18 Ιαν 2025
READING

Η βιομηχανία του micromobility θα αξίζει 500 δισεκατομμύρια δολάρια

4 MIN READ

Η βιομηχανία του micromobility θα αξίζει 500 δισεκατομμύρια δολάρια

Η βιομηχανία του micromobility θα αξίζει 500 δισεκατομμύρια δολάρια

Σε σύγκριση με τα αυτοκίνητα, τα ηλεκτρικά σκούτερ είναι ένα μέσο μεταφοράς, το οποίο χαρακτηρίζεται από χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα, είναι σίγουρα πιο αθόρυβο και οικονομικότερο, ενώ παράλληλα έχει ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο τόσο στη καθημερινότητα της αστικής ζωής όσο και στο περιβάλλον. Ωστόσο, παρά τις πολλά υποσχόμενες δυνατότητές τους, η πλειοψηφία του αστικού πληθυσμού τα αντιλαμβάνεται είτε ως παιχνίδια είτε ως κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια.

Την ίδια στιγμή η βιομηχανία του micromobility δεν έχει λάβει την υποστήριξη που θα έπρεπε. Συγκεκριμένα ο κλάδος από το 2010 μέχρι σήμερα έχει λάβει μόλις 9 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις παγκοσμίως, σε σύγκριση με τα 72,3 δισεκατομμύρια δολάρια που συγκέντρωσαν οι νεοσύστατες εταιρείες των ΗΠΑ το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Αν θέλουμε να προχωρήσουμε προς ένα πραγματικά βιώσιμο αστικό περιβάλλον όπου οι άνθρωποι επιλέγουν μαζικά τον τρόπο μεταφοράς του micromobility, ο οποίος χαρακτηρίζεται από χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα, αντί των συμβατικών αυτοκινήτων, τότε θα πρέπει να ανακαλύψουμε τρόπους ώστε να κάνουμε τη συγκεκριμένη βιομηχανία κερδοφόρα.

Αρχικά οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών σκούτερ καταβάλλουν προσπάθειες να κεντρίσουν τη προσοχή των αναβατών ενισχύοντας τους δρόμους και την αγορά με όσα περισσότερα ηλεκτρικά σκούτερ γίνεται. Την ίδια στιγμή διάφορα αστικά κέντρα άρχισαν να υιοθετούν κανονισμούς και να χορηγούν άδειες, κάτι το οποίο ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη. Το 2021 διάφοροι παίκτες της αγοράς όπως είναι οι  Tier, Voi και Dott συγκέντρωσαν συνολικά 490 εκατομμύρια δολάρια, κάτι το οποίο καθιστά σαφές και σε άλλους ιδιοκτήτες ηλεκτρικών σκούτερ, ότι εάν επιθυμούν να αναπτυχθούν και να αποκτήσουν το μερίδιό τους στην αγορά, πρέπει να διεκδικήσουν πρώτα μία θέση στα αστικά κέντρα των πόλεων.

Διαβάστε επίσης: Η Bird λανσάρει καινοτομική δυνατότητα ανίχνευσης

Επί του παρόντος αυτό ισχύει κυρίως για την Ευρώπη, η οποία έχει τη καλύτερη υποδομή αφενός ως ένας τρόπος δοκιμών των e-scooters, αφετέρου ως ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο. Παρόλα αυτά όταν η αγορά του micromobility αποδειχθεί αποτελεσματική για τις αστικές κοινότητες, πιθανότατα να επεκταθεί και σε άλλες αγορές όπως εκέινη των ΗΠΑ. Μέχρι το 2030 η παγκόσμια αγορά του micromobility αναμένεται να γίνει βιομηχανία αξίας από 300 έως 500 δισεκατομμύρια δολάρια. Επομένως σίγουρα αξίζει το κόπο!

Επιπλέον η αναδυόμενη αγορά των e-scooters οφείλει να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τόσο των τελικών καταναλωτών όσο και των επενδυτών, συνδυάζοντας κερδοφορία και κορυφαία εμπειρία. Μέχρι στιγμής η βιομηχανία των ηλεκτρικών σκούτερ δεν έχει αποδειχθεί κερδοφόρα και τα υπάρχοντα επιχειρηματικά μοντέλα παίρνουν αρκετά περιθώρια βελτίωσης. Τα σημαντικότερα ζητήματα σχετίζονται με την ακριβή χρέωση καθώς και τον γενικότερο τρόπο λειτουργίας της συγκεκριμένης βιομηχανίας.

Λίγο πιο συγκεκριμένα η κάθε εταιρεία χαρακτηρίζεται από το δικό της τρόπο λειτουργίας. Για παράδειγμα οι ιδιοκτήτες των e-scooters, είτε συλλέγουν χειροκίνητα τα οχήματα στο τέλος της ημέρας για να τα μεταφέρουν σε αποθήκες φόρτισης, είτε αλλάζουν με χειροκίνητο τρόπο τις νεκρές μπαταρίες με καινούριες. Και στις δύο περιπτώσεις απαιτείται χειρωνακτική εργασία, με αποτέλεσμα ορισμένες εταιρείες να προσφέρουν λύσεις, οι οποίες στοχεύουν στη μείωση του συγκεκριμένου κόστους.

Ο κατασκευαστής ηλεκτρονικών σκούτερ Gogoro λάνσαρε τους λεγόμενους swapping stations (σταθμούς ανταλλαγής), οι οποίοι ουσιαστικά λειτουργούν ως μικρά σημεία φόρτισης όπου ο κάθε οδηγός ηλεκτρονικού σκούτερ μπορεί να φορτίσει το όχημά του. Με αντίστοιχο τρόπο έπραξε και η εταιρεία Tier, κυκλοφορώντας τη δυνατότητα Tier Energy Network. Επιπλέον κάτι που είναι εξίσου σημαντικό είναι η αύξηση της χωρητικότητας των σταθμών, ώστε να μπορούν να φιλοξενήσουν μεγαλύτερο αριθμό οχημάτων. Εταιρείες όπως η Kuhmute και η PBSC Urban Solutions έχουν εν μέρει αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο ζήτημα, δημιουργώντας φορτιστές συμβατούς για διάφορους τύπους και μάρκες οχημάτων ηλεκτρονικής μετακίνησης.

Διαβάστε επίσης: Η Lime προσφέρει την δυνατότητα ενοικίασης ηλεκτρικών σκούτερ χωρίς την αναγκαστική λήψη της εφαρμογής

Η βιομηχανία του micromobility είναι κατά κύριο λόγο μία αναπτυσσόμενη αγορά, η οποία εάν λάβει την υποστήριξη που πρέπει, τότε θα καταφέρει να αλλάξει τον τρόπο μετακίνησης ειδικά για τα αστικά κέντρα των πόλεων. Συνδυάζει ευκολία και βιωσιμότητα, καθώς αναμφισβήτητα χαρακτηρίζεται από μειωμένες εκπομπές άνθρακα. Αξίζει σίγουρα το κόπο να εστιάσουν οι επενδυτές στη συγκεκριμένη αγορά, αφού τα περιθώρια ανάπτυξης είναι εμφανής.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.