Μήπως το TikTok προσπαθεί να γίνει το νέο «Facebook»;

Η ByteDance, η κινεζική μητρική εταιρεία πίσω από το TikTok και το Douyin (η κινεζική έκδοση της εφαρμογής), έχει ως φιλοδοξία να καταφέρει να ανταγωνιστεί τη πολυπόθητη Meta (πρώην Facebook), προσφέροντας νέες δυνατότητες. Για τη φετινή χρονιά η εταιρεία αναμένεται να σημειώσει αύξηση εσόδων της τάξης του (60%), παρά τα διάφορα ζητήματα ρυθμιστικής παρέμβασης που κλήθηκε να αντιμετωπίσει τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Πράγματι το TikTok ξεπέρασε τους 1 δισεκατομμύριο χρήστες εκτός Κίνας, επιδιώκοντας να φτάσει ακόμη υψηλότερα.Μία βασική φιλοδοξία της ByteDance είναι να γίνει γνωστή όχι μόνο για τις υπηρεσίες video-sharing, αλλά και για άλλου είδους online υπηρεσίες, καθιστώντας τη με αυτό το τρόπο απαραίτητη για τους χρήστες του διαδικτύου μελλοντικά όπως συνέβαινε και με το Facebook. Σαφέστατα το TikTok ήταν η πρώτη εφαρμογή εκτός του δυναμικού του Facebook, η οποία ξεπέρασε τις 3 δισεκατομμύρια λήψεις παγκοσμίως, πράγμα που σημαίνει ότι περισσότεροι από ένας στους τέσσερις Βρετανούς και ένας στους τρεις Αμερικανούς χρησιμοποιούν κάθε μήνα τη συγκεκριμένη πλατφόρμα.

Διαβάστε επίσης: Πώς το TikTok σχεδιάζει να κατακτήσει τον κόσμο

Παρόλα αυτά το συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης αποτελεί μόνο ένα μέρος της επιχείρησης της ByteDance, το οποίο αν και προσφέρει αρκετές δυνατότητες, επί του παρόντος δεν συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση των εσόδων σε γενικότερο πλαίσιο. Γι’ αυτό το λόγο η εταιρεία στοχεύει να εξελιχθεί ακόμη περισσότερο προβαίνοντας στην ανάπτυξη νέων δυνατοτήτων δημιουργίας εσόδων εντός της πλατφόρμας του TikTok. Έτσι αυτό που έκανε ήταν να χρησιμοποιήσει ως σημείο εκκίνησης των νέων εφαρμογών και υπηρεσιών του τις αγορές των δυτικών χωρών. Με άλλα λόγια ο σημαντικότερος στόχος για την εταιρεία είναι να αναπτυχθεί σε παγκόσμιο επίπεδο προσφέροντας νέες καινοτόμες δυνατότητες.

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι ο τρόπος που δρα η ByteDance μοιάζει με εκείνον του Facebook, το οποίο εξαγοράζοντας μία σειρά από πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης (WhatsApp, Instagram), και επεκτείνοντας σημαντικά τις πηγές σύνδεσής του με τους χρήστες, κατάφερε να προσφέρει μία αρκετά μεγάλη γκάμα τεχνολογικών δυνατοτήτων και υπηρεσιών. Από την άλλη η ByteDance δεν περιορίζεται μόνο στη βιομηχανία δημιουργίας μικρού μήκους βίντεο, αλλά περιλαμβάνει ορισμένες πλατφόρμες μουσικής και ειδήσεων.

Η ByteDance έχει ήδη καταφέρει να αναπτυχθεί εξαιτίας των συγκεκριμένων μεσών στην αγορά της Κίνας, κατακτώντας ένα σημαντικό μερίδιο στην αγορά. Πλέον ο βασικότερος στόχος είναι να ενταχθεί δυναμικά στις αγορές του εξωτερικού, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει με τον τρόπο που επιθυμεί η εταιρεία. Αναλυτικότερα έχει προσπαθήσει να δημιουργήσει θεμέλια σε αρκετές αναδυόμενες αγορές της νοτιοανατολικής Ασίας, όπως είναι η Ινδονησία, η Ιαπωνία και η Ταϊλάνδη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αγορά της Βραζιλίας θεωρείται ως η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τη πλατφόρμα του TikTok παγκοσμίως. Όλα αυτά κατά κάποιο τρόπο προμηνύουν τα μεγαλεπήβολα σχέδια της ByteDance.

Μήπως τελικά οι πολιτικοί του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς και των Ηνωμένων Πολιτειών, τάχθηκαν τόσο πολύ ενάντια στην άνοδο του TikTok προσπαθώντας να το θέσουν εκτός λειτουργίας διότι ένιωθαν να απειλούνται από τη ByteDance; Έτσι όλο αυτό κατάφερε να γεννήσει αμφιβολίες σχετικά με τα ζητήματα διαφύλαξης της ιδιωτικότητας των χρηστών. Επιπλέον κάτι που κατάφερε να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις συγκεκριμένες αμφιβολίες είναι ότι η δημοφιλής πλατφόρμα προσπαθεί με κάθε τρόπο να προσελκύσει χρήστες από τις αγορές των δυτικών χωρών. Για παράδειγμα τον Μάιο του 2021, η ByteDance επέτρεψε στους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε third-party εφαρμογές μέσω του προφίλ τους στο TikTok συλλέγοντας ακόμη περισσότερα προσωπικά δεδομένα, όπως ενεργούσε και το Facebook.

Καθώς η ByteDance έχει ενταχθεί δυναμικά στην αγορά, επιδιώκει να εισέλθει ακόμη περισσότερο στις ζωές των χρηστών, προσφέροντας εμπειρίες και δυνατότητες, επιδιώκοντας κατά κάποιο τρόπο να κατακτήσει την απόλυτη κυριαρχία όπως έπραττε και το Facebook τα τελευταία 10 χρόνια. Ο τρόπος λειτουργίας του TikTok έχει γίνει καθηλωτικός, όπως είναι τα Full-screen βίντεο και οι livestreaming δυνατότητες, τα οποία καθορίζουν πλέον την πλατφόρμα του TikTok. Δε μένει όμως εκεί. Επομένως ποια θα είναι τα επόμενα βήματα του μεγάλου τεχνολογικού γίγαντα;Μάλλον να γίνει Facebook στην θέση του Facebook.