19 Απρ 2024
READING

Έρευνα | Ποια η σημασία του social commerce στο τομέα των luxury αγορών;

7 MIN READ

Έρευνα | Ποια η σημασία του social commerce στο τομέα των luxury αγορών;

Έρευνα | Ποια η σημασία του social commerce στο τομέα των luxury αγορών;

Τόσο η πραγματικότητα όσο και το συναίσθημα αποτελούν δομικά στοιχεία της σημερινής αγοράς. Δεν οικοδομούν απλώς την αναγνωρισιμότητα κάθε μάρκας  αλλά σε συνδυασμό με τη δύναμη των social media μπορούν να οδηγήσουν στην ανακάλυψη νέων προϊόντων και επωνυμιών.

Σύμφωνα με ευρήματα της έρευνας που διεξήχθη από το Vogue Business και πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2021, αποτελούμενη από 2.500 καταναλωτές της luxury αγοράς, ηλικίας 18-45 ετών, στη Γαλλία, στην Ιταλία , στην Ισπανία, στη Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανακάλυψε ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης κατατάσσονται σε υψηλότερη θέση από τα site των brands, της επίσκεψης στα φυσικά καταστήματα καθώς και των αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης.

Για να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.  Η αγορά του σήμερα κατακλύζεται από αναπτυσσόμενες τάσεις. Μία από αυτές είναι η άνοδος των social media, κάτι που αποτελεί απότοκο της έντονης ανάπτυξης της κουλτούρας του λεγόμενου «mobile-first» και λειτουργεί ιδιαίτερα εξελικτικά για τον τομέα της πολυτέλειας. Συγκεκριμένα η άνοδος του TikTok και η έντονη παρουσία του στο κλάδο του marketing, αποτελεί την αρχή ενός νέου κύματος, προώθησης καθώς και έμπνευσης. Συνδυάζει περιεχόμενο με ήχο, το οποίο δημιουργείται και προωθείται από τους χρήστες.

Επομένως όταν ρωτήθηκαν σχετικά με τους διαφορετικούς αγοραστικούς προορισμούς που επισκέπτονται για την απόκτηση προϊόντων πολυτελείας, το (46%) των ερωτηθέντων απάντησε ότι χρησιμοποιεί τις ιστοσελίδες των εμπορικών σημάτων. Κατόπιν ακολουθούν τα multi-brands sites ηλεκτρονικού εμπορίου με ποσοστό (42%), το (31%) των ερωτηθέντων αγοράζει πολυτελή αγαθά μέσω του social commerce, ενώ μόλις το (29%) θα επισκεφτεί τη φυσική παρουσία του εκάστοτε luxury brand. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι τα ηλεκτρονικά κανάλια υπερισχύουν έναντι των συμβατικών αγοραστικών προορισμών.

Διαβάστε επίσης: Τα Social media καθοριστικά για τις αγορές στο e-commerce

Εστιάζουμε στην έμπνευση όταν δημιουργούμε περιεχόμενο και διαφημίσεις

Ανέκαθεν οποιαδήποτε μορφή advertising μπορεί να προσελκύσει καταναλωτές και στη συνέχεια αυτό να μεταφραστεί σε αγορά. Πλέον και ειδικά για το τομέα της luxury αγοράς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να αποτελέσουν κύρια πηγή έμπνευσης και προσέλκυσης αγοραστικού κοινού. Οι ερωτηθέντες της έρευνας υποστηρίζουν ότι όταν έχουμε να κάνουμε με περιεχόμενο, τότε οι πλατφόρμες των social media αποτελούν βασικό δίαυλο του advertising.

Για τους καταναλωτές, η έννοια της έμπνευσης φαίνεται να έχει διαφορετική αίσθηση. Οι πελάτες του τομέα της πολυτελείας αναζητούν δημιουργικότητα και μοναδικότητα. Η παραγωγή ενός καινοτόμου και αυθεντικού περιεχόμενο, το οποίο δημιουργείται από την εκάστοτε επωνυμία, αποτελεί το κλειδί για την άνοδο των πωλήσεων.

Η σημαντικότητα της συνάφειας

Το καταναλωτικό κοινό της σημερινής εποχής αναζητά τον ρεαλισμό, βλέποντας στα εμπορικά σήματα μία πτυχή του εαυτού τους. Αναλυτικότερα σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας, οι καταναλωτές περιμένουν από τα brands να δημιουργούν περιεχόμενο στις διάφορες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης με επίκεντρο τον καταναλωτή και τις ανάγκες του. Αναμένουν συμβουλές styling αναδεικνύοντας τον κάθε σωματότυπο, ενώ παράλληλα αναζητούν συνεχώς πιο βιώσιμες μάρκες και προϊόντα.

Οι συγκεκριμένες καταναλωτικές ανάγκες, αποτελούν μερικές από τις νέες τάσεις της αγοράς πολυτελείας και όχι μόνο. Το αγοραστικό κοινό επιθυμεί brands και προϊόντα, τα οποία ταιριάζουν και αναδεικνύουν πραγματικά σώματα, με τα οποία μπορούν να ταυτιστούν.

Παροχή έμπνευσης στους πελάτες αναδεικνύοντας το προσωπικό στυλ

Η έννοια της έμπνευσης έχει πάρει διαφορετική ροπή. Σήμερα δεν έχει σημασία να αγοράσεις κάποιο είδος πολυτελείας, απλώς για να το αγοράσεις. Αυτό που έχει ουσιαστικά σημασία είναι να ενσωματωθεί στο προσωπικό στυλ του κάθε ανθρώπου. Παραδείγματος χάρη διάφοροι content creators στη πλατφόρμα του TikTok, προσφέρουν συμβουλές styling συνδυάζοντας οικονομικά κομμάτια με κομμάτια διάσημων σχεδιαστών.

Το Iconic στυλ και η αξία της ψυχαγωγίας οδηγούν τις αγορές πολυτελείας

Η δεύτερη πιο σημαντική επιρροή σε μια αγορά πολυτελείας, πριν από τη συμβατότητα της γκαρνταρόμπας, είναι η αξία του εμβληματικού στυλ. Για παράδειγμα σύμφωνα με ευρήματα της έρευνας, στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχουν τρεις κατηγορίες προϊόντων, όπου τα luxury brands πρέπει να εστιάσουν όταν πρόκειται να αξιοποιήσουν τη δύναμη του social commerce: τα παπούτσια, τα  είδη ομορφιάς και τα κοσμήματα. Τα ωραία κοσμήματα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη κατηγορία αγαθών στη luxury αγορά τη δεδομένη στιγμή.

Ταυτόχρονα η δημιουργία εμβληματικών στιγμών που “διασκεδάζουν” το καταναλωτικό κοινό, συνδέεται με την ανακάλυψη και μετέπειτα αγορά των προϊόντων. Από όλες τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, το TikTok έχει την ικανότητα να εμπνέει το καταναλωτικό κοινό ανακαλύπτοντας νέα προϊόντα και να τις μεταφράζει σε αγορά.

Διαβάστε επίσης: Πολυτέλεια δεν είναι μόνο το προϊόν αλλά κυρίως η εμπειρία

Οι καταναλωτικές αξίες συμβάλουν στην οικοδόμηση αγορών

Κατά τη δημιουργία διαφημίσεων ή περιεχομένου για πλατφόρμες social media, είναι σημαντικό τα εμπορικά σήματα να αντικατοπτρίζουν τις αξίες και τις ανάγκες του κοινού, ώστε να οδηγήσουν με επιτυχία στην ανακάλυψη και μετέπειτα στην αγορά. Η πλατφόρμα του TikTok περιέχει εμπνευσμένο περιεχόμενο, το οποίο γίνεται viral, καθώς μπορεί και εστιάζει στην αξία των αγοραστών μετατρέποντάς τη σε πωλήσεις. Σύμφωνα με την έρευνα οι καταναλωτές πολυτέλειας της Ιταλία είναι από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της διαφορετικότητας. Για όλες τις πλατφόρμες οι αξίες της εμπιστοσύνης, της ειλικρίνειας και της διαφορετικότητας αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία. Για τον τομέα της πολυτέλειας η ιστορία και η κληρονομία του εκάστοτε εμπορικού σήματος διαδραματίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο.

Διαβάστε επίσης: Πώς το TikTok σχεδιάζει να κατακτήσει τον κόσμο

Το κομμάτι του storytelling πρέπει να προσδίδει ένα ενδιαφέρον

Το καταναλωτικό κοινό επιθυμεί να γνωρίζει καλύτερα την μάρκα. Έτσι η διαφάνεια βοηθά σημαντικά στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης κάτι που τα luxury brands πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους μέσω του storytelling. Από τους ερωτηθέντες του δείγματος το (69%) δηλώνει οτι θέλει από τις μάρκες πολυτέλειας να προσφέρουν μέσω των social media ένα είδος εκπαίδευσης κατά κάποιο τρόπο, σχετικά με τον τρόπο παραγωγής των προϊόντων. Σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας για τη Γερμανική αγορά οι αξίες της ειλικρίνειας και της εμπιστοσύνης κατατάχθηκαν ως κορυφαίες προτεραιότητες.

Επιπλέον το (60%) των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι οι διαφημίσεις των luxury brands στο TikTok τους βοηθούν να ανακαλύψουν νέα προϊόντα, ενώ το storytelling σε διαφημιστικές καμπάνιες μπορεί να το ενισχύσει, ωθώντας το κοινό να ανακαλύψει κάτι καινούριο.

Τα συναισθήματα αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της πολυτελούς επωνυμίας στη πλατφόρμα του TikTok

Σύμφωνα με τη μελέτη, το TikTok προσφέρει το πιο εμπνευσμένο περιεχόμενο συγκριτικά με όλες τις υπόλοιπες πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων. Συγκεκριμένα το (68%) των ερωτηθέντων θεωρούν ότι το περιεχόμενο του TikTok τους ενέπνευσε να προβούν σε αγορά είτε από κάποιο brand είτε από κάποιο προϊόν που ανήκει στη luxury αγορά. Αυτό συμβαίνει διότι το περιεχόμενο που δημιουργείται εντός της πλατφόρμας έχει νόημα και αξία.

Αρκετά inspirational trends του TikTok τα τελευταία δύο χρόνια βασίζονται κατά κύριο λόγο σε αξίες, οι οποίες είναι ενδεικτικές της ευρύτερης νοοτροπίας της σημερινής κοινωνίας. Το συναίσθημα είναι σημαντικό τόσο για την αφοσίωση όσο και για τις πωλήσεις. Παραδείγματος χάρη οι καταναλωτές με χαρούμενη διάθεση είναι έτοιμοι να ξοδέψουν κατά μέσο όρο (19%) περισσότερα χρήματα. Ακόμη το TikTok κατατάσσεται στην υψηλότερη θέση από οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία κάνει τους καταναλωτές να αισθάνονται όμορφα. Το (50%) του δείγματος αναφέρει ότι κατευθύνονται στο TikTok για να χαλαρώσουν από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας.

Συνοψίζοντας μερικά από τα κυριότερα αποτελέσματα της έρευνας είναι τα εξής:

  • Ενώ η πλειονότητα των αγοραστικών ταξιδιών ολοκληρώνεται ακόμα εκτός πλατφόρμας, η ανακάλυψη και η έμπνευση μέσω των social media υποκινούν την απόφαση για αγορά.

  • Οι διαφημίσεις που έχουν το στυλ ως επίκεντρο του περιεχομένου είναι πιθανό να ενθαρρύνουν το κομμάτι του conversion.

  • Οι καταναλωτικές αξίες συμβάλλουν στην αύξηση των αγορών.

  • Η ανακάλυψη και το ενδιαφέρον διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

  • Το διασκεδαστικό περιεχόμενο και η ικανοποίηση των αναγκών ενός καταναλωτή ωθούν τις αγορές.

  • Η κουλτούρα μιας πλατφόρμα προσδίδει αξιοπιστία σε κάποιο εμπορικό σήμα.

  • Οι μάρκες πρέπει να εστιάζουν πλέον σε μία πιο αισθηματική προσέγγιση.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.