19 Απρ 2024
READING

Η Hyundai επενδύει στα ηλεκτροκίνητα αλλά και στα οχήματα υδρογόνου

3 MIN READ

Η Hyundai επενδύει στα ηλεκτροκίνητα αλλά και στα οχήματα υδρογόνου

Η Hyundai επενδύει στα ηλεκτροκίνητα αλλά και στα οχήματα υδρογόνου

Με όλο και περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες να δίνουν έμφαση στην παραγωγή ηλεκτροκίνητων οχημάτων, και με τη συζήτηση τώρα να αφορά επίσης, όσο τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα πληθαίνουν στους δρόμους, τους σταθμούς φόρτισής τους, η Hyundai Motor, εκτός από τα νέα ηλεκτροκίνητα μνοντέλα που παροσίασε αυτόν τον μήνα στο Λος Άντζελες, εργάζεται πυρετωδώς και για την ανάπτυξη προσιτών μοντέλων που χρησιμοποιούν υδρογόνο .

Αν και, για να γίνει ανταγωνιστική με την ηλεκτρική ενέργεια, η καθαρή λύση του υδρογόνου απαιτεί τουλάχιστον ακόμα μία δεκαετία, η Hyundai είπε ότι αναπτύσσει μία νέα εκδοχή της τεχνολογίας κυψελών καυσίμου που χρησιμοποιούν τα οχήματα που κινούνται με υδρογόνο, η οποία θα είναι δύο φορές πιο ισχυρή, θα έχει το μισό κόστος και θα είναι 30% μικρότερη.

Ωστόσο, η σχετική τεχνολογία που κάνει χρήση υδρογόνου βρίσκεται τώρα περίπου στο σημείο που βρισκόταν η ανάπτυξη των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων πριν από μία δεκαετία. Ίσως γι’ αυτό ο Elon Musk κοροϊδεύει ως «ανόητες» τις κυψέλες καυσίμων, θεωρώντας ότι δεν είναι βιώσιμες, όπως οι μπαταρίες, παρόλο που το υδρογόνο είναι απολύτως καθαρό, με μηδενικούς ρύπους, και με μοναδικό παράγωγο της χρήσης του τους υδρατμούς.

Από την Hyundai, όμως, σημειώνουν ότι το υδρογόνο περνάει μία φάση ανάλογη με αυτήν που περνούσαν οι μπαταρίες των ηλεκτροκίνητων οχημάτων τότε: ήταν μία νέα τεχνολογία που αναπτυσσόταν ακόμα, και πολύς κόσμος αναρωτιόταν αν θα τα καταφέρουν ή αμφέβαλλε ότι θα έχει θετική ανταπόκριση από το κοινό. Παραδέχονται, ωστόσο, ότι απαιτούνται καλύτερες υποδομές και ότι οι δυνατότητες για τη διάδοση και τη χρήση του υδρογόνου ως καυσίμου είναι ακόμα περιορισμένες. Δηλώνουν όμως βέβαιοι ότι ο καταναλωτής θα ενθουσιαστεί από την εμπειρία της οδήγησης ενός τέτοιου αυτοκινήτου.

Δείτε ακόμα: Τι «κλέβει» η Tesla από το παρελθόν της Ford;

Δεν είναι μόνο η Hyundai που έχει τη φιλοδοξία να δραστηριοποιηθεί τόσο στα ηλεκτροκίνητα όσο και στα οχήματα με υδρογόνο. Εταιρείες όπως η General Motors, η Toyota, η Volvo και η Daimler επίσης δείχνουν ότι θέλουν να αναπτύξουν και τις δύο τεχνολογίες για τα καθαρά τους οχήματα, γεγονός που ίσως δικαιολογεί την αισιοδοξία του εκπροσώπου της Hyundai στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Λος Άντζελες ότι στο μέλλον το υδρογόνο θα είναι για όλους η βασική πηγή ενέργειας.

Εξάλλου, η χρήση υδρογόνου δεν είναι κάτι που για πρώτη φορά τώρα εξετάζεται ως εναλλακτική για καθαρή ενέργεια. Η NASA χρησιμοποιεί το υδρογόνο και τις κυψέλες καυσίμων εδώ και χρόνια, ρνώ αναπτύσσονται και κυψέλες ως γεννήτριες ηλεκτρισμού για να κινούν τρένα ή ακόμα και πλοία. Η ενέργεια που παράγουν χάρη στο υδρογόνο είναι επίσης ηλεκτρική, μόνο που αντί για τις μπαταρίες, που αποθηκεύουν τον ηλεκτρισμό, οι κυψέλες καυσίμων δημιουργούν την ενέργεια που χρειάζονται καθώς κινείται το όχημα, περνώντας υδρογόνο μέσα από τις μεμβράνες τους.

Προς το παρόν, όμως, το κόστος αυτής της τεχνολογίας είναι πολύ υψηλό, ενώ πρέπει να διευρυνθεί πολύ και η παραγωγή υδρογόνου, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σε βαθμό που να κάνει τη διαφορά στη μείωση των εκπομπών αερίου θερμοκηπίου και άρα και στο περιβάλλον.

Πάντως, η Hyundai έδειξε τα νέα της μοντέλα υδρογόνου στο Λος Άντζελες, εκτός από το ηλεκτρκίνητο όχημα που θα ανταγωνιστεί την Tesla. Μάλιστα, στην Καλιφόρνια, που θεωρείται η κορυφαία αγορά για «καθαρά» αυτοκίνητα, κυκλοφορούν ήδη περισσότερα από 12.000 αυτοκίνητα υδρογόνου, καθώς και 47 δημόσια λεωφορεία υδρογόνου. Τα ηλεκτροκίνητα της πολιτείας, βέβαια, εκτιμώνται γύρω στις 835.000. Η Hyundai υπόσχεται ότι, στις αγορές που είναι πιο δεκτικές, θα κάνει ό,τι μπορεί να βοηθήσει τους τοπικούς εμπόρους και να εξοπλίσει τις περιοχές με την κατάλληλη υποδομή.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.