21 Δεκ 2024
READING

Εικονικά καταστήματα | Ο νέος τρόπος αγορών στη μόδα

6 MIN READ

Εικονικά καταστήματα | Ο νέος τρόπος αγορών στη μόδα

Εικονικά καταστήματα | Ο νέος τρόπος αγορών στη μόδα

Οι μάρκες μόδας και ομορφιάς μαθαίνουν πώς να κάνουν τα εικονικά καταστήματα πιο επιτυχημένα και μόνιμα, καθώς ο κλάδος αγκαλιάζει το “μεταμπόριο”.

Η πανδημία τόνωσε το ενδιαφέρον και την ανάγκη για το εικονικό λιανικό εμπόριο, και με την ανανεωμένη προσοχή ήρθαν περισσότεροι πειραματισμοί. Το ενδιαφέρον έχει επίσης ενισχυθεί από την αλλαγή της επωνυμίας του Facebook σε Meta και την εντυπωσιακή παρουσίασή του που εξυμνεί το metaverse, το οποίο δίνει την ευκαιρία να δημιουργηθούν μοναδικές εμπειρίες στον ψηφιακό κόσμο.

Οι τεχνολογικές πλατφόρμες και οι εταιρείες μόδας μπορούν να επωφεληθούν σημαντικά. Εκτιμάται ότι το metaverse θα μπορούσε να αποτελέσει το 10% της αγοράς ειδών πολυτελείας μέχρι το 2030, αντιπροσωπεύοντας μια ευκαιρία εσόδων ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, με τις μάρκες soft luxury (ready-to-wear, δερμάτινα είδη και παπούτσια) να βρίσκονται σε κατάλληλη θέση για να βγουν κερδισμένες καθώς εντείνεται η ζήτηση για ψηφιακή μόδα.

Τα εικονικά καταστήματα

Τα NFTs των εμπορικών σημάτων, οι συνεργασίες εντός παιχνιδιών και τα εικονικά καταστήματα είναι όλα προάγγελοι μιας πλήρους “εμπειρίας μετεμπορίου”, η οποία θα περιλαμβάνει τη δημιουργία, τις αγορές, την πληρωμή και τη χρήση ψηφιακών αντικειμένων εξ ολοκλήρου σε εικονικούς χώρους και θα γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ του direct-to-avatar και του direct-to-consumer.

Τα εικονικά καταστήματα αντικατοπτρίζουν μια νέα, πιο προσιτή ερμηνεία της εικονικής πραγματικότητας και έχουν αναδειχθεί ως μια νέα προσέγγιση στις διαδικτυακές αγορές. Τα εικονικά καταστήματα – τρισδιάστατοι, πλοηγήσιμοι, επώνυμοι χώροι – εξελίσσονται πέρα από τα ψηφιακά αντίγραφα των φυσικών τοποθεσιών. Σε αντίθεση με τους σταθμούς εικονικής πραγματικότητας στα καταστήματα των προηγούμενων ετών, αυτά είναι προσβάσιμα μέσω desktop ή κινητού και τα στοιχεία δεν είναι στατικά, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να ενημερώνονται όπως ακριβώς και ένας παραδοσιακός ιστότοπος. Τώρα, σχεδιάζονται έτσι ώστε να προσφέρουν τα καλύτερα στοιχεία τόσο του φυσικού όσο και του εικονικού κόσμου. Τα εικονικά καταστήματα μετατρέπονται σε έναν τρίτο τρόπο αγορών που δεν μοιάζει ούτε με καταστήματα ούτε με ιστοσελίδες.

Από τα φυσικά καταστήματα, αντλούν εντυπωσιακές, οπτικά ελκυστικές εμπειρίες για ψυχαγωγία και χρησιμότητα, ενώ από το ηλεκτρονικό εμπόριο, δανείζονται ευκολία και δεδομένα. Από την πανδημία, έχουν κερδίσει την προθυμία τόσο των εμπορικών σημάτων όσο και των καταναλωτών να πειραματιστούν ψηφιακά. Υπάρχουν διάφορες ενδιαφέρουσες δυνατότητες, όπως οι αγοραστές να προσκαλούν φίλους να συμμετάσχουν στην επίσκεψή τους για ψώνια μέσω  Zoom, ενώ τα καταστήματα μπορούν να παρουσιάζουν εντυπωσιακά χαρακτηριστικά που δεν είναι δυνατά στην πραγματικότητα, όπως το εικονικό κατάστημα Dior Beauty του Harrods που περιλαμβάνει λουλούδια που φυτρώνουν από το γυαλισμένο δάπεδο. Κάθε εικονικό κατάστημα περιλαμβάνει, πέρα από βίντεο, μουσική και διαδραστικές λειτουργίες, τρισδιάστατα, φωτορεαλιστικά προϊόντα που μπορούν να αγοραστούν.

Πολλές μάρκες έχουν ανοίξει εικονικά καταστήματα τον τελευταίο χρόνο, συμπεριλαμβανομένων των Tommy Hilfiger, Ralph Lauren και Burberry, εκτός από προορισμούς που έχουν δημιουργηθεί από μάρκες μέσα σε υπάρχουσες πλατφόρμες, όπως οι Gucci και Vans στο Roblox και η Balenciaga στο Fortnite, βέβαια οι περισσότερες κινήσεις συνδέονται με την περίοδο των εορταστικών αγορών. Αυτόν τον μήνα, το Snapchat ανοίγει εικονικά καταστήματα για το “Snap Holiday Market”, το οποίο περιλαμβάνει καθηλωτικές AR εμπειρίες για εκείνους από την Amazon Prime Video, τη Hollister, την Under Armour και τη Walmart.

Οι εικονικές εμπειρίες έχουν το πλεονέκτημα ότι οι εταιρίες μπορούν να παρακολουθούν λεπτομερώς τη δραστηριότητα των χρηστών, από τις προτιμήσεις, την κίνηση στο χώρο, τη δημογραφική παρουσία και τη διαδικασία πληρωμής. Όμως, παρά την ταχεία πρόοδο, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για το μεταεμπόριο, τόσο στην τεχνολογία όσο και στη ζήτηση των καταναλωτών. Όσο καλύτερη είναι η εμπειρία, τόσο πιο πιθανό είναι οι καταναλωτές να περάσουν χρόνο σε αυτούς τους χώρους αναμένοντας από τις μάρκες να δημιουργήσουν ακόμη περισσότερα.

Για τη δημιουργία των εικονικών τους καταστημάτων, πολλές εταιρίες, συμπεριλαμβανομένων της Tommy Hilfiger συνεργάστηκαν με τον πάροχο λογισμικού ηλεκτρονικού εμπορίου Obsess. Η εταιρεία αναφέρει αύξηση του εισερχόμενου ενδιαφέροντος κατά 400% μετά την πανδημία.

Πέρα από τις δυνατότητες των φυσικών καταστημάτων

Οι εικονικές εμπειρίες λιανικής πώλησης, σε αντίθεση με τις αντίστοιχες του φυσικού κόσμου, έχουν το πλεονέκτημα να έχουν πολύ λίγους περιορισμούς. Αυτό επιτρέπει φανταστικά και εντυπωσιακά στοιχεία και δυνατότητες που δεν περιορίζονται από τις κατασκευαστικές ανάγκες, το μέγεθος του χώρου, την ώρα της ημέρας ή την τοποθεσία. Η Burberry και η Harrod’s, για παράδειγμα, δημιούργησαν έναν εικονικό ελληνικό ναό στα σύννεφα.

Οι χώροι πρέπει να είναι οπτικά ελκυστικοί με αρκετά σημεία ενδιαφέροντος ώστε να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να περάσουν περισσότερο χρόνο και να αλληλεπιδράσουν με τα προϊόντα, ενώ πρέπει επίσης να είναι αρκετά συναρπαστικοί ώστε οι καταναλωτές να τους μοιράζονται με τους φίλους τους και να επιστρέφουν ξανά. Πλέον έχει αναπτυχθεί η δυνατότητα μέχρι και να βγάζουν οι άνθρωποι selfies σε αυτούς τους χώρους, κάτι που πρόσθεσε και η Ralph Lauren στον εικονικό της χώρο.

Αν και είναι σημαντικό τα εικονικά καταστήματα να μην ταυτιστούν με την εμπειρία παιχνιδιού, υπάρχει επίσης η επιλογή για στοιχεία που θυμίζουν παιχνίδι και, με την κατάλληλη ισορροπία, μπορούν να βοηθήσουν στην ενθάρρυνση των ανθρώπων να εξερευνήσουν και να αλληλεπιδράσουν στα εικονικά καταστήματα. Για παράδειγμα, ο χώρος της Charlotte Tilbury προκαλεί τους αγοραστές να βρουν τρία χρυσά κλειδιά για να ξεκλειδώσουν την πρόσβαση σε ένα συγκεκριμένο χρώμα κραγιόν και η Ferragamo έχει ένα κουίζ επιλογής δώρων και ένα αποκλειστικό δωμάτιο για εγγεγραμμένους χρήστες.

Η σημασία των πρακτικών αναγκών

Τα επιτυχημένα εικονικά καταστήματα εξακολουθούν να παραμένουν προσγειωμένα, με την έννοια ότι η πρακτικότητα και η χρησιμότητα είναι βασικές πτυχές. Για παράδειγμα, η διαισθητική πλοήγηση, οι ρεαλιστικές τρισδιάστατες απεικονίσεις και η πρόσβαση στην υποστήριξη πελατών είναι βασικά στοιχεία που δεν θα πρέπει να δυσκολέψουν τους χρήστες.

Έχει διαπιστωθεί ότι η διάταξη και η διαδρομή πρέπει να είναι πολύ σαφείς για τον χρήστη, καθώς αν υπάρχουν πολλές επιλογές, οι άνθρωποι μπορεί να μπερδεύονται και να κουράζονται. Οπότε ίσως μια ευκολότερη διαδρομή αποφεύγοντας παράλληλα αποπροσανατολιστικές διατάξεις και τοπία αυξάνει τη δέσμευση των καταναλωτών. Επιπλέον, τα διαδραστικά στοιχεία χρειάζονται κάποια οπτική ένδειξη ώστε να τα αντιληφθούν οι χρήστες. Ο παράγοντας του μυστηρίου στο διαδίκτυο δεν λειτουργεί τόσο καλά όσο στην πραγματικότητα.

Προετοιμασία για το μέλλον

Για να προετοιμαστούν για το μέλλον του “μεταεμπορίου”, τα εμπορικά σήματα θα πρέπει να υπολογίσουν πώς θα μοιάζει η τρισδιάστατη αναπαράσταση και να δημιουργήσουν περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλαπλές πλατφόρμες με τον ίδιο τρόπο που τα εμπορικά σήματα φαίνονται συνεπή σε πολλαπλές φυσικές τοποθεσίες. Στη συνέχεια, είναι απαραίτητο να αξιολογήσουν ποιες πλατφόρμες metaverse ευθυγραμμίζονται καλύτερα με συγκεκριμένες δημογραφικές ομάδες πελατών.

Στο μεταξύ, ενώ τα εικονικά καταστήματα ήταν συνήθως προσωρινά, εορταστικά έργα, πλέον υπάρχει ζήτηση για μόνιμες τοποθεσίες. Οι εταιρίες πλέον μπορούν να αγοράσουν “ψηφιακά ακίνητα” και να δημιουργήσουν έδρα, επιτρέποντας καλύτερα στις μάρκες να δημιουργούν και να πωλούν ψηφιακή μόδα και εικονικούς χώρους.

Οι προβλέψεις καταδεικνύουν ότι ίσως χρειαστούν 2-3 χρόνια για να γίνουν τα εικονικά καταστήματα τόσο συνηθισμένα όσο και οι αγορές μέσω κινητού τηλεφώνου. Ωστόσο, δεν αναμένεται τα εικονικά καταστήματα να αντικαταστήσουν τα υπάρχοντα ψηφιακά κανάλια.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.