19 Απρ 2024
READING

Και η Nissan δυναμικά στην αγορά ηλεκτροκίνητων με 23 μοντέλα

4 MIN READ

Και η Nissan δυναμικά στην αγορά ηλεκτροκίνητων με 23 μοντέλα

Και η Nissan δυναμικά στην αγορά ηλεκτροκίνητων με 23 μοντέλα

Αν και λάνσαρε το ηλεκτροκίνητο Leaf της περίπου πριν από δέκα χρόνια, η Nissan δεν εμφανίζεται σήμερα ιδιαίτερα δραστήρια στον τομέα των ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Ωστόσο, τη Δευτέρα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι πρόκειται να επενδύσει στα επόμενα πέντε χρόνια 17,6 δισεκατομμύρια δολάρια στη ανάπτυξη της τεχνολογίας των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, με στόχο μέχρι το 2030 να έχει λανσάρει στην αγορά 23 συνολικά μοντέλα, εκ των οποίων τα 15 αμιγώς ηλεκτρικά. Έτσι, φιλοδοξεί το 2030 τα ηλεκτροκίνητα οχήματά της να αντιπροσωπεύουν το 50% των πωλήσεων διεθνώς.

Το ποσό που ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει η εταιρεία σε αυτά τα πέντε χρόνια είναι το διπλάσιο από αυτό που επένδυσε την περασμένη δεκαετία, ενώ αυτή είναι ουσιαστικά η πρώτη φορά που ο ιαπωνικός κολοσσός αποκαλύπτει ένα λεπτομερές σχέδιο για την ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας για τη μετάβαση στα ηλεκτροκίνητα οχήματα. Βέβαια, καθώς οι αναλυτές σχολιάζουν ότι η Nissan έχει μείνει πίσω στον τομέα αυτό σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, και ενώ υπάρχουν φόβοι ότι η νέα παραλλαγή του κορονοϊού θα επηρεάσει την παραγωγή, οι μετοχές της Nissan σημείωσαν πτώση τη Δευτέρα, που έγινε η ανακοίνωση. 

Πάντως, η εταιρεία υπογράμμισε ακόμα την πρόθεσή της να αυξήσει την παραγωγή μπαταριών και να φέρει στην αγορά της μπαταρίες «στερεού τύπου» (slid state batteries ή ASSB), μέσα στο 2024. Μάλιστα, φιλοδοξία της είναι η in-house παραγωγή των μπαταριών AASB, με στόχο να διπλασιάσει την απόδοση ενέργειας σε σχεση με τις μπαταρίες λιθίου-ιόντων που χρησιμοποιούνται τώρα. Πρόκειται για μπαταρίες μικρότερες και λεπτότερες, που θα προσφέρουν στη Nissan την ευελιξία για καλύτερες επιδόσεις, αλλά και τη δυνατότητα να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και σε άλλες αγορές, όπως αυτή των pick-up trucks.

H ανακοίνωση της Nissan, αν και δεν έρχεται ως πρωτοπόρος, γίνεται σε μια εποχή που γίνεται προσπάθεια οι οικονομίες του κόσμου να μειώσουν το ενεργειακό τους αποτύπωμα και να στραφούν προς καθαρότερες πηγές ενέργειας και στον τομέα της μετακίνησης. Έτσι, εταιρείες όπως η Volvo, που ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι σκοπεύει να γίνει μια εταιρεία αποκλειστικά ηλεκτροκίνητων οχημάτων μέχρι το 2030, παρουσιάζουν η μια μετά την άλλη τα προγράμματά τους στον τομέα της ηλεκτροκίνησης. Παράλληλα, διεξάγεται και ο «αγώνας της μπαταρίας», καθώς οι καταναλωτές στρέφονται όλο και περισσότερο προς τα ηλεκτροκίνητα οχήματα, και οι μπαταρίες πρόκειται να κυριαρχήσουν σε μια αγορά όπου προβλέπονται ρυθμίσεις για την πλήρη απαγόρευση σταδιακά της χρήσης συμβατικών καυσίμων.

Για παράδειγμα, στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι μέχρι το 2035 οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από αυτοκίνητα και βαν να έχουν μειωθεί κατά 100%. Αλλά και στη σύνοδο για το κλίμα COP26, που έγινε τον Νοέμβριο, έγινε η δέσμευση για προσπάθεια να μηδενιστούν οι εκπομπές των ρύπων από καινούρια αυτοκίνητα και βαν σε ολόκληρο τον κόσμο μέχρι το 2040, και πάντως όχι αργότερα από το 2035 στις μεγάλες αγορές. 

Ωστόσο, οι αυτοκινητοβιομηχανίες Volkswagen, Toyota και Nissan δε συμμετείχαν σε αυτήν τη διακήρυξη, την οποία υπέγραψαν οι κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά και της Ινδίας, καθώς και οι εταιρείες Ford, Volvo Cars και General Motors.

Όσον αφορά το θέμα των σημείων φόρτισης, που απασχολεί όλο και περισσότερο καθώς τα ηλεκτροκίνητα οχήματα που κυκλοφορούν στου δρόμους αυξάνονται, στέλεχος της Nissan υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας των εταιρειών, και αναφέρθηκε στη Συμμαχία των αυτοκινητοβιομηχανιών, που θα μπορούσαν να εργαστούν από κοινού για να δημιουργήσουν τις κατάλληλες υποδομές. Πρόκεται για τη συμμαχία που σύστησαν το 1999 οι Renault και Nissan, και στην οποία μπήκε και η Mitsubishi το 2016.  

Δείτε ακόμα: Η Hyundai επενδύει στα ηλεκτροκίνητα αλλά και στα οχήματα υδρογόνου

Δεν είναι μόνο οι ρυθμίσεις που επιβάλλονται από κράτη και οργανισμούς που αναγκάζουν τις εταιρείες να στραφούν στην ανάπτυξη των τεχνολογιών των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, όμως. Σημασία σε αυτήν τη στροφή παίζει και το γεγονός ότι και οι καταναλωτές προτιμούν όλο και περισσότερο τα ηλεκτροκίνητα οχήματα, σε ποσοστά που αυξάνονται διαρκώς. Ενώ δηλαδή συνολικά οι πωλήσεις αυτοκινήτων πέφτουν, τα νούμερα για τα υβριδικά, τα plug-in υβριδικά και τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα σημειώνουν άνοδο – αν και για τα τελευταία το μερίδιο αγοράς είναι ακόμα πολύ μικρό, κυρίως εξαιτίας της υψηλής τιμής τους. Και αυτό, παρόλο που οι καταναλωτές δείχνουν να μην καταλαβαίνουν ακριβώς ακόμα τις διαφορές μεταξύ των διαφορετικών ειδών ηλεκτροκίνησης, κάτι που φαίνεται ότι θα συνεχίσει να προκαλεί σύγχυση όσο γίνεται η μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια.

Το σίγουρο είναι ότι μέσα στα επόμενα χρόνια αναμένεται μια έκρηξη στην αγορά αυτή. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2020 στην αμερικανική αγορά ήταν διαθέσιμα 24 μοντέλα με μπαταρία, ενώ μόλις το 2025, οι εκτιμήσεις λένε ότι αυτός ο αριθμός θα φτάσει τα 146.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.