14 Νοέ 2024
READING

Οι νέοι κανόνες για την επικοινωνία της μόδας σε θέματα βιωσιμότητας

4 MIN READ

Οι νέοι κανόνες για την επικοινωνία της μόδας σε θέματα βιωσιμότητας

Οι νέοι κανόνες για την επικοινωνία της μόδας σε θέματα βιωσιμότητας

Η βιομηχανία της μόδας θα επιτύχει τους στόχους της για τη βιωσιμότητα μόνο αν οι μάρκες αφιερώσουν τις ανακοινώσεις, τις διαφημίσεις και τις επικοινωνίες με το κοινό στο να προωθήσουν έναν βιώσιμο τρόπο ζωής.

Η βιομηχανία της μόδας καλείται να εναρμονίσει τις επικοινωνιακές της προσπάθειες καλώντας τους καταναλωτές να αλλάξουν την συμπεριφορά τους ώστε να συμβάλλουν στον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Επιπλέον, η νομοθεσία αναθεωρείται, ιδίως όσον αφορά το greenwashing.

Η βιομηχανία της μόδας, παρόλο που αποτελεί ένας σημαντικό παράγοντα επιβάρυνσης του περιβάλλοντος, είναι σε θέση να προβεί σε μερικές κινήσεις προς τη βιωσιμότητα. Θα πρέπει ουσιαστικά να δεσμευτεί για ακριβείς αναφορές και διαφανείς προσπάθειες επικοινωνίας, να αποφύγει την υπερτόνιση ή την απόκρυψη πληροφοριών για να εμφανιστεί πιο φιλική προς το περιβάλλον ή την κοινωνία. Επιπλέον, είναι σημαντικό να επικεντρωθεί στο marketing και στην αφήγηση ιστοριών που εδραιώνουν μια πιο δίκαιη βιομηχανία.

Γενικότερα, οι καταναλωτές, ειδικά αυτοί που ανήκουν στην γενιά Ζ, είναι έντονα ευαισθητοποιημένοι σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον και την προστασία του. Έρευνα έχει δείξει ότι το 82,9% των ανθρώπων ζητούν αυστηρότερους νόμους επί του θέματος. Το 81,9% πιστεύει ότι οι πιο αυστηροί νόμοι για την προστασία του περιβάλλοντος αξίζουν το όποιο πιθανό κόστος γιατί τελικά είναι προς όφελός μας, ενώ το 80% των ερωτηθέντων απάντησε ότι οι πολίτες πρέπει να αλλάξουν την συμπεριφορά τους για να περιοριστεί η κλιματική αλλαγή και πως δεν πρέπει να αφήσουμε αυτό το θέμα μόνο στο χέρι των κυβερνήσεων.

Ωστόσο, η έρευνα έχει δείξει ακόμα ότι πολλοί καταναλωτές είναι αρκετά απαισιόδοξοι σε σχέση με την κλιματική κρίση και θεωρούν ότι είναι πολύ αργά για να διορθωθεί. Αυτοί οι νέοι καταναλωτές βρίσκουν μάταια την οποιαδήποτε βιώσιμη κίνηση και δεν είναι πρόθυμοι να αλλάξουν την συμπεριφορά τους προς μια πιο φιλική προς το περιβάλλον, παρόλο που τους ενδιαφέρει η κλιματική αλλαγή. Αυτοί είναι ακριβώς εκείνοι στους οποίους θα πρέπει να στοχεύουν οι μάρκες, καθώς είναι άτομα που ενδεχομένως με την κατάλληλη επιρροή, θα είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν τον τρόπο που σκέφτονται και λειτουργούν.

Ο ρόλος της επικοινωνίας της μόδας στην προστασία του πλανήτη

Το όραμα είναι μια ιεραρχία της κατανάλωσης, όπου η αγορά νέων προϊόντων θα αποτελεί την τελευταία λύση. Οι εναλλακτικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της ενοικίασης και της μεταπώλησης ειδών που είναι διαθέσιμες εκτός των μεγάλων πόλεων, θα αποτελέσουν βασική πρόκληση για να καταστεί ο πιο βιώσιμος τρόπος ζωής προσιτός σε όλους. Η προβολή θετικών προτύπων σε καμπάνιες που θα υποστηρίζουν αυτές τις αξίες και θα αφαιρούν το στίγμα από αυτές τις πρακτικές, θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για να γίνει αυτό, ενώ η έμφαση στη συναισθηματική αξία και την ανθεκτικότητα των ρούχων θα μπορούσε να είναι ένας άλλος.

Για να γίνουν οι επικοινωνίες της μόδας θετική δύναμη στην “πώληση” αυτού του τρόπου ζωής, θα πρέπει πρώτα να εκπαιδευτούν οι εκπρόσωποι των μαρκών, ιδίως όσον αφορά την αλυσίδα εφοδιασμού της μάρκας. Εάν τα βασικά της βιωσιμότητας δεν έχουν γίνει κατανοητά σε αυτούς που πραγματοποιούν τις καμπάνιες τότε μπορεί να κατευθύνουν τις προσπάθειες marketing και επικοινωνίας σε λάθος σημείο, ενώ δεν θα είναι σε θέση να απαντήσουν σε βασικές ερωτήσεις σχετικά με αυτό, και πιθανότατα θα καταλήγουν σε greenwashing.

Για να αποφευχθεί το greenwashing, οι μάρκες μπορούν να κάνουν πολλά για να είναι συνεπείς. Αρχικά, πρέπει να φροντίζουν ότι οι ισχυρισμοί που επικοινωνούν στους καταναλωτές τους περί βιωσιμότητας είναι αληθείς και όχι παραπλανητικοί, ενώ το κομμάτι της επικοινωνίας είναι πολύ σημαντικό, προσφέροντας πληροφορίες σχετικά με θέματα βιωσιμότητας της μάρκας ώστε να εκπαιδευτούν και οι καταναλωτές.

Πάντως, πράγματι, υπάρχουν ευρείες προσπάθειες στον κλάδο της διαφήμισης και της επικοινωνίας να περιορίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις τους και να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για καλό σκοπό. Από την άλλη, δυστυχώς, πολλές εταιρείες επικοινωνίας έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε πληροφορίες εντός της εταιρείας, γεγονός που εμποδίζει την πρόοδο, όταν οι δημοσιογράφοι και οι καταναλωτές απαιτούν όλο και περισσότερο διαφάνεια και στοιχεία. Είναι απαραίτητο οι διαφημιστές να είναι σε θέση να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς τους.

Οι μάρκες θέλουν να προωθήσουν τις πωλήσεις και την προβολή, ωστόσο πρέπει να εστιάσουν περισσότερο στις λύσεις των προβλημάτων και στη διατήρηση των σχέσεων με τους πελάτες. Επιπλέον, οι εκθέσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης πρέπει να είναι διαμορφωμένες ώστε να μπορούν να αφομοιωθούν εύκολα από τους καταναλωτές που ενδιαφέρονται για το περιβάλλον. Οι μάρκες συνήθως κρύβουν τις εκθέσεις βιωσιμότητας ή τις γεμίζουν με ορολογία, αλλά είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τις μάρκες να εστιάσουν στις επιπτώσεις και την πρόοδο, εσωτερικά και εξωτερικά.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.