25 Απρ 2024
READING

Δημήτρης Παπαχρυσάνθου-Wholesale & Affiliate Retail Director της ΑΒ Βασιλόπουλος | “Το λιανικό εμπόριο έχει αλλάξει ριζικά”

6 MIN READ

Δημήτρης Παπαχρυσάνθου-Wholesale & Affiliate Retail Director της ΑΒ Βασιλόπουλος | “Το λιανικό εμπόριο έχει αλλάξει ριζικά”

Δημήτρης Παπαχρυσάνθου-Wholesale & Affiliate Retail Director της ΑΒ Βασιλόπουλος | “Το λιανικό εμπόριο έχει αλλάξει ριζικά”

Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη με τον κ.Παπαχρυσάνθου, Wholesale & Affiliate Retail Director της ΑΒ Βασιλόπουλος συζητήσαμε για την αγορά και τις αλλαγές που προκάλεσε η πανδημία, για το franchise , για το μοντέλο συνεργασίας της εταιρείας με τους συνεργάτες. Ακόμη μιλήσαμε για την τεχνολογία και πως επηρεάζει τις εταιρείες και την αγορά αλλά και τα σχέδια της εταιρείας για το 2022.

Ποια στοιχεία είναι κρίσιμα για την επιτυχία μιας συνεργασίας franchise;

Το franchise αποτελεί ένα ανερχόμενο επιχειρηματικό πεδίο με εξαιρετική δυναμική. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα πρόταση για όσους θέλουν να κάνουν ένα νέο επιχειρηματικό ξεκίνημα, με την αξιοπιστία μια μεγάλης εταιρείας, με προοπτική και οικονομική ασφάλεια.

Στην ΑΒ, έχουμε αναπτύξει δυο εναλλακτικά σχήματα Franchise με ελκυστικές προδιαγραφές. Και απευθυνόμαστε σε όσους έχουν όνειρα, θέληση και διάθεση για επιτυχία. Σε εκείνους που αναζητούν μια πραγματική διέξοδο για ένα καλύτερο αύριο. Και σίγουρα σε εκείνους που θέλουν να κάνουν το δικό τους ξεκίνημα στην επιχειρηματικότητα, χωρίς στεγανά και αποκλεισμούς. Σε όλους όσοι λοιπόν έχουν το μεράκι να επενδύσουν στον τόπο ή την πόλη τους, εμείς είμαστε στο πλευρό τους για να προσφέρουμε  μαζί επιλογές, λύσεις και ιδέες, με προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας, που εμπνέουν καθημερινά όλους όσοι αγαπούν το φαγητό. Σε κάθε γειτονιά της Ελλάδας!

Ποιο είναι το μοντέλο συνεργασίας της ΑΒ Βασιλόπουλος ;

Στην ΑΒ έχουμε 2 μοντέλα καταστημάτων Franchise.

Η μια είναι το ΑΒ Shop & Go, το οποίο είναι κατάστημα πόλης που προσφέρει ταχύτητα και ευκολία αγορών σε κάθε γειτονιά και καλύπτει τις ανάγκες της καθημερινότητας.

Η άλλη το AB Food Market το οποίο αφορά σε καταστήματα κάλυψης εβδομαδιαίων αναγκών, στην περιφέρεια και τη νησιωτική Ελλάδα. Πρόκειται για πιο μικρές και ευέλικτες επιχειρήσεις σε σχέση με τα μεγάλα super markets των μεγαλουπόλεων, με μικρότερο αριθμό εργαζομένων και πολύ μικρότερες ανάγκες χρηματοδότησης με ίδια κεφάλαια.

Και στις δύο περιπτώσεις, στην ΑΒ στηρίζουμε τους συνεργάτες μας σε αυτό το νέο τους ξεκίνημα. Αναλαμβάνουμε την αξιολόγηση και την υλοποίηση της επένδυσης, την ενοικίαση του ακινήτου, τη δαπάνη διαμόρφωσης του ακινήτου στα ΑΒ Shop&Go, αλλά και της αγοράς του τεχνολογικού εξοπλισμού που απαιτείται για τη λειτουργία του καταστήματος. Και φυσικά, προσφέρουμε την εκπαίδευση που απαιτείται από τους ανθρώπους μας.

Ποιοι τύποι καταστημάτων έχουν μεγαλύτερη υιοθέτηση από το κοινό αυτή την περίοδο;

Τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρούμε μία αύξηση στη ζήτηση των ΑΒ Shop &Go. Είναι η φύση του (μέγεθος επένδυσης, μέγεθος καταστήματος) αλλά και το γεγονός ότι απευθύνεται στα μεγάλα αστικά κέντρα στα οποία έχουμε περισσότερους ενδιαφερόμενους σε σχέση με την περιφέρεια.

Η «τάση» αυτή σίγουρα προκύπτει από το πρόγραμμα στήριξης της ΑΒ. Με ένα χαμηλό αρχικό κεφάλαιο, ο franchisee έχει «πρόσβαση» σε μια ελκυστική πρόταση για την πόλη -εκεί όπου βρίσκεται και το μεγαλύτερο ποσοστό των ενδιαφερομένων πανελλαδικά- που καλύπτει τις αγορές  και εκτός του καθιερωμένου ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων αλλά και τις ανάγκες άμεσης κατανάλωσης.

Συνδέεται, όμως, και με τις αλλαγές και τις νέες ανάγκες που «έφερε» η πανδημία. Και αναφέρομαι στα σημεία επαφής με τον πελάτη, που πλέον προτιμάει να κάνει τις αγορές του εύκολα και γρήγορα, από μικρότερα καταστήματα που προσφέρουν οικονομία χρόνου αλλά και την «αίσθηση της ασφάλειας», λόγω του μικρότερου αριθμού πελατών.

Ποιες περιοχές είναι κατάλληλες-διαθέσιμες για ανάπτυξη νέων καταστημάτων;

Για το ΑΒ Shop & Go, είναι ιδανική οποιαδήποτε πυκνοκατοικημένη αστική περιοχή, ή γειτονιά μεγάλης συγκέντρωσης πληθυσμού. Κατά κύριο λόγο, επιλέγονται στρατηγικά σημεία κοντά σε συγκοινωνίες, σχολεία, υπηρεσίες, μεγάλους χώρους γραφείων και γενικότερα μέρη και γειτονιές με αυξημένη κινητικότητα.

Το μοντέλο του ΑΒ Food Market είναι η ιδανική λύση για επαρχιακές πόλεις, συνήθως με πληθυσμό έως 10.000 κάτοικους, αλλά και σε προορισμούς υψηλής τουριστικής κίνησης όπως είναι τα νησιά μας και τα παραλιακά παραθεριστικά κέντρα.

Ποια είναι τα σχέδια για το 2022;

Στο πλάνο μας για το 2022 υπάρχει φυσικά η περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου πανελλαδικά με 50 νέα σημεία πώλησης. Η δύναμη πυρός στην ανάπτυξή μας θα είναι το AB Shop & Go, με στόχο τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Με άξονα την καινοτομία, επενδύουμε συνεχώς στη διαρκή βελτίωση των υπηρεσιών και των προϊόντων που προσφέρουν τα καταστήματα franchise και στοχεύουμε στην αύξηση των πωλήσεων τους.

Θέλουμε να αναπτυχθούμε μαζί με τους συνεργάτες μας, να δημιουργήσουμε την απόλυτη αγοραστική εμπειρία για όλους όσοι μας εμπιστεύονται.

Για αυτό κι εμείς προτρέπουμε τους νέους επιχειρηματίες να το επιχειρήσουν. Μαζί μας. Να κάνουν το βήμα που ονειρεύονται με τη στήριξη της ΑΒ Βασιλόπουλος.

Πως άλλαξαν οι αγοραστικές συμπεριφορές με την πανδημία;

Η υγειονομική κρίση λόγω του COVID-19 αδιαμφισβήτητα ήταν καταλύτης εξελίξεων σε όλη την οικονομία. Και το λιανεμπόριο τροφίμων δεν αποτελεί εξαίρεση! Αρχικά, αυξήθηκε κατακόρυφα η ζήτηση σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων. Εξίσου εντυπωσιακή ήταν και η άνοδος του ηλεκτρονικού εμπορίου, που σταθερά υπερβαίνει το 200% τους τελευταίους 18 μήνες. Την ίδια στιγμή, η ασφάλεια, η κοινωνική αλληλεγγύη, η εντοπιότητα και η υγιεινή διατροφή έγιναν προτεραιότητα για τη συντριπτική πλειοψηφία των πελατών. Και φαίνεται πως οι παραπάνω τάσεις ήρθαν για να μείνουν.

Και το λιανικό εμπόριο έχει αλλάξει ριζικά!  Ο πελάτης πλέον ζητάει τα πάντα, τη στιγμή που επιλέγει, από όπου και αν βρίσκεται. Συνεπώς, επιλέγει κάθε φορά το κανάλι της προτίμησής του, με βάση το χρόνο του, το proximity, το convenienceαλλά και, εν γένει, τη διάθεσή του.

Πώς επηρεάζει η τεχνολογία τις επιχειρήσεις;

Η πανδημία επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό πολλών επιχειρήσεων. Ακόμη και του κράτους. Το ίδιο ισχύει και για το λιανεμπόριο.

Στην ΑΒ Βασιλόπουλος, είχαμε προβάδισμα στην ψηφιακή εξυπηρέτηση. Είχαμε επενδύσει στις ψηφιακές μας υποδομές και η omnichannel στρατηγική προϋπήρχε της υγειονομικής κρίσης. Ωστόσο, η «νέα πραγματικότητα» επιτάχυνε την πορεία των εξελίξεων. Πιο συγκεκριμένα, επιταχύναμε τις τεχνολογικές επενδύσεις που ήταν  ήδη προγραμματισμένες  και οι οποίες περιλαμβάναν την υλοποίηση ηλεκτρονικού συστήματος καταμέτρησης πελατών εντός των φυσικών καταστημάτων μας, την υλοποίηση  συστήματος  αναμονής  και  ειδοποίησης  στο κινητό  για  τα  διάφορα  τμήματα εξυπηρέτησης εντός του καταστήματος (κρεοπωλείο, κ.α.), την υλοποίηση ηλεκτρονικής σηματοδότησης τιμών μέσα στο κατάστημα, αλλά  κυρίως  την  υλοποίηση  νέων  εφαρμογών  προσωποποιημένης πληροφόρησης  και προσφορών.

Άλλωστε, και ο σύγχρονος καταναλωτής αναζητά ολοκληρωμένες λύσεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του, τις επιθυμίες του αλλά και στον μοναδικό τρόπο ζωής του. Θέλει να εξυπηρετείται από όπου κι αν βρίσκεται με ταχύτητα, ασφάλεια, επιλογές και λύσεις για όλα όσα χρειάζεται. Θέλει να απολαμβάνει ένα ολοκληρωμένο αγοραστικό ταξίδι. Και σε αυτό, φυσικά, επενδύουμε στην ΑΒ τα τελευταία χρόνια, αναβαθμίζοντας συνεχώς τις ψηφιακές υποδομές και τις υπηρεσίες μας.

Με λίγα λόγια, σήμερα, το λιανικό εμπόριο έχει αλλάξει ριζικά. Η τεχνολογία φέρνει την επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι πελάτες έχουν πρόσβαση σε προϊόντα και την εμπειρία που θέλουν να έχουν από το φυσικό κατάστημα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.