25 Απρ 2024
READING

Γιατί οι εταιρείες λιανικού εμπορίου πρέπει να επενδύσουν στη βιωσιμότητα

3 MIN READ

Γιατί οι εταιρείες λιανικού εμπορίου πρέπει να επενδύσουν στη βιωσιμότητα

Γιατί οι εταιρείες λιανικού εμπορίου πρέπει να επενδύσουν στη βιωσιμότητα

Είναι γεγονός ότι οι ανησυχίες για το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα καθοδηγούν τις αγοραστικές αποφάσεις των καταναλωτών σε μεγάλο βαθμό. Αυτό προκύπτει και από έκθεση της Acosta με τίτλο “Sustainability Impact on Purchase Behavior” που δείχνει ότι το 59% των αγοραστών θέτουν ως προτεραιότητα έναν πιο περιβαλλοντικά υπεύθυνο τρόπο ζωής.

H βιωσιμότητα βρίσκεται στο μυαλό όλων το τελευταίο διάστημα, έχοντας προ πολλού ξεπεράσει την έννοια της τάσης, λόγω του επείγοντος της κλιματικής κρίσης. Τα δεδομένα καλούν για δράση, μιλούν για έλλειψη χρόνου, προσπαθούν να αφυπνίσουν, μεταξύ άλλων, και τις μεγάλες επιχειρήσεις, ειδικά σε κλάδους ιδιαίτερα ρυπογόνους, να αλλάξουν τις πολιτικές τους, να υιοθετήσουν πρακτικές λιγότερο επιβαρυντικές για τον πλανήτη, να συμβάλουν στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η περιβαλλοντική κρίση και να μειωθεί το αποτύπωμα άνθρακα του ανθρώπου στη γη.

Η έρευνα της Acosta καταδεικνύει τις προτιμήσεις των καταναλωτών για πρωτοβουλίες βιωσιμότητας μεταξύ των εταιρειών λιανικής πώλησης και αναδεικνύει τη μετατόπιση της αγοραστικής συμπεριφοράς για την υποστήριξη αυτών των προσπαθειών. Το 56% των αγοραστών ανησυχούν πολύ για το μέλλον του περιβάλλοντος, ένα συναίσθημα που συχνά καθοδηγεί τις επιλογές για τα προϊόντα που αγοράζουν.

Μια άλλη έρευνα έχει δείξει ότι το 82,9% των ανθρώπων ζητούν αυστηρότερους νόμους επί του θέματος. Το 81,9% πιστεύει ότι οι πιο αυστηροί νόμοι για την προστασία του περιβάλλοντος αξίζουν το όποιο πιθανό κόστος γιατί τελικά είναι προς όφελός μας, ενώ το 80% των ερωτηθέντων απάντησε ότι οι πολίτες πρέπει να αλλάξουν την συμπεριφορά τους για να περιοριστεί η κλιματική αλλαγή και πως δεν πρέπει να αφήσουμε αυτό το θέμα μόνο στο χέρι των κυβερνήσεων.

Αντίθετα, το 18,5% πιστεύει ότι δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι πολίτες για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, αφού είναι θέμα των κυβερνήσεων. Επίσης, το 73% υποστήριξε ότι η μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής πρέπει να είναι ύψιστη προτεραιότητα για να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο πλανήτη για τις επόμενες γενιές ακόμα και αν πρέπει να μείνουν πίσω άλλα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα.

Το 75% των millennials δηλώνουν ότι η βιωσιμότητα είναι πολύ έως μέτρια σημαντική όταν αγοράζουν καταναλωτικά συσκευασμένα προϊόντα και 4/10 αγοραστές ανησυχούν περισσότερο για τη βιωσιμότητα τώρα απ’ ότι πριν από το Covid-19. Όσον αφορά την συμπεριφορά ανάλογα την ηλικιακή ομάδα, οι ηλικιωμένοι αγοραστές (Boomers-plus) είναι πιο πιθανό να ανακυκλώσουν τα προϊόντα, ενώ οι νεότεροι αγοραστές, δηλαδή οι Gen Z και οι millennials είναι πιο πιθανό να τροποποιήσουν τις αγοραστικές τους συνήθειες σε μεγαλύτερο βαθμό.

Σε άλλα ευρήματα, το 65% των καταναλωτών θα ήθελε να δει τις εταιρείες να επενδύουν περισσότερο στην βιωσιμότητα, ενώ περίπου 1/3 αγοραστές παρατηρεί τακτικά τις προσπάθειες βιωσιμότητας από τους λιανοπωλητές και τους κατασκευαστές.

Επίσης, οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα για βιώσιμα προϊόντα, όπως εναλλακτικά προϊόντα κρέατος φυτικής προέλευσης (81%), είδη ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας (80%), γαλακτοκομικά και εναλλακτικά γαλακτοκομικά προϊόντα (78%) και κρέας/πουλερικά (74%). Παράλληλα, το 63% είναι πιο πιθανό να αναζητήσουν τρόφιμα και ποτά που είναι ελάχιστα επεξεργασμένα.

Ακόμα, η έρευνα κατέδειξε ότι το 80% των αγοραστών έχουν θέσει ως προτεραιότητα τη μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση προϊόντων και συσκευασιών και το 60% δίνει μεγαλύτερη προσοχή στη συσκευασία των προϊόντων και στον αντίκτυπό της στο περιβάλλον. Ταυτόχρονα, πολύ ενθαρρυντικό αποτελεί το γεγονός ότι το 85 % όσων αγοράζουν με γνώμονα κριτήρια βιωσιμότητας θα συνέχιζαν πιθανότατα να το κάνουν στο μέλλον.

Συμπερασματικά, οι καταναλωτές συνεχίζουν να δίνουν έμφαση στη βιωσιμότητα κατά τη λήψη αγοραστικών αποφάσεων, δείχνοντας ότι ο φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος ζωής ήρθε για να μείνει. Οι εταιρίες λιανικής έχουν την ευκαιρία και την ευθύνη να σκεφτούν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και να προσφέρουν αξία με τρόπους που έχουν όλο και μεγαλύτερη σημασία για τους πελάτες τους.

 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.