24 Απρ 2024
READING

Θα φέρουν οι καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα προσφορές και εκπτώσεις τον Ιανουάριο;

3 MIN READ

Θα φέρουν οι καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα προσφορές και εκπτώσεις τον Ιανουάριο;

Θα φέρουν οι καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα προσφορές και εκπτώσεις τον Ιανουάριο;

Για το ενδεχόμενο μιας παρατεταμένης περιόδου προσφορών στο λιανεμπόριο μιλούν οι αναλυτές, εξηγώντας ότι θα πρόκειται για μια συνέπεια των προβλημάτων του τελευταίου χρόνου στην εφοδιαστική αλυσίδα, εξαιτίας της πανδημίας.

Οι δυσκολίες που παρουσιάστηκαν από τις παρατεταμένες περιόδους του lockdown κατά τα πρώτα κύματα της πανδημίας δημιούργησαν μια σειρά προβλημάτων. Γιατί δεν ήταν μόνο το γεγονός ότι πολλά εργοστάσια και μονάδες παραγωγής αναγκάστηκαν να μείνουν κλειστά, δημιουργώντας ελλείψεις σε διάφορα προϊόντα, όπως στους ημιαγωγούς, που είναι απαραίτητοι για την κατασκευή ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών αλλά και αυτοκινήτων.

Υπήρξε παράλληλα και έλλειψη σε κοντέινερ, τα κλειστά σύνορα και οι ακυρώσεις των ταξιδιών επιβάρυναν τις μεταφορές των προϊόντων τόσο από τους κατασκευαστές στους retailers όσο και από τους retailers στους καταναλωτές, ενώ ειδαμε φόβους για άδεια ράφια σούπερ μάρκετ και ουρές στα βενζινάδικα σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, που αντιμετώπισε μεγάλη έλλειψη σε οδηγούς φορτηγών, μιας που πάρα πολλοί εργαζόμενοι είχαν επιστρέψει στις πατρίδες τους εξαιτίας του κορονοϊού.

Έπειτα λοιπόν από μια δύσκολη χρονιά, οι ειδικοί εξηγούν ότι πλέον, καθώς τα εργοστάσια δεν είναι πια κλειστά, η παραγωγή προϊόντων προχωρά, έστω με αργότερους ρυθμούς, ωστόσο οι καθυστερήσεις στις μεταφορές εξακολουθούν να υπάρχουν. Έτσι, όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι δε θα καταφέρουν όλα τα προϊόντα να είναι εκεί που πρέπει εγκαίρως για τις γιορτές. Το αποτέλεσμα θα είναι, όταν τελικά φτάσουν στον προορισμό τους και τα ράφια των καταστημάτων, η αναμενόμενη για τις γιορτές ζήτησή τους να έχει ξεπεραστεί, οπότε οι λιανέμποροι το πιθανότερο είναι ότι θα αναγκαστούν να τα βγάλουν κατευθείαν στις προσφορές, αμέσως μετά τα Χριστούγεννα.

Το ζήτημα λοιπόν φέτος είναι κάπως διαφορετικό από πέρυσι, καθώς η παραγωγή έχει πλέον σχεδόν αποκατασταθεί, αλλά δε συμβαίνει το ίδιο με τις μεταφορές. Συνεπώς, το ταξίδι των προϊόντων κινείται με πιο αργούς ρυθμούς. 

Δείτε ακόμα: Πώς έφτασε η Black Friday να διαρκεί ένα μήνα;

Κάποιοι μεγάλοι retailers ήδη βλέπουν σημαντικό πρόβλημα και ελλείψεις στα αποθέματά τους. Για παράδειγμα, από τη Victoria’s Secret λένε ότι το 45% της παραγωγής για τη χειμερινή σεζόν έχει καθυστερήσει και, αν και έχουν πραγματοποιήσει ήδη ακυρώσεις για περισσότερα από 10 εκατομμύρια τεμάχια, ήδη διαφαίνεται ότι η επόμενη χρονιά θα τους βρει με περισότερα κομμάτια στα ράφια τους από όσα θα ήταν το αναμενόμενο. Καθώς μάλιστα, εξαιτίας των ημερών, πολλά από τα προϊόντα είναι εποχικά και, κατ’ επέκταση, η ζήτησή τους θα πέσει κατακόρυφα μετά τις γιορτές, ενδεχομένως να καταλήξουν αμέσως στις προσφορές.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για τους εμπόρους, που ήταν ήδη πιεσμένοι από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, έπειτα αναγκάστηκαν επίσης να κινούνται συντηρητικά, εξαιτίας της πανδημίας, ακυρώνοντας παραγγελίες και κινώντας τις επιχειρήσεις τους με λιγότερο εμπόρευμα· τώρα λοιπόν θα ήταν η ευκαιρία τους να ανακάμψουν, αλλά βλέπουν μπροστά τους ότι ίσως χρειαστεί να στραφούν στις προσφορές και τις εκπτώσεις.

Φυσικά, αυτές οι εκτιμήσεις ίσως έχουν θετικό αντίκτυπο στο πορτοφόλι του καταναλωτή, ο οποίος επίσης πιέζεται από τον φαύλο κύκλο των αυξήσεων των τιμών στο σύνολο των καταναλωτικών αγαθών, με δεδομένο, μάλιστα, ότι η Black Friday που μόλις πέρασε δεν είχε τις εντυπωσιακές εκπτώσεις των παλαιότερων ετών.  Ωστόσο, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ίσως δεν πρόκειται να βρουν την έκπτωση που θέλουν ακριβώς, για τα προϊόντα που ελπίζουν, αφού τα αξιόλογα κομμάτια που θα φτάσουν στον προορισμό τους, ιδιαίτερα όσα φτάσουν εγκαίρως, θα ξεπουλήσουν, ενώ αυτά που δεν αξίζουν, φτάνοντας με καθυστέρηση μάλιστα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι είναι εκείνα που θα ξεμείνουν στα ράφια των καταστημάτων.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.