18 Απρ 2024
READING

Η κόρη του κ. Zara αναλαμβάνει την εταιρεία και οι μετοχές της Inditex πέφτουν

4 MIN READ

Η κόρη του κ. Zara αναλαμβάνει την εταιρεία και οι μετοχές της Inditex πέφτουν

Η κόρη του κ. Zara αναλαμβάνει την εταιρεία και οι μετοχές της Inditex πέφτουν

Με επεισόδιο από το δημοφιλές σίριαλ Succession παρομοιάζουν κάποιοι τη μετάβαση στην ηγεσία του ομίλου Inditex, του κολοσσού των brands Zara, Massimo Dutti, Stradivarius, Zara Home, Pull & Bear, Oysho, Bershka και Uterqüe. Νέα πρόεδρος της εταιρείας, στη θέση του Pablo Isla, που διηύθυνε από το 2011, αναλαμβάνει η κόρη του ιδρυτή Amancio Ortega, Marta Ortega.

H 37χρονη Marta Ortega εργάζεται εδώ και 15 χρόνια στην εταιρεία, ξεκινώντας ως βοηθός σε ένα κατάστημα Bershka, και δηλώνει ότι «πάντα έλεγα ότι θα αφιέρωνα τη ζωή μου για να χτίσω πάνω στην κληρονομιά των γονιών μου». 

Παρόλ’αυτά, με την ανακοίνωση της νέας της θέσης ως επικεφαλής, οι μετοχές της Inditex υποχώρησαν κατά 5%, ενώ πολλοί αναλυτές έσπευσαν να υπογραμμίσουν την επιτυχημένη πορεία του μέχρι τώρα προέδρου Pablo Isla, που έφερε την εταιρεία στο σημείο που είναι τώρα, σημειώνοντας ότι η διαδοχή ήταν μεν αναμενόμενη, αλλά όχι τόσο γρήγορα. Παράλληλα, τονίζουν ότι η Marta Ortega δεν έχει εμπειρία στη διοίκηση και δεν είναι γνωστή επιχειρηματικά έξω από τους κόλπους της Zara, αν και της αναγνωρίζεται η συμβολή στη δημιουργία ενός ισχυρού brand image και η σύναψη σημαντικών συνεργασιών που οδήγησαν στο λανσάρισμα επιτυχημένων συλλογών, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη συλλογή τζιν της Charlotte Gainsbourg στη Zara.

Δείτε ακόμα: Πώς τα Zara ανέκαμψαν και ξεπέρασαν τις προ-πανδημικές πωλήσεις

Μάλιστα, πρόσφατα το περιοδικό της Wall Street Journal φιλοξένησε συνέντευξή της, όπου τη χαρακτήριζε «το μυστικό όπλο της Zara». Η ίδια δηλώνει ότι έχει μεγαλώσει μέσα στην εταιρεία και ότι έχει μάθει πολλά από τον χρόνο της εκεί. Τώρα, πάντως, στον νέο της ρόλο, η Ortega θα έχει να αντιμετωπίσει μερικές νέες προκλήσεις της εποχής. Οι καταναλωτές πλέον είναι πιο συνειδητοποιημένοι, προκρίνουν πιο βιώσιμες επιλογές για το ντύσιμό τους, και, κυρίως, γνωρίζουν καλά πώς λειτουργεί το fast fashion, ένας από τους βασικότερους εκπροσώπους του οποίου είναι ακριβώς η Zara.

Γιατί η τεράστια επιτυχία του brand, που ανέδειξε τον ιδρυτή του σε έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, είναι βασισμένη κατά ένα μέρος σε αυτήν τη φιλοσοφία του «γρήγορου»: γρήγορη και έξυπνη ενσωμάτωση των νέων τάσεων της μόδας στα καινούρια σχέδια, γρήγορη παραγωγή των ρούχων, χάρη στην επιλογή να κατασκευάζονται κυρίως κοντά στη βάση της εταιρείας στην Ισπανία, την Πορτογαλία, το Μαρόκο και την Τουρκία – ώστε ο καταναλωτής να έχει πρόσβαση σε ένα οικονομικά προσιτό προϊόν. Και, σύμφωνα με όσα παροιμιωδώς λέγεται ότι πίστευε ο ιδρυτής της εταιρείας, το ζητούμενο ήταν ο αγοραστής να φορά για λίγο τα ρούχα και έπειτα να αγοράζει καινούρια. Μια προσέγγιση που θεωρείται σήμερα ότι ευθύνεται για το τεράστιο ενεργειακό αποτύπωμα της βιομηχανίας της μόδας, αλλά και για την εξάπλωση ανήθικων πρακτικών κατά την παραγωγή των ρούχων.

Δείτε ακόμα: Amazon και Zara δεσμεύονται για μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα στις θαλάσσιες μεταφορές τους μέχρι το 2040

Βέβαια, ανεξάρτητα από τον τρόπο παραγωγής, η Zara κέρδισε το τεράστιο κοινό της κατά βάση χάρη στο ότι έβαζε πάντα στο επίκεντρο τον καταναλωτή, σε βαθμό που ουσιαστικά τον καθιστά μέρος της διαδικασίας σχεδιασμού των ρούχων της. Το προσωπικό στα καταστήματα Zara είναι εκπαιδευμένο να ακούει και να καταγράφει τις απαιτήσεις των πελατών, να τις μεταφέρει άμεσα στους υπεύθυνους, που χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες για να ανιχνεύουν τις τάσεις εν τη γενέσει τους και να είναι έτοιμοι να τις καλύψουν τη στιγμή που πρέπει, επιδεικνύοντας μια αξιοζήλευτη ετοιμότητα. Ακόμα και το σύστημα ενδοεπικοινωνίας που χρησιμοποιείται στα καταστήματα για να ελέγχονται άμεσα τα αποθέματα και οι ελλείψεις, τη στιγμή που διατυπώνεται το αίτημα από τον πελάτη, για το αν, λόγου χάρη «υπάρχει αυτό σε άλλο χρώμα;», αποτελεί έκφανση αυτής της φιλοσοφίας.

Το «φτηνό και γρήγορο», ωστόσο, δε θεωρείται πια προσόν στη μόδα, τουλάχιστον για όσους θέλουν να κάνουν βιώσιμες επιλογές, και αυτό θα πρέπει να διαχειριστεί μεταξύ άλλων η Ortega. Ωστόσο, ειδικοί σημειώνουν ότι, ως πρόεδρος, θα δίνει κυρίως τη γραμμή για τη λειτουργία της εταιρείας με τα 7000 καταστήματα και τα πάνω από 8000 εργοστάσια, ενώ ως CEO θα εργάζεται ο Óscar García Maceiras, επίσης καινούριο πρόσωπο στη θέση. Παράλληλα, ο μέχρι τώρα CEO Carlos Crespo αναλαμβάνει χρέη COO, οπότε γύρω από την Ortega θα υπάρχουν άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τη λειτουργία της εταιρείας. 

Και βέβαια, αν και αποχώρησε από τη θέση του προέδρου το 2011, παραμένει μια δραστήρια φιγούρα στην επιχείρηση ο «The Boss», ο ιδρυτής της, που πλέον οι αναλυτές είναι σίγουροι ότι θα συνεχίσει να είναι παρών, αν και πάνω από 80 χρονών πια.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.