19 Απρ 2024
READING

Ο οραματιστής Virgil Abloh

3 MIN READ

Ο οραματιστής Virgil Abloh

Ο οραματιστής Virgil Abloh

Ένας από τους πιο πολυβραβευμένους σχεδιαστές μιας γενιάς, ο Virgil Abloh έφυγε από τη ζωή έπειτα από μάχη δύο χρόνων με μια σπάνια μορφή καρκίνου, που ονομάζεται καρδιακό αγγειοσάρκωμα. Η απώλεια είναι τεράστια για το χώρο της μόδας, που έχασε ένα από τα πιο λαμπερά αστέρια της.

Ο Virgil Abloh ήταν ο πρώτος Αφροαμερικανός σχεδιαστής μόδας, επιχειρηματίας, και DJ ο οποίος ήταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Louis Vuitton της αντρικής συλλογής. Ο Abloh είναι επίσης ο διευθύνων σύμβουλος της ετικέτας Off-White με βάση το Μιλάνο. Ο Virgil Abloh χαρακτηρίζεται ως ιδιοφυής σχεδιαστής, ένας οραματιστής, αλλά και ένας άνθρωπος με όμορφη ψυχή και μεγάλη σοφία. Η LVMH, η Louis Vuitton και η Off-White είναι συντετριμμένες από την απώλεια του.

Σε ένα post που δημοσιεύθηκε στον λογαριασμό του Virgil Abloh, στο Instagram, περιγράφεται ως «έναν ​​αφοσιωμένο πατέρα, σύζυγο, γιο, αδελφό και φίλο».

Η ιστορία του Virgil Abloh

Ο σχεδιαστής που γεννήθηκε στο Ρόκφορντ του Ιλινόις απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην αρχιτεκτονική. Ο Abloh ξεκίνησε στον χώρο της μόδας τη δεκαετία του ’80 δουλεύοντας δίπλα στον φίλο του Kanye West στη Fendi, όπου ο καλλιτέχνης και ο μουσικός λειτουργούσαν ως ασκούμενοι. Έφεραν μια νέα ενέργεια street στη μάρκα, ενώ μάθαιναν ιταλικές τεχνικές ραπτικής και εξερευνούσαν το ευρωπαϊκό σύστημα παραγωγής μόδας. Η δουλειά στη μάρκα που ανήκει στην LVMH σύστησε τον Abloh στα στελέχη του κολοσσού της πολυτέλειας, χτίζοντας μια σχέση που σύντομα θα γινόταν επωφελής και για τους δύο.

Ο Abloh ίδρυσε την πρώτη του εταιρεία ρούχων, Pyrex Vision, το 2012. Αργότερα, έγινε γνωστός για τον ορισμό μιας νέας εποχής για το πολυτελές streetwear και τις απροσδόκητες συνεργασίες, δημιουργώντας την Off-White με τον όμιλο New Guards το 2013, φέρνοντας μια φρέσκια πνοή στο streetwear. Τον Μάρτιο του 2018, ανέλαβε το δημιουργικό κομμάτι για την ανδρική ένδυση της Louis Vuitton και τον Ιούλιο του 2021, η LVMH απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο της Off-White, ενώ εμβάθυνε τη σχέση της με τον Abloh για να λανσάρει νέα brands και να συνεργαστεί με υπάρχοντα σε διάφορους τομείς πέρα από τη μόδα.

Η επιρροή του Abloh  παγκοσμίως είναι πρωτοφανής. Πίστευε στην καινοτομία και την ανατροπή και άλλαξε τη βιομηχανία προς το καλύτερο. Ο Virgil Abloh ήταν μια δημιουργική δύναμη αλλαγής, ο οποίος καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του επικεντρώθηκε στη συμμετοχικότητα και τη φιλανθρωπία σε όλους τους τομείς της μόδας, της τέχνης, της μουσικής, του σχεδιασμού και της αρχιτεκτονικής, καθιστώντας τον έναν από τους πιο επιδραστικούς σχεδιαστές της γενιάς του. Ήταν επίσης μια ισχυρή παρουσία στην κοινότητα των έγχρωμων ανθρώπων, ενώ πάντα ενδιαφερόταν για το αποτύπωμα που θα άφηνε στην επόμενη γενιά.

Για πάνω από δύο χρόνια, από το 2019 όποτε και έλαβε την διάγνωση του, ο Virgil Abloh πάλεψε με την ασθένεια του, είχε υποβληθεί σε πλήθος δύσκολες θεραπείες, ενώ παράλληλα διοικούσε πολλά σημαντικά ιδρύματα που καλύπτουν τους τομείς της μόδας, της τέχνης και του πολιτισμού. Ο σχεδιαστής δούλευε μέχρι το τέλος της ζωής του, δημοσιεύοντας στο Instagram του μόλις μια μέρα νωρίτερα νέα σχέδια τζιν στο πλαίσιο μιας νέας συνεργασίας. Ο θάνατός του έρχεται μόλις λίγες ημέρες πριν από τα σχέδια της Louis Vuitton για εγκαταστάσεις τέχνης και σχεδιασμού και ένα spin-off show πασαρέλας ανδρικής ένδυσης στο Μαϊάμι.

Πλήθος μεγάλων ονομάτων ανάρτησαν στις προσωπικές τους σελίδες στο Instagram, το Facebook και το Twitter για να εκφράσουν τη λύπη τους για τον θάνατο του μεγάλου σχεδιαστή. Μεταξύ αυτών ο Pharrell Williams, οι παίκτες του NBA Russell Westbrook και Rudy Gobert, ο Γάλλος ποδοσφαιριστής Kylian Mbappé, ο πρωταθλητής του σνόουμπορντ Shaun White, ο Βρετανός ηθοποιός και μουσικός Idris Elba, η ποπ σταρ Dua Lipa και άλλοι πολλοί.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.