20 Απρ 2024
READING

Οι τέσσερις σημαντικότερες τάσεις της κινεζικής αγοράς

4 MIN READ

Οι τέσσερις σημαντικότερες τάσεις της κινεζικής αγοράς

Οι τέσσερις σημαντικότερες τάσεις της κινεζικής αγοράς

Μεγάλοι τοπικοί παίκτες συνεχίζουν να ξεπερνούν διεθνείς μάρκες, καθώς οι δυνατότητες της κινεζικής αγοράς είναι αναμφισβήτητα φανερές. Γενικότερα τα διεθνούς φήμης brands δεν είχαν τα ίδια επίπεδα απόδοσης με εκείνα της αγοράς FMCG (Fast Moving Consumers Goods) της ηπειρωτικής Κίνας τα τελευταία χρόνια. Αυτό οφείλεται αφενός εξαιτίας της εμφάνισης ενός μεγάλου αριθμού επιτυχημένων τοπικών εμπορικών σημάτων, αφετέρου εξαιτίας της αναζωπύρωσης της δημοτικότητας των παραδοσιακών κινεζικών εμπορικών σημάτων.

Ο λόγος για τον οποίο τα κινεζικά brands έχουν γίνει ως επί το πλείστον ιδιαίτερα κερδοφόρα, σχετίζεται με τη μεταβολή τόσο των προτιμήσεων όσο και των αξιών των καταναλωτών, ιδιαίτερα μεταξύ των millennials και της GenZ. Όχι μόνο έχουν μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για τα κινεζικά brands, αλλά έχει αυξηθεί ταυτόχρονα και η εμπιστοσύνη τους απέναντι στα εγχώρια προϊόντα καθώς καταφέρνουν να ικανοποιούν τις ανάγκες τους.

Διαβάστε επίσης: 5 βασικές καταναλωτικές τάσεις για την μετά-COVID-19 εποχή στην Κίνα

Για ορισμένες κατηγορίες προϊόντων όπου κατά κύριο λόγο κυριαρχούν τα διεθνή εμπορικά σήματα, οι εγχώριες μάρκες χαρακτηρίζονται από καινοτομία κάτι το οποίο συνέβαλε αρκετά στις προτιμήσεις ολοένα και περισσότερων Κινέζων καταναλωτών. Παρόλα αυτά η ζήτηση για εισαγόμενες μάρκες εξακολουθεί να παραμένει ισχυρή. Στη συνέχεια παρατίθενται τέσσερις βασικές τάσεις της κινεζικής αγοράς, που μπορούν να αξιοποιήσουν οι διεθνείς παίκτες για να καταφέρουν να ξεχωρίσουν στη δύσκολη αρένα του ανταγωνισμού.

Η τάση των Hightech τροφίμων συνδυάζει υγεία και βιωσιμότητα  

Οι Κινέζοι καταναλωτές εστιάζουν ολοένα και περισσότερο σε ζητήματα που σχετίζονται με τη διαφύλαξη της υγείας. Συγκεκριμένα συγκαταλέγουν στις αγοραστικές τους προτιμήσεις υγιεινά σνακ καθώς και «plant-based» εμπορικά σήματα, τα οποία ήρθαν πρόσφατα στο προσκήνιο των καταναλωτικών επιλογών. Αντίστοιχα και τα διεθνή εμπορικά σήματα θα πρέπει να ακολουθήσουν τη συγκεκριμένη τάση.

Πιο συγκεκριμένα οι διεθνείς μάρκες, οι οποίες εστιάζουν στο κομμάτι της διαφύλαξης της υγείας αλλά και της βιωσιμότητας έχουν απήχηση σε αρκετούς Κινέζους καταναλωτές. Για παράδειγμα το brand Beyond Meat, το οποίο χρησιμοποιεί φυτικές πρωτεΐνες αντικαθιστώντας τις ζωικές, συνδυάζει την δυνατότητα προηγμένης τεχνολογίας με τη βιωσιμότητα, με στόχο να υποστηρίξει έναν πιο υπεύθυνο και υγιεινό τρόπο ζωής.

Η τοπική προσαρμογή οδηγεί στην ανάπτυξη της αγοράς

Η αποτελεσματικότητα των τοπικών αγαθών και η προσαρμογή τους στις στρατηγικές επικοινωνίας καθώς και του social ecommerce διαδραματίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο. Κάθε φορά που πλησιάζει η κινεζική Πρωτοχρονιά, διεθνείς brands καλλυντικών όπως είναι η Givenchy, η Lancôme και η Estée Lauder λανσάρουν συλλογές προϊόντων limited edition. Παράλληλα πραγματοποιούν συνεργασίες με τοπικούς celebrities, σε μια προσπάθεια να τραβήξουν την προσοχή υιοθετώντας στοιχεία της κινεζικής κουλτούρας.

Διαβάστε επίσης: Singles Day στην Κίνα | το μεγαλύτερο εμπορικό γεγονός στον κόσμο

Η συνεργασία στην εφοδιαστική αλυσίδα τελικά ωφελεί

Οι διεθνείς εταιρείες καλό θα ήταν να γίνουν όσο το δυνατόν περισσότερο πρόθυμες στο  κομμάτι της συνεργασίας με τα τοπικά brands, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας.  Με άλλα λόγια μέσω αυτού θα καταφέρουν να διευρύνουν ακόμη περισσότερο τα κανάλια πωλήσεών τους και να εδραιώσουν τη θέση τους στη τοπική αγορά.

Η εισαγόμενη τεχνολογικές δυνατότητες ενδυναμώνει τα κινεζικά brands

Τόσο τα διεθνή brands όσο και οι τοπικές μάρκες μπορούν να συνεργάζονται και αλληλοσυμπληρώνουν το ένα το άλλο. Με άλλα λόγια από τη μία οι διεθνείς μάρκες είναι σε θέση να αξιοποιούν τα πλεονεκτήματα τεχνολογικού χαρακτήρα που συμπεριλαμβάνουν στο λειτουργικό τους, ενώ την ίδια στιγμή καταβάλλουν προσπάθειες να ενταχθούν δυναμικότερα στις τοπικές αγορές. Από την άλλη τα τοπικά brands υιοθετούν ολοένα και περισσότερα τις εισαγόμενες τεχνολογικές δυνατότητες με στόχο να ενισχύσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα.

Ενώ η εθνική υπερηφάνεια συνεχίζει να ανεβαίνει στα ύψη στην ηπειρωτική Κίνα, οι καταναλωτές αναζητούν παράλληλα ολοένα και περισσότερο προϊόντα υψηλής ποιότητας, τα οποία συμβάλλουν σε μία καλύτερη διαβίωση. Αυτό σημαίνει ότι τα διεθνείς brands έχουν αρκετές ευκαιρίες να αναπτυχθούν και να ενταχθούν στη τοπική αγορά, και οι εγχώριες μάρκες θα καταφέρουν να ενστερνιστούν τα νέα χαρακτηριστικά της παγκόσμιας αγοράς καθώς και των καινοτόμων δυνατοτήτων. Με απλά λόγια είναι μία κατάσταση win-win.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.