24 Απρ 2024
READING

Ο μπελάς του check-out: πώς θα αλλάξει το τελευταίο βήμα του online shopping

4 MIN READ

Ο μπελάς του check-out: πώς θα αλλάξει το τελευταίο βήμα του online shopping

Ο μπελάς του check-out: πώς θα αλλάξει το τελευταίο βήμα του online shopping

Το βασικό βήμα έχει ήδη γίνει:  οι καταναλωτές  εξοικειώθηκαν με τις ηλεκτρονικές αγορές, έμαθαν να κάνουν ακόμα και τα ψώνια του σούπερ μάρκετ ιντερνετικά, γνωρίζουν ότι μπορούν πλέον να παραγγείλουν τα πάντα από το ίντερνετ και να είναι στην πόρτα τους άμεσα χάρη στις πλατφόρμες delivery. 

Όμως, υπάρχει κάτι που εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τους αγοραστές του διαδικτύου, γιατί απαιτεί από αυτούς να έρθουν αντιμέτωποι με πολλές πληροφορίες, να θυμηθούν διαφορετικά passwords, να δημιουργήσουν λογαριασμούς, να δώσουν στοιχεία, να περιμένουν pin ασφαλείας. Είναι η στιγμή που πρέπει (ή τουλάχιστον θέλουν) να ολοκληρώσουν τις αγορές τους πληρώνοντας, η διαδικασία του check-out.

Το ότι η διαδικασία αυτή αποτελεί έναν μπελά για τον καταναλωτή το αποδεικνύουν τα στοιχεία: πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το 19% των καταναλωτών θα εγκατέλειπαν το ιντερνετικό τους καρότσι αν τους έπαιρνε περισσότερο από ένα λεπτό να κάνουν check-out, ενώ το 56% είπαν ότι χρειάζονται περίπου τρία λεπτά για να ολοκληρώσουν μια αγορά. Υπολογίζεται ότι τα εγκατελειμμένα καρότσια αντιστοιχούν σε αγορές 260 δισεκατομμυρίων, συνδυαστικά για την αγορά των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό το ποσό θα μπορούσε να αντικατοπτρίζει ολοκληρωμένες συναλλαγές, αν η εμπειρία του αγοραστή στο check-out ήταν καλύτερη.

Δείτε ακόμα: Έρευνα | Ένα δευτερόλεπτο ταχύτητας κάνει την διαφορά στην επιτυχία ενός eshop

Γι’ αυτό διάφορες εταιρείες προσπαθούν να διορθώσουν αυτό το «λάθος» στη διαδικασία αγοράς, που αποδεδειγμένα κοστίζει χρήματα στος εμπόρους, δημιουργώντας μια σύντομη, ενιαία, απρόσκοπτη εμπειρία. ‘Ετσι, μπορεί να πει κανείς με σιγουριά ότι τα πράγματα πρόκειται να αλλάξουν στο μέλλον, με οφέλη και για τις δύο πλευρές: ο καταναλωτής θα απολαμβάνει μια πιο ευχάριστη εμπειρία στις ηλεκτρονικές του αγορές, και ο λιανοπωλητής θα αυξήσει τα έσοδά του καθώς περισσότεροι αγοραστές θα ολοκληρώνουν τις αγορές τους και δε θα φεύγουν εκνευρισμένοι από τη διαδικασία ή επιεδή κάτι τους απέπασε την προσοχή.

Πώς θα αλλάξει το check-out

Αλλαγές που δοκιμάζονται έχουν να κάνουν, για παράδειγμα, με την εξάλειψη διάφορων κουμπιών ή μηνυμάτων που προτείνουν και άλλα προϊόντα. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τέτοια μηνύματα αποπροσανατολίζουν τον αγοραστή, τον βάζουν να εξετάζει και άλλες επιλογές, να ξαναψάχνει και για άλλες τιμές, και όλα αυτά ένα βήμα πριν ολοκληρώσει την αγορά του. Τελικά, ο αγοραστής μπορεί απλώς να αποχωρήσει, αποδεικνύοντας ότι αυτή η τακτική δεν αποδίδει τα αναμενόμενα.

Κάτι ακόμα σημαντικό είναι το check-out με ένα μόνο βήμα, ακόμα και από τη σελίδα του ίδιου του προϊόντος ή κατευθείαν από το mail. Το Amazon, λόγου χάρη, είναι πιθανό ότι έχει κερδίσει πολλούς επιπλέον αγοραστές με την απλότητα του buy now κουμπιού του, απευθείας από το προϊόν. 

Δείτε ακόμα: Εικονικά καταστήματα | Ο νέος τρόπος αγορών στη μόδα

Τα πολλά κουμπιά με πολλά λογότυπα άλλων υπηρεσιών που χρησιμποιούνται για την ολοκλήρωση μια αγοράς μπορούν επίσης να αποπροσανατολίσουν τον αγοραστή, καθώς τείνουν να δημιουργούν μια σύγχυση στο πού και ποιο password πρέπει να μπει, για παράδειγμα, καθυστερώντας την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Επιπλέον, τώρα που μπαίνουν περιορισμοί στα cookies τρίτων και στους trackers, γίνεται πιο δύσκολο για τους διαφημιστές το remarketing, κάτι που αναμένεται να αυξήσει την προθυμία των αγοραστών να δημιουργήσουν έναν λογαριασμό που θα έχει τα βασικά στοιχεία τους επιταχύνοντας τις αγορές τους, και να μην ψωνίζουν μόνο ως επισκέπτες στα ηλεκτρονικά καταστήματα.

Σε γενικές γραμμές, οι πελάτες θέλουν να ολοκληρώνουν γρήγορα τη διαδικασία και με λιγότερα κλικ, συνεπώς και η άμεση αγορά, χωρίς να περνάει κανείς από το καρότσι, δείχνει να είναι πιο αποτελεσματική. Λιγότερη χρήση του καροτσιού σημαίνει και λιγότερα εγκαταλειμμένα γεμάτα καρότσια.

Καθώς τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά και ακριβή, μπορούν να προσφέρουν μια καθοδήγηση στους εμπόρους σχετικά με το τι θέλει ακριβώς το κοινό τους. Αυτός είναι και ο λόγος που πιστεύεται ότι ο τρόπος που ολοκληρώνονται οι ιντερνετικές αγορές πρόκειται να αλλάξει και όλο και περισσότεροι retailers θα αγκαλιάσουν αυτές τις αλλαγές. Η βελτίωση της εμπειρίας αγοράς μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να προσφέρει.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.