Γιατί το Amazon είναι συγκρατημένo σχετικά με τον αντίκτυπο της μετάλλαξης Όμικρον στις εορταστικές αγορές

Οι ακριβείς ιδιότητες της νέας παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού είναι ακόμα σχετικά ασαφείς, αν και οι ειδικοί αρχίζουν να μιλούν για υψηλή μεταδοτικότητα, και για να σιγουρευτούμε για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι σε αυτή χρειάζεται ακόμα χρόνος. Μπροστά σε αυτήν την αβεβαιότητα και με το φόβο για ένα νέο κύμα της πανδημίας, πολλά κράτη προχωρούν σε μέτρα που έχουν να κάνουν προς το παρόν κυρίως με τη διασυνοριακή κινητικότητα των πολιτών. 

Όπως είναι φυσικό, ενόψει των γιορτών, η ανησυχία στην αγορά μεγαλώνει, καθώς φέτος οι λιανέμποροι και οι μεγάλες εταιρείες προσδοκούσαν σε μια ομαλότερη εορταστική περίοδο από άποψη αγοραστικής κίνησης. Και δεν είναι μόνο το αν θα ληφθούν μέτρα που θα περιορίσουν την κίνηση των καταστημάτων πρακτικά, αλλά και το κατά πόσο αυτή η νέα ανησυχητική παραλλαγή μπορεί να επηρεάσει την καταναλωτική συμπεριφορά του κοινού.

Ωστόσο, ανώτερο στέλεχος του Amazon σε συνέντευξή του στο CBS είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνει οποιαδήποτε ασφαλής πρόβλεψη σχετικά με τον αντίκτυπο αυτής της εξέλιξης στα ψώνια των γιορτών, σημειώνοντας  μάλιστα ότι  πιστεύουν πως οι καταναλωτές απλώς θα συνεχίσουν με το πρόγραμμα των αγορών τους – τουλάχιστον προς το παρόν. 

Εκτός του ότι θεωρεί ότι είναι ακόμα νωρίς για να εκτιμηθεί η σοβαρότητα της κατάστασης, ο Dave Clark, επικεφαλής του διεθνούς τμήματος καταναλωτών του Amazon, δήλωσε ακόμα ότι υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία όσον αφορά την ικανότητα των επιστημόνων και των φαρμακευτικών εταιρειών να αντιμετωπίσουν αυτήν τη νέα παραλλαγή άμεσα, όσο οι καταναλωτές συνεχίζουν με την προετοιμασία τους για τις γιορτές. Θεωρούν δηλαδή ότι το καταναλωτικό κοινό θα παρακολουθεί τις εξελίξεις, αλλά χωρίς να ακυρώνει τα σχέδια και την καθημερινότητά του.

Αν και, μετά τον εντοπισμό της νέας παραλλαγής στη Νότια Αφρική, κρούσματα έχουν αναφερθεί και σε άλλες χώρες του κόσμου, στην Ευρώπη αλλά πλέον και στην αμερικανική ήπειρο, και ενώ οι ειδικοί δηλώνουν πως το πιθανότερο είναι ότι υπάρχουν και αλλού κρούσματα, απλώς δεν έχουν εντοπιστεί ακόμα, ο Clark δήλωσε ότι το αγοραστικό κοινό είναι προετοιμασμένο να επανέλθει στην αγορά δυναμικά, μετά τις παρατεταμένες περιοδους lockdown. Για το Amazon, η Black Friday είχε αγορές ρεκόρ, όπως είπε, ενώ ανέφερε ότι οι αγορές των καταναλωτών δείχνουν τη διάθεσή τους να περάσουν ωραία Χριστούγεννα, να «ξαναβγούν στον κόσμο», όπως είπε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε ακόμα και στο ότι μέσα στην πανδημία οι άνθρωποι επαναπροσδιόρισαν τις αρχές και τις προτεραιότητές τους, αναφορικά με τον τρόπο ζωής τους και με την εργασία τους. 

Έτσι εξηγείται ίσως και το γεγονός ότι φέτος παρατηρήθηκε πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, που παραδοσιακά ήταν τα αντικείμενα του πόθου την Black Friday, αλλά και δεδομένου ότι το προηγούμενο διάστημα οι καταναλωτές στρέφονταν σε τέτοια προϊόντα για να εξοπλίσουν το γραφείο του σπιτιού τους για την εξ αποστάσεως εργασία. Τώρα, οι περισσότερες αγορές αφορούσαν είδη ένδυσης και σπιτιού, κάτι που θεωρείται ένδειξη ότι οι άνθρωποι ετοιμάζονται και ανυπομονούν να ξαναβρεθούν μέσα στις γιορτές με τους αγαπημένους  τους.

Το γεγονός αυτό έπαιξε ρόλο στα προβλήματα έλλειψης προσωπικού και στο ότι πολλές εταιρείες, και ενώ συζητιέται το φαινόμενο της Μεγάλης Παραίτησης, δυσκολεύονται να καλύψουν τις ανάγκες τους σε εργαζομένους. Το Amazon, και υπό τη σκιά της κρίσης στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις μεταφορές, έχει προσλάβει νέους υπαλλήλους.

Εν τω μεταξύ, αυτή η τάση που περιγράφεται εκ μέρους του Amazon φαίνεται ότι αντικατοπτρίζεται στη γενικότερη διάθεση της αγοράς, όπως παρατηρούν και οι New York Times. Όσο μαθαίνονται περισσότερες πληροφορίες για τη νέα παραλλαγή, οι αγορές αρχίζουν να ανεβαίνουν, αντισταθμίζοντας τις απώλειες της Παρασκευής. Μάλιστα, παρατηρείται ότι τα σκαμπανεβάσματα των δεικτών στις αγορές, που οφείλονται σε εξελίξεις που αφορούν τον Covid, τείνουν να είναι πλέον πιο ήπια και να διαρκούν λιγότερο σε σχέση με τον περασμένο χρόνο.