι καταναλωτές αρχίζουν να “μεταναστεύουν” προς το διαδίκτυo, ειδικά μετά από τη περίοδο του COVID, η οποία επιτάχυνε την συγκεκριμένη τάση ακόμη περισσότερο. Οι ηλεκτρονικές αγορές θεωρείται πλέον δεδομένο ότι θα συνεχίζουν να αυξάνονται, με αποτέλεσμα και οι δύο retailers να συνεχίζουν να προσφέρουν δυνατότητες αγοράς ανεξαρτήτως καναλιού. Λαμβάνοντας υπόψη το (60%) της έρευνας, το οποίο υποστηρίζει ότι η πλειοψηφία των καταναλωτικών αγορών θα πραγματοποιείται μέσω διαδικτύου, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι τα δεδομένα έχουν σίγουρα αλλάξει. Παρόλα αυτά προς το παρόν το Amazon θα συνεχίσει να κατέχει τον διαδικτυακό χώρο, ενώ το Walmart το χώρο των φυσικών καταστημάτων.

Ολοκληρώνοντας το Walmart κατέχει σίγουρα μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης σε σύγκριση με το Amazon, ενώ το Amazon κυριαρχεί στον τομέα του ecommerce. Από την άλλη το Walmart έχει καταφέρει να αφήσει το στίγμα του στην αγορά των φυσικών καταστημάτων. Σε κάθε περίπτωση ο ανταγωνισμός είναι αναμενόμενος και το μέλλον προβλέπεται συναρπαστικό και για τους δύο γίγαντες της retail αγοράς.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.