Η AWS ανακοινώνει δύο νέες υπηρεσίες για τις αυτοκινητοβιομηχανίες

Η πλατφόρμα AWS (Amazon Web Services), η πιο ολοκληρωμένη και ευρέως διαδεδομένη πλατφόρμα cloud στον κόσμο, που προσφέρει περισσότερες από 200  υπηρεσίες από κέντρα δεδομένων παγκοσμίως, ανακοίνωσε δύο νέες υπηρεσίες οι οποίες συνδέονται άμεσα με την αγορά της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Την AWS FleetWise, η οποία θα διευκολύνει τις αυτοκινητοβιομηχανίες να συλλέγουν και να ανακτούν δεδομένα μέσω αισθητήρων από τους στόλους των οχημάτων τους, καθώς και την υπηρεσία AWS Automotive, η οποία αποτελεί μια ευρύτερη πρωτοβουλία συγκεντρώνοντας ουσιαστικά μία σειρά προϊόντων της εταιρείας κάτω από μια ενιαία ομπρέλα.

Αν και η συλλογή δεδομένων μέσω αισθητήρων δεν είναι απαραίτητα κάτι νέο για τις αυτοκινητοβιομηχανίες, η υπηρεσία FleetWise υπόσχεται να παρέχει μια ολοκληρωμένη λύση προσφέροντας ευελιξία. Βασικός στόχος είναι να φιλτράρονται γρήγορα και έξυπνα τα δεδομένα απευθείας μέσω του αυτοκινήτου, χωρίς να χρειάζεται να μεταφέρονται στο cloud μειώνοντας σημαντικά τον όγκο των δεδομένων. Ωστόσο θα αντλούνται δεδομένα μόνο μέσω συγκεκριμένων αισθητήρων όπως είναι η θερμοκρασία του κινητήρα. Μόλις τα δεδομένα βρίσκονται στο cloud, οι αυτοκινητοβιομηχανίες μπορούν να τα αξιοποιήσουν για εργασίες όπως είναι η απομακρυσμένη διάγνωση προβλημάτων σε μεμονωμένα οχήματα. Εναπόκειται στη κρίση του κάθε κατασκευαστή με τι τρόπο θα αποφασίσει να διαχειριστεί τα δεδομένα που συλλέγει.

Η πρώτη ενέργεια που πρέπει να κάνει ο εκάστοτε κατασκευαστής ώστε να ενεργοποιήσει την υπηρεσία FleetWise, είναι να περιγράψει και να μοντελοποιήσει το όχημα και τους αισθητήρες του, χρησιμοποιώντας τη δυνατότητα (VSS) Vehicle Signal Specification, η οποία έχει υιοθετηθεί από αρκετές εταιρείες. Στη συνέχεια οι αυτοκινητοβιομηχανίες εγκαθιστούν την εφαρμογή AWS IoT FleetWise στην πύλη του οχήματος, ώστε να μπορεί να διαβάζει, να αποκωδικοποιεί και να μεταδίδει πληροφορίες από και προς την υπηρεσία AWS.

Διαβάστε επίσης: Η Tesla προσφέρει πρόσβαση στο νέο λογισμικό FSD beta για τους οδηγούς με ιδανική οδική συμπεριφορά 

Όσον αφορά την υπηρεσία AWS for Automotive, ουσιαστικά αποτελεί ένα μέσο αποσαφήνισης των δυνατοτήτων της πλατφόρμας AWS για τη συγκεκριμένη βιομηχανία. Έτσι οι πελάτες αποκτούν πλήρη εικόνα των υπηρεσιών της AWS, οι οποίες καλύπτουν ένα αρκετά μεγάλο εύρος λύσεων που μπορούν να υιοθετηθούν από τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Διαβάστε επίσης: Το Alibaba αναπτύσσει τις υπηρεσίες cloud streaming με σκοπό να ανταγωνιστεί την πλατφόρμα cloud του Amazon Web Services (AWS)

Η διαδικασία συλλογή δεδομένων μπορεί να συμβάλει αρκετά σε τομείς ανάπτυξης και εξέλιξης. Μέσω των νέων δυνατοτήτων συλλέγονται τα σημαντικότερα δεδομένα, τα οποία σχετίζονται για παράδειγμα με τη μάρκα και το μοντέλο του εκάστοτε οχήματος. Επομένως από τη στιγμή που μεταφέρονται στο cloud σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν χρειάζεται να περιμένουν τους πελάτες να αναφέρουν τα προβλήματα των οχημάτων τους, καθώς έχουν ενημερωθεί από πριν μέσω της υπηρεσίας. Η AWS IoT FleetWise μπορεί να βοηθήσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες να εντοπίσουν διάφορα λειτουργικά προβλήματα των οχημάτων έγκαιρα, ώστε να μπορούν να λάβουν άμεσα δράση και να τα διορθώσουν. Η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη το 2022 και θα ενσωματώνεται στα αυτοκίνητα γύρω στο 2024.