24 Απρ 2024
READING

Πώς η κουλτούρα μιας επιχείρησης επηρεάζει την επιτυχία της

5 MIN READ

Πώς η κουλτούρα μιας επιχείρησης επηρεάζει την επιτυχία της

Πώς η κουλτούρα μιας επιχείρησης επηρεάζει την επιτυχία της

Η σημασία της κουλτούρας που έχει μια επιχείρηση ασφαλώς και θεωρείται αρκετά σημαντική για την ανάπτυξη και τη λειτουργία της, και οι αξίες της είναι κάτι που αναλύεται και συζητιέται διεξοδικά από τους ειδικούς. Ωστόσο, η  προσέγγισή της αφορά περισσότερο τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει την ευημερία των υπαλλήλων, το πώς διαμορφώνει το κλίμα που επικρατεί στην καθημερινότητα μιας εταιρείας, στο πόσο οι εργαζόμενοί της είναι ευχαριστημένοι από τη δουλειά τους, στην εύρυθμη συνεργασία και τη συνεννόηση μεταξύ τους.

Αυτό στο οποίο δε δίνεται αρκετή έμφαση, όμως, είναι ότι, αποδεδειγμένα, η κουλτούρα μιας επιχείρησης, οι αρχές της, οι αξίες της, οι στόχοι της, ο τρόπος με τον οποίο διοικείται, έχουν απευθείας αντίκτυπο και στο customer loyalty που απολαμβάνει και, άρα, στη χειροπιαστή επιτυχία της. 

Δε σταματά δηλαδή η σημασία της κουλτούρας μιας επιχείρησης στο ότι αποτελεί το κλειδί για να είναι ωραίο το περιβάλλον και ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι, παρά επηρεάζει τους πελάτες της και τα έσοδά της. Μια έρευνα έδειξε μάλιστα ότι οι αφοσιωμένοι υπάλληλοι μπορούν να φέρουν αύξηση των κερδών μιας εταιρείας κατά 21% και να βελτιώσουν τις αξιολογήσεις από τους πελάτες κατά 10%. Παράλληλα, αυτή η σχέση λειτουργεί και αντίστροφα: εταιρείες που δίνουν περισσότερη σημασία στο κέρδος και τους οικονομικούς τους δείκτες απ’ ό,τι στην ενσυναίσθηση προς τους ανθρώπους τους αλλά και τους πελάτες τους βλάπτουν στην πράξη την απόδοσή τους.

Πέρα από το business plan

Συνεπώς, είναι σημαντικό για μια επιχείρηση να αντιληφθεί ότι ένα επιτυχημένο business plan δεν αρκεί για την επιτυχία και την ανάπτυξή της. Απαιτείται και η κατάλληλη επιχειρηματική κουλτούρα, εκείνη που θα εμπνεύσει και θα ωθήσει τους υπαλλήλους της να πάρουν ρίσκα, να καινοτομήσουν προς όφελος της εταιρείας.

Φυσικά, το χτίσιμο μιας τέτοιας κουλτούρας δεν είναι καθόλου θεωρητικό· δεν αρκεί δηλαδή να διατυπώνονται κάποιες αόριστες αρχές και αξίες και να βαφτίζονται «κουλτούρα» ή «σύστημα αξιών». Πρόκειται για κάτι που πρέπει να προσεγγίζεται ολιστικά και να καθορίζεται στην πράξη, δηλαδή στις αποφάσεις που παίρνονται. Αν τα ανώτερα στελέχη επιδείξουν τη διάθεση για καινοτομία και ανάπτυξη μέσα από συγκεκριμένες αποφάσεις και κινήσεις, οι εργαζόμενοι θα ακολουθήσουν και θα κινηθούν στο ίδιο μοτίβο, δημιουργώντας τελικά ένα οικοσύστημα προσανατολισμένο προς την πρόοδο.

Πιο απλά, τα λόγια δεν αρκούν. Για να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο οι εργαζόμενοι νιώθουν ότι μπορούν να τολμήσουν να κινηθούν έξω από την πεπατημένη και να καινοτομήσουν, χρειάζεται η αντίστοιχη αντιμετώπιση από τους ανωτέρους τους, οι οποίοι πρέπει να είναι ανοιχτοί σε συζητήσεις, δεκτικοί σε νέες προτάσεις, έτοιμοι να πάρουν ρίσκα, να κινηθούν μακριά από τα προβλεπόμενα. Γιατί μπορεί ένα δομημένο επιχειρηματικό πλάνο να πιστεύουν ότι θα τους εξασφαλίσει ένα συγκεκριμένο κέρδος και μια ικανοποιητική ανάπτυξη, αλλά η καινοτομία και το μη αναμενόμενο είναι εκείνο που μπορεί να κάνει μια επιχείρηση να απογειωθεί.

Δείτε ακόμα: Πώς η Apple, η Adidas και τα Starbucks έχτισαν το δυνατό customer loyalty τους

Εκτός από το να είναι μια εταιρεία ανοιχτή σε καινοτόμες αποφάσεις και κινήσεις, τη διάθεσή της να δει τα πράγματα διαφορετικά, ενισχύοντας την αφοσίωση και την ικανοποίηση των υπαλλήλων της, είναι σημαντικό να αντιμετωπίσει διαφορετικά τον ίδιο τους τον ρόλο. Αντί να αντιστοιχεί τους ανθρώπους της σε ρόλους και τίτλους, είναι πιο ωφέλιμο να τους αναθέτει projects. Έτσι, ουσιαστικά καθιστά τους εργαζόμενους πρωταγωνιστές σε μια συγκεκριμένη αποστολή, τους δείχνει έμπρακτα ότι έχει εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους και ότι πιστεύει πως μπορούν να πετύχουν κάποια ορισμένα επιτεύγματα. Μέσα από αυτήν την προσέγγιση, η ίδια η έννοια της εργασίας αποκτά ένα διαφορετικό concept και οι εργαζόμενοι αποκτούν σκοπό. Αυτή η αίσθηση αποτελεί ένα σημαντικό κίνητρο για να τους κινητοποιήσει και να τους κάνει δημιουργικούς και αποτελεσματικούς.

Εξάλλου, έρευνες δείχνουν ότι οι πιο επικερδείς επιχειρήσεις δεν είναι εκείνες που είναι προσανατολισμένες στο κέρδος, αλλά εκείνες που έχουν κάνει ακριβώς αυτήν τη μετατόπιση του στόχου τους από το κέρδος, στην αίσθηση του σκοπού. Αυτό δίνει μεγαλύτερη ικανοποίηση τόσο στους εργοδότες όσο και στους εργαζόμενους, κάτι που ενισχύει την αποδοτικότητά τους και την ποιότητα των υπηρεσιών τους, και άρα, τελικά, και το κέρδος.

Καθώς όμως καμία προσέγγιση δεν είναι επιτυχημένη αν δεν αντικατοπτρίζεται στην αύξηση και τη διατήρηση του πλατολογίου μιας εταιρείας, είναι σημαντικό επιπλέον η κουλτούρα της να είναι κατά βάση πελατοκεντρική, λένε οι ειδικοί. Πρέπει δηλαδή αυτό το κλίμα εμπιστοσύνης και παρότρυνσης γαι καινοτομία να συνδυαστεί με την αρχή ότι η φροντίδα να καλυφθούν οι ανάγκες του πελάτη βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της επιχείρησης. Η ουσιαστική επαφή με τον πελάτη, η προσπάθεια να γίνουν κατανοητές οι ανάγκες του, οδηγεί στην πιο αποτελεσματική κάλυψή τους, κάτι που δίνει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην επιχείρηση.

Η έμφαση στην επιχειρηματική κουλτούρα έχει περισσότερο νόημα σήμερα, που οι εργαζόμενοι πλέον προσπαθούν να κάνουν πιο συνειδητοποιημένες επιλογές σχετικά με το πού θα δουλέψουν. Αυτό αποδεικνύει και το κύμα της Μεγάλης Παραίτησης. Το περιβάλλον και οι αξίες που καθορίζουν την εργασιακή καθημερινότητα έχουν πλέον περισσότερη σημασία για τους νέους εργαζομένους, που αναζητούν μια αίσθηση σκοπού στην επαγγελματική τους πορεία.

Αυτόν τον σκοπό και την ελευθερία να δημιουργήσουν και να καινοτομήσουν μπορούν να τους δώσουν οι εργοδότες με τη σωστή προσέγγιση στην κουλτούρα της επιχείρησής τους. Και καθοδηγώντας αυτήν τη διάθεση προς τη φροντίδα των πελατών, τα αποτελέσματα και η ανάπτυξη της εταιρείας θα ακολουθήσουν. 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.