Εδώ και 40 χρόνια τα Starbucks έχουν δημιουργήσει μια μάρκα και είναι για τους πελάτες ένα μέρος διαφορετικό από εκείνα που συνηθίζουν να περνούν το μεγαλύτερο μέρος της μέρας τους, στο οποίο αισθάνονται άνεση και ασφάλεια. Σκοπός του Howard Shultz, πρώην CEO της εταιρείας, ήταν να προσφέρει μια εμπειρία στους πελάτες που θα συνδέονταν με πολλά περισσότερα από ένα απλό φλιτζάνι καφέ.
Ο Shultz επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τα espresso bars στην Ιταλία και τον τρόπο με τον οποίον αποτέλεσαν μέρος συγκέντρωσης των ανθρώπων. Για τα Starbucks, η ιδέα στηρίχθηκε στο να δημιουργηθεί ένας πολυμορφικός χώρος, στον οποίο οι πελάτες θα μπορούν είτε να δουλεύουν, είτε να μελετούν , είτε να περνάνε όμορφα με τους φίλους τους. Τα Starbucks χαρακτηρίζονται σίγουρα από επιτυχία, καθώς εκτός από ποιότητα προσφέρουν ένα μοναδικό περιβάλλον, στο οποίο είναι αδύνατο να αντισταθεί κάποιος.
Παρόλα αυτά όπως οι περισσότερες εταιρείες παγκοσμίου βεληνεκούς, έτσι και τα Starbucks χτυπήθηκαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Έτσι δοκίμασε έναν διαφορετικό τρόπο προσέλκυσης πελατών. Την Πέμπτη τα Starbucks άνοιξαν ένα concept store στο κέντρο του Μανχάταν, το οποίο προσφέρει μία μοναδική retail εμπειρία συνδυάζοντας την ευκολία της εμπειρίας αγορών του Amazon Go Just Walk Out. Στο συγκεκριμένο κατάστημα οι πελάτες έχουν τη δυνατότητα να παραλαμβάνουν τις παραγγελίες μέσω κινητού τηλεφώνου. Μέσα στον επόμενο χρόνο η εταιρεία θα ανοίξει τουλάχιστον δύο καταστήματα ακόμη στη Νέα Υόρκη.
Επίσης μέσα στο κατάστημα υπάρχει μια αγορά Amazon Go, η οποία χρησιμοποιεί κάμερες και αισθητήρες ραφιών για να παρακολουθεί τι βάζουν οι πελάτες στο καλάθι τους, χρεώνοντάς τους αυτόματα όταν φεύγουν. Το Amazon έχει ήδη ανοίξει οκτώ παρόμοια καταστήματα στο Μανχάταν.
Από τη στιγμή που ο τρόπος που περνούν οι άνθρωποι τον χρόνο τους έχει αλλάξει, ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και τα πράγματα είναι πλέον απίθανο να επιστρέψουν στους κανονικούς τους ρυθμούς, τα Starbucks οφείλουν να προσαρμόσουν τη στρατηγική τους στα νέα δεδομένα της αγοράς. Πράγματι πέρυσι η εταιρεία ανέφερε ότι θα κλείσει 400 καταστήματα.
Αν η επίσκεψη σε ένα κατάστημα Starbucks στο παρελθόν είχε να κάνει με την εμπειρία, η εταιρεία φαίνεται να αναμένει ότι η συγκεκριμένη αλλαγή θα μπορούσε να είναι μόνιμη. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλά καταστήματα Starbucks ήταν ανοιχτά μόνο για παραγγελίες pickup ή drive-through, κάτι το οποίο αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι συνέχισαν να επιλέγουν τα Starbucks για το καθημερινό καφέ τους. Ακόμη έγινε αντιληπτό ότι δεν έχει να κάνει με την εμπειρία σαν εμπειρία, αλλά σχετίζεται περισσότερο με την ποιότητα και την αξία του προϊόντος που προσφέρουν και κυρίως την ευκολία.
Γενικότερα η στρατηγική των Starbucks εξακολουθεί να είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ιδέα του concept store, καθώς ακόμη δεν έχει γίνει εμφανές εάν η νέα συνεργασία με το Amazon θα συμβάλει στην προσέλκυση πελατών. Σίγουρα πάντως είναι μία τολμηρή ιδέα, καθώς αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι είναι μία εταιρεία, η οποία προσαρμόζεται στο τρόπο και στη συμπεριφορά των πελατών της, κάτι που δυστυχώς δεν εφαρμόζεται απ’ όλες τις επιχειρήσεις.Όμως μακροπρόθεσμα και βαθύτερα θα φανεί έαν αυτή η μικρή αλλαγή τώρα θα επηρεάσει περισσότερο την εταιρεία στο μέλλον.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.