Sojo | η νέα υπηρεσία επιδιόρθωσης ενδυμάτων

Το Sojo είναι μια εφαρμογή που έχει γίνει γνωστή ως το Deliveroo των επισκευών ρούχων. Ιδρύθηκε για να καλύψει την έλλειψη εύκολων και προσιτών επιλογών επισκευής ρούχων από την Josephine Philips που ήταν κορυφαία πωλήτρια στο Depop το 2018. Η βασική ιδέα πίσω από την υπηρεσία είναι ότι η επιδιόρθωση και η μεταποίηση είναι ένα βασικό μέρος της κυκλικότητας και της βιωσιμότητας, η οποία όμως σαν επιλογή ήταν σχεδόν εντελώς ανεκμετάλλευτη.

Πρόσφατα, το Sojo εξασφάλισε χρηματοδοτήσεις και έκλεισε συμφωνίες με εμπορικά σήματα για την ενσωμάτωση των υπηρεσιών του στις προσφορές τους στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στο φυσικό λιανικό εμπόριο. Από την έναρξη λειτουργίας της τον Ιανουάριο του 2021, το Sojo έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο 10 μόδιστρων και μεταφορέων με ποδήλατο σε όλο το Λονδίνο. Οι μόδιστροι καθορίζουν τις δικές τους τιμές και το Sojo χρεώνει προμήθεια 30% για την κάλυψη του marketing, της παράδοσης, της εξυπηρέτησης πελατών και της ασφάλισης.

Το Sojo ακολουθεί τα χνάρια της υπηρεσίας επιδιόρθωσης πολυτελών ειδών The Restory, η οποία ξεκίνησε να επιδιορθώνει παπούτσια και τσάντες, πριν επεκταθεί σε ρούχα νωρίτερα φέτος. Υπάρχουν κι άλλες εταιρίες επιδιόρθωσης ρούχων που τα τελευταία χρόνια διαπρέπουν, όπως η The Clothes Doctor που διαθέτει περισσότερα από 7.500 σημεία παράδοσης σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και επεκτάθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η Hermès προσφέρει επίσης επισκευές και η Barbour πλησιάζει τα 100 χρόνια επισκευών, ενώ μάρκες όπως η Patagonia, η Toast και η Levi’s έχουν ανοίξει σταθμούς επιδιόρθωσης σε καταστήματα λιανικής πώλησης και διοργανώνουν εργαστήρια DIY ως εκδηλώσεις δημιουργίας κοινότητας. Γενικά, η επιδιόρθωση ενδυμάτων έχει μακρά ιστορία στις μάρκες πολυτελείας, όπου τα αντικείμενα θεωρούνται επενδύσεις.

Το Sojo επικεντρώνεται στο να καταστήσει την κυκλικότητα mainstream και απευθύνεται με τις προσιτές υπηρεσίες του σε καταναλωτές από όλο το φάσμα της μόδας, ιδίως σε αγοραστές της τεχνολογικά ενημερωμένης Gen Z που επιθυμούν τη βιωσιμότητα σε συνδυασμό με την ευκολία. Ειδικά κατά την αγορά second-hand ειδών, η οποία αποτελεί τάση στους νεότερους καταναλωτές, πολλά κομμάτια χρειάζονται κάποιου είδους μεταποίηση η επιδιόρθωση που συχνά μπορεί να λειτουργήσει ως ανασταλτικός παράγοντας σε μια αγορά. Με την δημιουργία εύκολων και άνετων επιλογών ουσιαστικά αυτό το πρόβλημα βρίσκει μια λύση.

Ο τρόπος που λειτουργεί το Sojo προϋποθέτει ότι ο πελάτης θα κατεβάσει την εφαρμογή της και θα επιλέξει μια αλλαγή ή επιδιόρθωση. Το επόμενο βήμα είναι να παραλάβει το ρούχα ένας μεταφορέας με ποδήλατο και να το μεταφέρει στον τοπικό μόδιστρο. Τέλος, αφού πραγματοποιηθεί η επιθυμητή επεξεργασία του ρούχα, αυτά θα επιστραφούν στον πελάτη σε καθορισμένη ώρα και ημέρα. Τα αιτήματα των πελατών που αποτελούν το 70% των παραγγελιών της Sojo αφορούν στενέματα στην μέση παντελονιών, διορθώσεις σε σκισίματα σε ραφές, κόντεμα σε παντελόνια και φορέματα και μπαλώματα τρύπες.

Εξασφάλιση χρηματοδότησης

Η Depop, στην οποία εργαζόταν η ιδρύτρια του Sojo, χρηματοδότησε την νεοσύστατη επιχείρησή υπό την νοοτροπία ότι πολλοί αγοράζουν από την Depop αντικείμενα που δεν έχουν ακριβώς το μέγεθός τους, επειδή πρόκειται για ένα σπάνιο κομμάτι, και το Sojo μπορεί να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο στην κυκλική μόδα, δίνοντας στους καταναλωτές έναν ευκολότερο τρόπο να προσαρμόσουν αυτές τις αγορές. Στους επόμενους μήνες, η επιχείρηση έλαβε μερικές ακόμα επιχορηγήσεις από οργανισμούς, ενώ σταδιακά κέρδισε και αρκετούς επενδυτές, πάντα όμως με γνώμονα την ευθυγράμμιση των αξιών της επιχείρησης με τους πιθανούς επενδυτές.

Η χρηματοδότηση επέτρεψε στο Sojo να επενδύσει στην ομάδα και την τεχνολογία του, η οποία ήταν σε πολύ πρώιμο στάδιο ενώ τώρα αναπτύσσεται και τελειοποιείται με περισσότερο εργατικό δυναμικό και τεχνογνωσία.

Στροφή στο B2B

Μετά από μήνες ως εφαρμογή απευθείας προς τον καταναλωτή, το Sojo στρέφεται στο Business-to-business (B2B), το οποίο είναι μια κατάσταση όπου μία επιχείρηση πραγματοποιεί εμπορική συναλλαγή με άλλη όπου είτε ο αγοραστής/επιχείρηση χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες ή προϊόντα, είτε τις μεταπωλεί.

Αυτή η στροφή του Sojo βασίζεται στην ιδέα ότι η οικοδόμηση μιας μάρκας άμεσης προς τον καταναλωτή είναι μια αργή διαδικασία που δεν επιτρέπει την γρήγορη κλιμάκωση, αλλά η διαδικασία απόκτησης πελατών, η οποία είναι αρκετά κοστοβόρα μπορεί να παρακαμφθεί με συνεργασία με εμπορικά σήματα. Έτσι, το Sojo από εδώ και στο εξής θα επικεντρωθεί στην προσφορά της B2B και θα βάλει σε δεύτερη μοίρα την εφαρμογή της απευθείας στον καταναλωτή.

Το Sojo θα προσφέρει στις εταιρίες τη δυνατότητα να παρέχουν στους πελάτες τους επιλογές για μεταποίηση των ρούχων χωρίς επιπλέον χρέωση διευρύνοντας έτσι τα νούμερα που μπορούν να καλυφθούν, καθώς όλα τα σώματα είναι διαφορετικά και δεν καλύπτονται πάνω από ένα standard μέγεθος και αυτό αφορά ένα από τα βασικά θέματα των εταιριών ένδυσης. Η εταιρεία ελπίζει ότι η προσφορά αλλαγών θα εκτρέψει τα ρούχα από τις χωματερές και θα αλλάξει την φιλοσοφία των ανθρώπων ότι πολλά ρούχα είναι “μιας χρήσης”, ενθαρρύνοντας τους να μην απορρίπτουν τα ρούχα τους, αφού θα έχουν την επιλογή μεταποίησης ή επιδιόρθωσης αν υπάρξει ανάγκη.

Πιθανά εμπόδια

Το Sojo σκοπεύει να συλλέγει δεδομένα σχετικά με την υιοθέτηση, θα προγραμματίζει ενεργοποιήσεις εντός των καταστημάτων και θα παρέχει εκπαιδευτικά προγράμματα στους εργαζομένους, ωστόσο, η μεταστροφή της συμπεριφοράς των καταναλωτών προς την κυκλικότητα θα είναι σίγουρα μια πρόκληση.

Υπάρχουν επίσης περιορισμοί στις επιδιορθώσεις εκτός καταστήματος αγοράς του προϊόντος, ειδικά όταν οι μάρκες χρησιμοποιούν εξειδικευμένα υλικά ή δεν καθιστούν τα ανταλλακτικά εύκολα προσβάσιμα στους ανεξάρτητους ράφτες. Μια άλλη πρόκληση είναι οι μεταποιήσεις για πελάτες που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές. Προς αντιστάθμιση αυτού, οι πελάτες θα έχουν τη δυνατότητα να στείλουν στους ράφτες ένα καλά προσαρμοσμένο ρούχο για να το χρησιμοποιήσουν ως μοντέλο. Επιπλέον, προβλέποντας το εκπαιδευτικό κενό γύρω από τις επιδιορθώσεις, το Sojo έχει δημοσιεύσει εκπαιδευτικό περιεχόμενο γύρω από διάφορα θέματα ραπτικής.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο εμπόδιο θα είναι η ένταξη των τοπικών ραφτών και η δημιουργία της υποδομής για την αποτελεσματική σύνδεσή τους με την εργασία. Το Sojo μπορεί να συγκεντρώσει μερικούς αποτελεσματικούς μόδιστρους, όμως θα υπάρξει δυσκολία όταν η επιχείρηση φτάσει σε υψηλούς όγκους παραγγελιών. Οι μεταφορείς είναι επίσης περιορισμένοι. Σταδιακά, λοιπόν, η ομάδα του Sojo πρέπει να διευρυνθεί περαιτέρω πράγμα που με τη σειρά του θέτει κι άλλες απαιτήσεις από την όλη επιχείρηση σε θέματα υποδομής και εξοπλισμού.

Συμπερασματικά, με τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος τοπικών μόδιστρων, το Sojo κάνει τις επιδιορθώσεις και τις μεταποιήσεις ρούχων προσιτές και προσβάσιμες στους καταναλωτές, ενώ παράλληλα προσφέρει στα εμπορικά σήματα που συνεργάζεται μια επιλογή προς κυκλικά επιχειρηματικά μοντέλα. Το επόμενο εμπόδιο είναι η αρκετά γρήγορη κλιμάκωση για την κάλυψη της ζήτησης.

Το Sojo, κατά κάποιο τρόπο, πρόκειται να επαναπροσδιορίσει τη βιομηχανία της μόδας υπό το πρίσμα του ανθρώπου και του πλανήτη. Η επιχείρηση στοχεύει ουσιαστικά να διευκολύνει την αύξηση της διάρκειας ζωής των ρούχων των ανθρώπων. Έτσι, η υπηρεσία επισκευής της είναι ένας τρόπος για τους ανθρώπους να κρατήσουν τα ρούχα τους μακριά από τις χωματερές και να τους δώσουν μια νέα πνοή. Η υπηρεσία μεταποίησης των ρούχων μειώνει τους περιορισμούς μεγέθους κατά τις αγορές μεταχειρισμένων ρούχων και επίσης εξασφαλίζει ότι όλα τα ρούχα των καταναλωτών θα τους ταιριάζουν τέλεια, ώστε να τα αγαπούν ακόμα περισσότερο.