16 Απρ 2024
READING

Ο λογαριασμός για τις θυγατρικές του Σκλαβενίτη

5 MIN READ

Ο λογαριασμός για τις θυγατρικές του Σκλαβενίτη

Ο λογαριασμός για τις θυγατρικές του Σκλαβενίτη

Ίσως για πολλούς το όνομα Σκλαβενίτης είναι αρκετό για να προσδιορίσουν ότι πρόκειται αυτή τη στιγμή για τον μεγαλύτερο επί ελληνικού εδάφους όμιλο – βάσει οικονομικών μεγεθών με τζίρο 3,79 δισ. το 2020 – σούπερ μάρκετ.

Όμως η πραγματικότητα είναι ό,τι ο όμιλος δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό που γνωρίζουν κάποιοι σε επίπεδο δραστηριοτήτων. Αντιθέτως στα αποτελέσματά του ενοποιεί και αρκετές ακόμα συνδεδεμένες – θυγατρικές επιχειρήσεις. Μία από τις πιο γνωστές εξ αυτών είναι η μέχρι πρότινος αλυσίδα καταστημάτων χονδρικής πώλησης, The Mart, η πρώην Makro, την οποία ο Σκλαβενίτης εξαγόρασε το 2014.

Kαι λέμε – μέχρι πρότινος χονδρικής – δεδομένου ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση που προ πανδημίας θεωρείτο αμιγώς χονδρεμπορικού χαρακτήρα με δραστηριότητα στην τροφοδοσία επιχειρήσεων στον κλάδο HoReCa (εστίαση και ξενοδοχεία). Όμως η πραγματικότητα στη συνέχεια ήρθε να ανατρέψει τις ισορροπίες, δεδομένου ότι η The Mart στη διάρκεια του 2020 έβαλε στην δραστηριότητά της και τη λιανική, ως μία κίνηση για να αντιμετωπίζει το κλείσιμο των επιχειρήσεων – λόγω πανδημίας – στις οποίες απευθυνόταν έως και εκείνη τη στιγμή.

Το 2020 κατέγραψε πωλήσεις 318,4 εκατ. ευρώ, έναντι 328,8 εκατ. ευρώ, γεγονός που εάν αναλογιστεί κανείς την καθολική παύση λειτουργίας των επιχειρήσεων HoReCA και βασικών πελατών της The Mart, μπορεί να θεωρηθεί ως επιτυχία, δεδομένου ότι το γύρισμα σε πελάτες λιανικής ήταν αυτό που εν πολλοίς κράτησε τα προσχήματα και τις ισορροπίες. Μάλιστα, η εταιρεία πέρασε σε κερδοφορία μετά από τους φόρους την περασμένη χρονιά με 1,9 εκατ. ευρώ από ζημίες 416,9 χιλιάδων ευρώ. 

Ο πολύπλευρος και κερδοφόρος Γλάρος

Ωστόσο η πολυδιάστατη επιχειρηματική δραστηριότητα του ομίλου Σκλαβενίτη δεν περιορίζεται μόνο στη  Τhe Mart Cash & Carry. Mία ισχυρή και κερδοφόρα επιχειρηματική οντότητα αποτελεί η Χαρτοβιομηχανία Γλάρος, η οποία κατακλύζει τα ράφια των καταστημάτων Σκλαβενίτης σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Πρόκειται για μία επιχείρηση, η οποία διατηρεί βιομηχανική μονάδα στα Οινόφυτα Βοιωτίας και δημιουργήθηκε στις 27 Νοεμβρίου του 2003, δραστηριοποιούμενη σε προϊόντα ατομικής υγιεινής και καθαριότητας και συγκεκριμένα σε χαρτιά υγείας, χαρτομάντηλα, ρολά κουζίνας και άλλα συναφή προϊόντα. 

Στον Γλάρο υπάγεται μία σειρά από εταιρείες, οι οποίες επίσης τροφοδοτούν το δίκτυο της Σκλαβενίτης αλλά και σε κάποιες των περιπτώσεων και άλλες επιχειρήσεις της αγοράς. Μία από αυτές είναι η Baker Master, η οποία παράγει κατεψυγμένα προϊόντα ζύμης και δημιουργήθηκε το 2000. Η Baker Master κατέγραψε πωλήσεις 15,7 εκατομμυρίων πέρυσι, από 15,88 εκατομμύρια το 2019, αποτελώντας μία επίσης κερδοφόρα δραστηριότητα για τον Σκλαβενίτη με τα κέρδη μετά από φόρους το 2020 να ανέρχονται σε 224 χιλιάδες ευρώ. Μεταξύ των συνδεδεμένων εταιρειών είναι η ΑΝΙΚΑ Γενικών Επενδύσεων και Επενδυτικών Υπηρεσιών, εταιρεία συμμετοχών με βασική δραστηριότητα τη συμμετοχή της στην εταιρεία Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη. 

H Βonora του καφέ

Στις εταιρείες συμφερόντων της οικογένειας Σκλαβενίτη συγκαταλέγονται επίσης η Bonora ΙΚΕ με τζίρο 9,4 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 260 χιλ. ευρώ το 2020, είναι μία εταιρεία με δραστηριότητα στον καφέ, μέσω της οποίας τροφοδοτούνται επίσης τα καταστήματα της αλυσίδας. Στον επιχειρηματικό πλουραλισμό και στην καθετοποίηση των δραστηριοτήτων του ομίλου Σκλαβενίτη συμβάλλει και η Meat House, η οποία είναι η εταιρεία που διαχειρίζεται τον τομέα κρέατος και παρασκευασμάτων του Σκλαβενίτη. Η συγκεκριμένη επιχείρηση δημιουργήθηκε το 2016, δίνοντας την δυνατότητα στον Σκλαβενίτη να συσκευάζει και να πουλάει κρέας και παράγωγα κρέατος μέσα από το δίκτυο των καταστημάτων του. Από τον ευρύ κύκλο δραστηριοτήτων δεν λείπει η Genfroco, επιχείρηση με δραστηριότητα στην εμπορία αλιευμάτων που αποτελεί επίσης έναν βασικό βραχίονα δραστηριότητας για τον όμιλο και μέσω αυτού επίσης τροφοδοτεί τα καταστήματά του. 

Στα 83,5 εκατομμύρια ο τζίρος του Γλάρου

Συνολικά ως επιχείρηση ο Γλάρος μαζί με τις θυγατρικές που ενοποιούνται σε αυτόν τζίραρε το 2020 83,54 εκατομμύρια ευρώ από 73,9 εκατομμύρια ευρώ του 2019 με τα κέρδη προ φόρων να είναι 20,45 εκατ. ευρώ, από 5,6 εκατ. ευρώ το 2019. Και σε αυτή την περίπτωση η πανδημία ευνόησε τα οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης συμφερόντων της οικογένειας Σκλαβενίτη, εάν αναλογιστεί κανείς ότι ιδίως στο πρώτο lockdown ένα από τα πιο περιζήτητα καταναλωτικά αγαθά μαζί με το ρύζι, τα αντισηπτικά μαντηλάκια και αντισηπτικά υγρά, τα όσπρια και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, ήταν το χαρτί υγείας. 

Θετικό πρόσημο και φέτος για τον Σκλαβενίτη

Nα σημειωθεί ότι συνολικά φέτος ως όμιλος ο Σκλαβενίτης κινείται περαιτέρω ανοδικά με μονοψήφιο ποσοστό ανάπτυξης σε σύγκριση με το 2020, γεγονός που εκτιμάται ότι θα τον φέρει σε θετικό πρόσημο και τη φετινή χρονιά και παρά το γεγονός ότι το προηγούμενο έτος δεν θεωρείται από πολλούς συγκρίσιμο, λόγω της ισχυρής ανάπτυξης πωλήσεων που προήλθε μέσω της καταναλωτικής έντασης που έφερε μαζί της η πανδημία και τα lockdown. Στο πλάνο της επιχείρησης είναι να ανακαινίσει 25 από τα καταστήματά της, ενώ υπολογίζεται ότι στο σύνολο του 2021 είναι προγραμματισμένη η λειτουργία και 7 νέων σημείων πώλησης.

Την ίδια στιγμή σημαντικό επενδυτικό βραχίονα αποτελεί αυτή τη στιγμή το eMarket του Σκλαβενίτη, όπου η αλυσίδα αυτή τη στιγμή δραστηριοποιείται σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Λάρισα. Το τελευταίο μάλιστα «άνοιγμα» σε επίπεδο e-shop ήταν αυτό της Θεσσαλονίκης, όπου για την εξυπηρέτηση των αναγκών της η εταιρεία επένδυσε σε νέο darkstore, από το οποίο γίνεται η διαλογή και η διανομή των παραγγελιών προς τους πελάτες της. 

Αυτή τη στιγμή στον τομέα των καταστημάτων λιανικής πώλησης ο όμιλος Σκλαβενίτη, αποτελείται από τις Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη με 430 καταστήματα, τον Σκλαβενίτη Κύπρου με 18 καταστήματα, την αλυσίδα Χαλκιαδάκης στην Κρήτη με 39 καταστήματα – στην οποία διατηρεί συμμετοχή και η οικογένεια Χαλκιαδάκη – και τη The Mart με 13 καταστήματα. Το σύνολο του προσωπικού της υπερβαίνει τους 30.000 εργαζόμενους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.