19 Απρ 2024
READING

Πώς η Cazoo ξεχώρισε στην αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων

4 MIN READ

Πώς η Cazoo ξεχώρισε στην αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων

Πώς η Cazoo ξεχώρισε στην αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων

Μέσα σε μόλις ένα χρόνο η Cazoo, από μια άγνωστη νεοσύστατη επιχείρηση διαδικτυακής πώλησης αυτοκινήτων, έγινε ένας καθιερωμένος “παίκτης” στην αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Η Cazoo ιδρύθηκε το 2018 και επιτρέπει στους Βρετανούς να αγοράζουν και να πωλούν αυτοκίνητα online με το όχημα να παραδίδεται στην πόρτα τους, ενώ δίνεται και η δυνατότητα παραλαβής.

Περίπου 8 εκατομμύρια αυτοκίνητα πωλούνται στην  αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων ετησίως με έσοδα άνω των 67 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά η αγορά εξακολουθούσε να είναι εξαιρετικά διασπασμένη με υψηλά επίπεδα δυσαρέσκειας των πελατών. Έτσι, στις αρχές του 2020, η Cazoo την έκρινε ως μια αγορά ώριμη για να φέρει ανατροπή και να προωθήσει την ανάπτυξη της.

Η διαδικτυακή εταιρεία λιανικής πώλησης αυτοκινήτων είχε έναν στόχο: να δημιουργήσει μια νέα κατηγορία και να καταστήσει το Cazoo πρωταγωνιστικό όνομα στο κέντρο της. Για να το πετύχει αυτό, θα έπρεπε να προωθήσει την αναγνωρισιμότητα, την προβολή και τις βασικές δηλώσεις της μάρκας που θα δημιουργούσαν μια εικόνα, η οποία θα αντανακλούσε υψηλά επίπεδα εμπιστοσύνης και διαφοροποίησης σε μια κατηγορία όπου, σύμφωνα με την εσωτερική έρευα, η αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου εξακολουθούσε να αποτελεί για πολλούς ανθρώπους μια εμπειρία που προκαλούσε άγχος.

Η Cazoo σχεδιάστηκε ώστε να παρέχει πολλαπλά πλεονεκτήματα στους καταναλωτές που την επιλέγουν. Το πιο αξιοσημείωτο σχετικά με την Cazoo είναι ότι, σε αντίθεση με άλλες ιστοσελίδες μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, δεν χρειάζεται να συναντηθεί ο αγοραστής με τον έμπορο αυτοκινήτων ή να αντιμετωπίσει κουραστική γραφειοκρατία. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι απλώς να παραγγείλει ένα αυτοκίνητο από το σπίτι χρησιμοποιώντας την κινητή συσκευή ή τον υπολογιστή του. Έπειτα, το αυτοκίνητο θα παραδοθεί στην πόρτα του σε μόλις 72 ώρες.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η διαδικασία αγοράς ενός αυτοκινήτου στην Cazoo διαρκεί μερικά λεπτά- αντίθετα, το 2017 διαπιστώθηκε ότι ο μέσος χρόνος που δαπανάται σε μια αντιπροσωπεία για την αγορά ενός νέου αυτοκινήτου ήταν 3,6 ώρες. Αυτό σημαίνει ότι η Cazoo όχι μόνο επιτρέπει να γίνει η αγορά ενός αυτοκινήτου από την άνεση του σπιτιού του πελάτη, αλλά δίνει την δυνατότητα να ολοκληρωθεί η αγορά πολύ πιο γρήγορα από ότι αν γινόταν σε μια αντιπροσωπεία αυτοκινήτων. Επιπλέον, όλα τα αυτοκίνητα προς πώληση στην Cazoo ελέγχονται και επισκευάζονται διεξοδικά.

Η Cazoo παρουσιάζει ένα μειονέκτημα, και αυτό αφορά τις τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Τα αυτοκίνητα προς πώλησης της εταιρίας ίσως είναι πολύ ακριβά για τους νέους 18-24 ετών, οι περισσότεροι από τους οποίους τείνουν να είναι φοιτητές ή απλοί εργαζόμενοι. Για παράδειγμα, το φθηνότερο αυτοκίνητο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Cazoo κοστίζει περίπου 8750 δολάρια, ενώ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο μέσος όρος δαπάνης ενός νέου για ένα πρώτο αυτοκίνητο είναι περίπου 4550 δολάρια.

Μέχρι τον Απρίλιο του 2021, η Cazoo είχε μετατραπεί σε μια εταιρία κύρους με 69% αναγνωρισιμότητα και έως και 1,5 εκατομμύρια μηνιαίες επισκέψεις στον ιστότοπο της. Η τηλεοπτική διαφήμιση βρέθηκε στο επίκεντρο της στρατηγικής, με τη μάρκα να βλέπει άμεση συσχέτιση μεταξύ της τηλεοπτικής έκθεσης και της αύξησης της αναζήτησης για το Cazoo στις 160.000 αναζητήσεις την εβδομάδα.

Ένα παράδειγμα της επιτυχίας της Cazoo είναι η εξαγορά του ομίλου μεταχειρισμένων αυτοκινήτων Imperial Cars, μια συμφωνία που επιτρέπει στην εταιρία να συνδυάσει τις κορυφαίες ψηφιακές ικανότητες και την πλατφόρμα της με την εκτεταμένη υποδομή και τεχνογνωσία της Imperial και να επιταχύνει τον μετασχηματισμό της βρετανικής αγοράς μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Η Cazoo έγινε η ταχύτερη βρετανική επιχείρηση που χαρακτηρίστηκε “unicorn company”, όρο που χρησιμοποιείται για ιδιωτικές startup εταιρείες που πετυχαίνουν αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Η Cazoo αξίζει σήμερα 6 δισ. δολάρια ακόμη και μετά την πτώση κατά ένα πέμπτο από τότε που μπήκε στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης φέτος τον Αύγουστο. Το 2020, η Cazoo είχε δημιουργήσει έσοδα άνω των 600 εκατ. δολαρίων με 20.000 παραγγελίες μέχρι τον Μάρτιο του 2021.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Cazoo είναι τώρα πρώτη στην αγορά στο να παρέχει στους πελάτες κάτι διαφορετικό, καθώς και στην καινοτομία. Επιπλέον, διακρίνεται από τους ανταγωνιστές καθιστώντας την αγορά αυτοκινήτου ευχάριστη και άνετη και παρέχοντας στους πελάτες εμπιστοσύνη.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.