Η ζήτηση για γρήγορη μόδα (fast fashion) σε όλο τον κόσμο φτάνει σε πρωτοφανή επίπεδα. Μέχρι το 2030 ο τομέας θα ξεπεράσει τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια, λόγω της σημαντικής ώθησης που θα λάβει την επόμενη πενταετία.
Η πρόβλεψη προέρχεται από την έκθεση “Fast fashion global market opportunities and strategies to 2030: Covid-19 Growth and Change”, στην οποία τονίζεται πως το 2020 η παγκόσμια αγορά fast fashion έφτασε σε αξία τα 68,6 δισ. δολάρια. Η γρήγορη μόδα αναμένεται να αυξηθεί και να φτάσει τα 163,4 δισ. δολάρια την επόμενη πενταετία με σταθερή αύξηση 19% για να φτάσει στη συνέχεια τα 211,9 δισ. δολάρια το 2030.
Προς το παρόν, η αγορά των ενηλίκων ήταν το μεγαλύτερο τμήμα της αγοράς γρήγορης μόδας, αντιπροσωπεύοντας το 85,9% του συνόλου το 2020. Μελλοντικά, ο τομέας των εφηβικών ενδυμάτων αναμένεται να είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τομέας, με ανάπτυξη 23,6% κατά την περίοδο 2020-2025.
Η Ασία ήταν η μεγαλύτερη περιοχή στην παγκόσμια αγορά fast fashion, αντιπροσωπεύοντας το 29,7% του συνόλου το 2020. Ακολουθούσε η Βόρεια Αμερική, η Δυτική Ευρώπη και στη συνέχεια οι υπόλοιπες περιοχές. Μελλοντικά, οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιοχές θα είναι η Νότια Αμερική, και η Μέση Ανατολή, ενώ θα ακολουθήσουν η Αφρική και η Ανατολική Ευρώπη.
Η παγκόσμια αγορά γρήγορης μόδας είναι αρκετά κατακερματισμένη, με μεγάλο αριθμό μικρών εταιριών στην αγορά. Οι δέκα μεγαλύτεροι ανταγωνιστές στην αγορά αποτελούσαν το 29,13% της συνολικής αγοράς το 2020. Σε αυτούς συγκαταλέγονται οι Inditex (Zara), H&M Group, Fast Retailing (Uniqlo), Gap και ASOS .
Τέλος, με βάση την έρευνα, φαίνεται πως η μεγαλύτερη ανάπτυξη στην αγορά γρήγορης μόδας με βάση το φύλο θα προκύψει στο γυναικείο τμήμα, το οποίο θα κερδίσει 63 δισεκατομμύρια δολάρια παγκόσμιων ετήσιων πωλήσεων έως το 2025. Η μεγαλύτερη ανάπτυξη με βάση την ηλικία αναμένεται στο τμήμα των ενδυμάτων ενηλίκων, το οποίο θα κερδίσει 77,7 δισεκατομμύρια δολάρια παγκόσμιων ετήσιων πωλήσεων έως το 2025.
Οι τάσεις της αγοράς γρήγορης μόδας
Στον τομέα της γρήγορης μόδας, παρατηρούνται διάφορες στρατηγικές ως τάσεις. Μια από αυτές αφορούν την αξιοποίηση της εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας (VR/AR), προσπαθώντας να κάνουν τα ψώνια πιο ευχάριστα και να αυξήσουν την εμπλοκή και την αφοσίωση των πελατών. Για παράδειγμα, το Zara παρείχε μια εφαρμογή AR που λειτουργεί στα καταστήματα σε συνδυασμό με τις οθόνες ένδυσης και τις βιτρίνες, ενώ εισήγαγε και τις συσκευασίες και τα διαφημιστικά υλικά με δυνατότητα AR. Οι πελάτες τόσο εντός όσο και εκτός των καταστημάτων μπορούσαν να δουν τις ενεργοποιήσεις AR μέσω της εφαρμογής Zara AR για iOS και Android. Η εμπειρία παρουσίαζε AR εικόνες διεθνών μοντέλων που πόζαραν και μιλούσαν.
Επίσης, μεγάλη άνοδο στον τομέα της γρήγορης μόδας έχει δει και η τεχνολογία blockchain, η οποία μπορεί να συνδέει την αλυσίδα εφοδιασμού ενδυμάτων με μια ροή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, αντικαθιστώντας τα κατακερματισμένα δεδομένα με ένα ενιαίο, αμετάβλητο αρχείο που είναι ορατό σε όλα τα επιτρεπόμενα μέρη. Αυτό επιτρέπει στις εταιρείες να δημιουργήσουν πιο πελατοκεντρικές αλυσίδες εφοδιασμού που δίνουν προτεραιότητα στην αυθεντικότητα και την εμπιστοσύνη.
Επίσης, γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στο σχεδιασμό ρούχων, καθώς πλέον μπορούν να χρησιμοποιηθούν ρομπότ στην παραγωγή ρούχων, ενώ μπορεί να προβλεφθούν οι τάσεις του στυλ, δίνεται η δυνατότητα στους πελάτες να χρησιμοποιήσουν καθρέφτες εικονικής πραγματικότητας (VR) στα δοκιμαστήρια για να προσαρμόζει τα μεγέθη, τα χρώματα και τα σχήματα των ρούχων ώστε να του ταιριάζουν.
Άλλη μια τάση, αφορά την αυξημένη ζήτηση για τεχνητές ίνες, οι οποίες έχουν γίνει τόσο δημοφιλείς λόγω των ανώτερων ιδιοτήτων τους σε σύγκριση με τις φυσικές ίνες όπως το βαμβάκι, το μετάξι και το μαλλί, όπως για παράδειγμα ότι στεγνώνουν πιο γρήγορα μετά το πλύσιμο. Επίσης, αυτές οι ίνες είναι πολύ πιο φθηνές σε σχέση με τις φυσικές ίνες.
Πως θα επωφεληθούν οι εταιρίες γρήγορης μόδας
Για να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες, η ερευνά συνιστά στις εταιρείες γρήγορης μόδας να ενισχύσουν την επιχειρηματική τους παρουσία στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου μέσω επενδύσεων και πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης προηγμένων τεχνολογικών λύσεων, ενώ συνδυάζουν τα φυσικά καταστήματα και την ηλεκτρονική τους πλατφόρμα. Παράλληλα, η ανάπτυξη διαδικτυακών καταστημάτων θα αυξήσει την προσβασιμότητας και της ευκολίας προς τον πελάτη που δεν ζει κοντά στα καταστήματα.
Επίσης, υψίστης σημασίας είναι και η επέκταση της επιχειρηματικής και λειτουργικής τους παρουσίας μέσω στρατηγικών συμφωνιών και σχεδίων για την δημιουργία καταστημάτων και εγκαταστάσεων παραγωγής σε αναπτυσσόμενες περιοχές, ενώ οι εταιρείες μπορούν επίσης να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη μέσω στρατηγικών εξαγορών.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.