Οι τεχνολογικές εξελίξεις και η πρόδος της αυτοκινητοβιομηχανίας δείχνουν ότι δεν απέχουμε πολύ από ένα μέλλον που το όλα τα αυτοκίνητα θα κλειδώνουν, θα ξεκλειδώνουν και θα ελέγχονται από το smartphone μας. Ήδη, το κλειδί του αυτοκινήτου σε κάποιες περιπτώσεις μόνο κατ’ ευφημισμό μπορεί να χαρακτηριστεί κλειδί, με την κλασική έννοια του μεταλλικού αντικειμένου που χρησιμοποιείται στις κλειδαριές και τη μίζα – εξάλλου, πλέον υπάρχει και το απλό κουμπί εκκίνησης του κινητήρα του αυτοκινήτου.
Αν και ο βασικός παράγοντας αυτής της εξέλιξης είναι η τεχνολογία, είναι και άλλα στοιχεία που παίζουν κάποιο ρόλο στη δημιουργία αυτών των εναλλακτικών «κλειδιών», όπως το design, το στυλ, η ευκολία, ακόμα και η οικολογία. Ωστόσο, το πιο εντυπωσιακό είναι όσα μπορούν να προσφέρουν πλέον αυτές οι μικρές smart συσκευές ξεκλειδώματος και ελέγχου του οχήματος.
Εξάλλου, πάντα η εξέλιξη ήταν συνεχής και σε αυτό το κομμάτι της τεχνολογίας του αυτοκινήτου: από το 1949, που πρώτη η Chrysler συνδύασε τη μίζα με τον διακόπτη έναρξης λειτουργίας, ώστε να παίρνει μπρος το αυτοκίνητο μόνο με το κλειδί, και από την ανάγκη να υπάρχουν διαφορετικά κλειδιά για το ξεκλείδωμα του πορτ μπαγκάζ και τη μηχανή, έχει ήδη διανυθεί ένας μακρύ δρόμος, που πέρασε από ολοένα και περισσότερους αυτοματισμούς και τη δυνατότητα να ελέγχονται λειτουργίες όπως το κλείδωμα και ο συναγερμός από μακριά, μέχρι να φτάσουμε στις εφαρμογές της Tesla για τον έλεγχο του αυτοκινήτου με το κινητό. Μαζί με τον τρόπο που λειτουργούν τα κλειδιά εξελίχθηκε και το design τους, με πολλές εταιρείες να ξεχωρίζουν και να δημουργούν κλειδιά με «προσωπικότητα», που μοιάζουν με μικρούς μυστηριώδεις σουγιάδες ή που ειναι προγραμματισμένα να χρησιμοποιούνται μόνο σε ένα συγκεκριμένο αυτοκίνητο.
Άλλες εταιρείες έλαβαν υπόψη τους και πιο πρακτικά δεδομένα, ανάλογα με τις ανάγκες τους. Για παράδειγμα, η Porsche μετέφερε τη μίζα στην αριστερή πλευρά του τιμονιού, όταν παρατήρησε πριν από χρόνια ότι οι οδηγοί της στο ράλι Le Mans έχαναν χρόνο κατά την εκκίνηση, όπως και όλοι οι οδηγοί, γιατί με το δεξί τους χέρι έπρεπε πρώτα να βάλουν μπρος και έπειτα να βάλουν ταχύτητα. Τοποθετώντας τη μίζα αριστερά, ο οδηγός της Porsche μπορεί με το ένα χέρι να ανάβει τη μηχανή και με το άλλο να βάζει κατευθείαν ταχύτητα.
Δείτε ακόμα: Έρχονται οι ασφάλειες αυτοκινήτου που παρακολουθούν την οδηγική συμπεριφορά
Αν και πολλές λειτουργίες σε ορισμένα αυτοκίνητα μπορούν ήδη να ελεγχθούν από ένα smartphone -όπως για παράδειγμα σε κάποια BMW, που μπορούν να πάρουν μπρος από μακριά και να δουλέψουν για δεκαπέντε λεπτά, ώστε να ζεστάνουν ή να δροσίσουν την καμπίνα -, προς το παρόν η ανάγκη για ένα φυσικό αντικείμενο αντίστοιχο του κλειδιού, με κουμπιά για συγκεκριμένες λειτουργίες, θα συνεχίσει να υφίσταται. Πάντως όλα δείχνουν ότι τα πράγματα εξελίσσονται προς την εξάλειψη του κλειδιού και στον έλεγχο του αυτοκινήτου μέσα από εφαρμογές.
Οι άνθρωποι του κλάδου, από τους κατασκευαστές μέχρι τους πωλητές, πιστεύουν ότι η μετάβαση θα είναι πανεύκολη, όπως ήταν μέχρι τώρα, εξάλλου, με κάθε νέα μορφή κλειδιού. Κανείς δεν είχε αντίρρηση για την κατάργηση του μεταλλικού κλειδιού και την καθιέρωση μιας ηλεκτρονικής συσκευής ελέγχου, το αντίθετο μάλιστα. Αν και κάποιοι πωλητές επισημαίνουν ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία οδηγοί είναι κάπως διστακτικοί, έως αρνητικοί με αυτές τις νέες τεχνολογίες. Πολύ συχνά δυσανασχετούν για το κουμπί εκκίνησης, γιατί φοβούνται ότι μπορεί να χαλάσει ή ότι μπορεί κάτι να κάνουν λάθος. Επιπλέον, δε δίνουν σημασία όταν τους εξηγούν τα νέα χαρακτηριστικά και τη λειτουργία τους. Από την άλλη, οι νέοι οδηγοί αγκαλιάζουν τις νέες εξελίξεις και φαίνεται ότι θα είναι ευχαριστημένοι αν μια μέρα απλώς θα μπορούν να μιλούν στο αυτοκίνητό τους και εκείνο να παίρνει μπρος.
Βέβαια, στην περίπτωση των εφαρμογών που συνεργάζονται με τα οχήματα μπορούν να δημιουργηθούν διαφορετικά προβλήματα, όπως συνέβη πρόσφατα όταν έπεσε ο server της Tesla και δεν ανταποκρινόταν η εφαρμογή για το ξεκλείδωμα του αυτοκινήτου μέσω του smartphone, παρά μόνο με τη χρήση της «κάρτας-κλειδιού». Οι οδηγοί που εξαρτώνταν από τα κινητά τους προφανώς αντιμετώπισαν πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίστηκε σχετικά γρήγορα, ήταν όμως ένα δείγμα των αδυναμιών που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν αυτόν τον τρόπο λειτουργίας.
Δείτε ακόμα: Η βιωσιμότητα αλλάζει την αυτοκινητοβιομηχανία
Σε κάθε περίπτωση, τα κλειδιά του αυτοκινήτου μας, ό,τι περιεχόμενο ή μορφή και αν αποδίδουμε πλέον στην έννοια του κλειδιού, το βέβαιο είναι ότι αλλάζουν και ότι μεταβάλλουν μαζί όχι μόνο την οδηγική εμπειρία, αλλά και τη σύνδεση του οδηγού με το αυτοκίνητό του. Στο μέλλον τα οχήματα που θα χρησιμοποιούμε θα προσαρμόζονται στις προτιμήσεις μας σχετικά με τη θερμοκρασία της καμπίνας, τη μουσική που θα ακούμε, το πόσο μπροστά βρίσκεται η θέση του οδηγού, πριν ακόμα ανοίξουμε την πόρτα για να μπούμε μέσα – και όλα αυτά θα περνούν και θα ελέγχονται μέσα από τις νέες τεχνολογίες του κλειδιού.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.