19 Απρ 2024
READING

Πως το update privacy της Apple επηρέασε τις φετινές καμπάνιες marketing

4 MIN READ

Πως το update privacy της Apple επηρέασε τις φετινές καμπάνιες marketing

Πως το update privacy της Apple επηρέασε τις φετινές καμπάνιες marketing

Αρκετοί καταναλωτές τους τελευταίους 18 μήνες βρέθηκαν μακριά από τις αγαπημένες τους μάρκες, καθώς αδυνατούσαν να επισκεφθούν τα φυσικά καταστήματα για αρκετό καιρό εξαιτίας της κατάστασης της πανδημίας. Ανίκανοι να έρθουν σε ουσιαστική επαφή με τα αγαπημένα τους brands, τόσο οι καταναλωτές όσο και οι retailers έπρεπε να προσαρμοστούν με τα νέα δεδομένα και τις πολιτικές της ψηφιοποίησης της αγοραστικής διαδικασίας. Όλο αυτό κατάφερε να προσελκύσει ένα τεράστιο καταναλωτικό κοινό στο ηλεκτρονικό εμπόριο με αποτέλεσμα να αυξήσει αισθητά τη συγκέντρωση προσωπικών δεδομένων.  

Καθώς οδεύουμε προς την περίοδο αιχμής των χριστουγεννιάτικων αγορών, οι retailers έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν δύο πολύ καίρια ζήτημα. Πρώτον τις προβληματικές αλυσίδες εφοδιασμού παγκοσμίως και δεύτερον το κομμάτι της αλλαγής διαχείρισης των πολιτικών απορρήτου των καταναλωτών.

Προστασία απορρήτου των email της Apple

Τον Ιούνιο του 2021, η Apple ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει την Προστασία του email Privacy, μία νέα δυνατότητα που βρίσκεται διαθέσιμη στο update του iOS15. Πιο συγκεκριμένα μέσω της νέας δυνατότητας διαφυλάσσονται πολύ πιο αποτελεσματικά τα προσωπικά δεδομένα των καταναλωτών. Σχεδόν το (40%) των χρηστών του email της Apple, θα έχουν τη δυνατότητα είτε να καλύπτουν τη διεύθυνση IP τους, είτε να τις κάνουν εξ’ ολοκλήρου ανώνυμες όταν ζητούνται τα συγκεκριμένα δεδομένα. Πράγματι όλο αυτό συμβαίνει ενώ αναπτύσσονται ολοένα και περισσότερες διαφημιστικές καμπάνιες εξαιτίας της επερχόμενης εορταστικής περιόδου, κάτι το οποίο πιθανότατα θα δυσκολέψει αρκετά τους retailers, διότι θα πρέπει να προσαρμόσουν γρήγορα τις στρατηγικές τους στα νέα δεδομένα που προστάζουν οι πολικές απορρήτου της Apple.

Διαβάστε επίσης: Το νέο App Privacy Report της Apple ξεκινά αρχικά σε μία έκδοση beta 

Τι είναι αυτό που καθιστά μία εκστρατεία μάρκετινγκ επιτυχημένη;

Μια επιτυχημένη εκστρατεία marketing ειδικά τη περίοδο των εορτών, πρέπει να προάγει την ευελιξία, την αξία και την αμεσότητα. Ως εκ τούτου οι marketers οφείλουν να προσεγγίσουν τους καταναλωτές την κατάλληλη στιγμή, με τα κατάλληλα μέσα καθώς και με το επιθυμητό εύρος πληροφοριών σχετικά με το εκάστοτε προϊόν, προκειμένου να επηρεάσουν τις αγοραστικές αποφάσεις. Επιπλέον δεδομένου του έντονου ανταγωνισμού τη συγκεκριμένη καταναλωτική περίοδο αιχμής, όλο αυτό πρέπει να πραγματοποιηθεί όσο πιο άμεσα γίνεται ώστε να καταφέρει το εκάστοτε εμπορικό σήμα να κατοχυρώσει το μερίδιό του στην αγορά.

Μια επιτυχημένη εξατομικευμένη καμπάνια μπορεί να δημιουργήσει τεράστια άνοδο των πωλήσεων, με γνώμονα όμως τις πολιτικές απορρήτου της Apple, οι οποίες βασίζονται αποκλειστικά και μόνο στη συλλογή δεδομένων κατηγορίας είτε zero-party είτε first-party.

Διαβάστε επίσης: Η Apple επενδύει στην προστασία της ιδιωτικότητας

Locationbased μάρκετινγκ με zeroparty δεδομένα

Χρησιμοποιώντας δεδομένα κατηγορίας zero-party, οι marketers μπορούν να αντικαταστήσουν την ανάγκη για συλλογή επιπλέον προσωπικών δεδομένων, με πληροφορίες που μοιράζονται έτσι κι αλλιώς εθελοντικά οι πελάτες. Παραδείγματος χάρη όταν οι καταναλωτές δημιουργούν έναν λογαριασμό στον site του εκάστοτε brand, συνήθως συμπληρώνουν στις προσωπικές τους πληροφορίες, τον ταχυδρομικό κώδικα και τη διεύθυνσή τους.

Στη συνέχεια οι έμποροι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις συγκεκριμένες πληροφορίες που διατίθενται από το πελάτη, με σκοπό να παρέχουν απαραίτητες πληροφορίες βάσει τοποθεσίας, όπως είναι η τοποθεσία των τοπικών καταστημάτων, το ωράριο λειτουργίας τους ακόμη και να συνδυάζουν τα δεδομένα τοποθεσίας του καταναλωτή με τα δεδομένα αποθέματος των προϊόντων της εκάστοτε εταιρείας.

Επιτακτική ανάγκη είναι πλέον τα firstparty δεδομένα

Μέσω της συμβολής των first-party δεδομένων οι επαγγελματίες του marketing μπορούν να αξιοποιήσουν τη δραστηριότητα των καταναλωτών είτε μέσω mobile apps είτε μέσω των sites, προβάλλοντας εξατομικευμένο περιεχόμενο. Για παράδειγμα εάν κάποιος καταναλωτής αγόρασε πρόσφατα ένα ζευγάρι παπούτσια, οι επόμενες ενέργειες προώθησης από το εκάστοτε brand θα σχετίζονται με την αποστολή του γνωστού σε όλους μας «You may also like».

Επιπροσθέτως η εορταστική περίοδος αγορών συνδέεται άμεσα με τα περιστατικά εγκατάλειψης καλαθιών. Ο θησαυρός των δεδομένων κατηγορίας first-party, έχει την ικανότητα στην ουσία να συγκεντρώσει τις καταναλωτικές συμπεριφορές που βρίσκονται στο χώρο ενός site. Έτσι ο retailer μπορεί να δείξει πόσα προϊόντα παραμένουν σε απόθεμα, πόσα πωλήθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ή ακόμη και πόσοι ενεργοί θεατές υπάρχουν τη δεδομένη στιγμή στο εκάστοτε site, κάτι το οποίο θα μπορούσε σίγουρα να μειώσει τα πιθανά περιστατικά εγκατάλειψης καλαθιών τη δεδομένη περίοδο αιχμής.

Ως επί το πλείστον η χρήση first-party και zero-party δεδομένων, αποτελούν το κλειδί ώστε να συνδυάσουν την ανάγκη των καταναλωτών για διαφύλαξη των προσωπικών τους δεδομένων καθώς και της ανάγκης τους για ένα πιο εξατομικευμένο marketing.

Διαβάστε επίσης: Η δραστηριότητα στο διαδίκτυο εκτινάχθηκε όπως και η συλλογή προσωπικών δεδομένων 

Η περσινή περίοδος των χριστουγεννιάτικων αγορών ήταν πραγματικά κάτι που η βιομηχανία λιανικής δεν είχε ξανά ζήσει. Λαμβάνοντας ως γνώμονα τα μαθήματα που έλαβαν τόσο οι marketers όσο και οι retailers το 2020, έχουν ως βασικό στόχο να μην επαναλάβουν τα ίδια λάθη και φέτος, μολονότι και η επερχόμενη περίοδος αιχμής προμηνύεται μοναδική. Οι επαγγελματίες του marketing αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να στηριχθούν αποκλειστικά και μόνο σε σωστά προσωπικά δεδομένα των καταναλωτών (first-party, zero-party), συνεχίζοντας να προσφέρουν μοναδικές καμπάνιες, σεβόμενοι πάντα τα προσωπικά δεδομένα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.