Καθώς οι καταναλωτές εξοικειώνονται όλο και περισσότερο με το κοινωνικό εμπόριο, το Meta ανακοίνωσε την ανάπτυξη πολλαπλών λειτουργιών για αγορές μέσα από τις ομάδες του Facebook με στόχο να βοηθήσει τους χρήστες να βρουν προτεινόμενα προϊόντα και να υποστηρίξουν τις κοινότητες στις οποίες ανήκουν.
Το κοινωνικό εμπόριο είναι ένα υποσύνολο του ηλεκτρονικού εμπορίου που περιλαμβάνει μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαδικτυακά μέσα που υποστηρίζουν την κοινωνική αλληλεπίδραση με αποτέλεσμα την προώθηση της αγοράς και πώλησης προϊόντων και υπηρεσιών στο διαδίκτυο.
Εκτός από τις λειτουργίες ανακάλυψης και σύστασης προϊόντων, το Meta παρουσίασε και άλλα εργαλεία για να βοηθήσει τους αγοραστές να κάνουν πιο εξατομικευμένες αγορές.Οι αγοραστές μπορούν να βλέπουν και να απαντούν σε ερωτήματα σχετικά με προϊόντα. Οι χρήστες συχνά ζητούν συστάσεις προϊόντων από μέλη των ομάδων, οπότε τώρα, αν ένας χρήστης αναφέρει ένα προϊόν που περιλαμβάνεται σε ένα κατάστημα του Facebook, μπορεί να το επισημάνει και να το ενσωματώσει στο σχόλιό του.
Η λειτουργία “Shops in Groups” του Facebook επιτρέπει στους χρήστες να αγοράζουν προϊόντα μέσα από τις ομάδες στις οποίες είναι μέλη στο Facebook. Το Facebook θα εμφανίζει επίσης συστάσεις προϊόντων στις ομάδες με βάση αυτά που έχουν προτείνει άλλα μέλη, όταν ένας χρήστης ζητά καθοδήγηση. Οι χρήστες μπορούν στη συνέχεια να αγοράσουν αυτά τα προϊόντα μέσω του Facebook. Μια επιπλέον λειτουργία Top Product Mentions θα προωθήσει την ανακάλυψη προϊόντων στις ροές νέων των αγοραστών τονίζοντας τα συνιστώμενα προϊόντα από ομάδες στις οποίες είναι μέλη.
Η εταιρεία έχει επεκτείνει τις αξιολογήσεις και τις κριτικές, επιτρέποντας στους χρήστες να βλέπουν αξιολογήσεις από ιστότοπους ηλεκτρονικού εμπορίου πριν κάνουν αγορές στο Facebook και το Instagram. Το Instagram επιτρέπει επίσης τώρα στις επιχειρήσεις να προσθέτουν εικόνες προϊόντων ώστε οι πελάτες να βλέπουν φωτογραφίες που δεν είναι διαφημιστικές πριν προβούν σε μια αγορά.
Η εταιρεία έχει επίσης αρχίσει να δοκιμάζει ένα εργαλείο live shopping για δημιουργούς, που τους επιτρέπει να συνεργάζονται με μάρκες και να παρουσιάζουν προϊόντα. Αυτό αποτελεί συνέχεια του πειραματισμού του Meta με το εμπόριο μέσω live streamming. Τώρα, αντί ένας influencer να κατευθύνει τους θαυμαστές του σε μια άλλη σελίδα για να τον παρακολουθήσουν να πωλει ένα προϊόν ή το αντίστροφο, οι δημιουργοί και οι μάρκες μπορούν να κάνουν cross-streaming και στις δύο σελίδες τους. Νωρίτερα φέτος, το Facebook ανέδειξε μάρκες ομορφιάς και μόδας όπως η Sephora, η Clinique και η Abercrombie & Fitch σε μια σειρά από βίντεο με δυνατότητα ζωντανών αγορών μέσω των σελίδων τους στο Facebook.
Ακόμα, τόσο το Facebook όσο και το Instagram έχουν αυξήσει πολύ τη διευκόλυνση του shoppable commerce φέτος. Το Facebook πρόσθεσε τη λειτουργία Shops στο WhatsApp, η οποία επέτρεψε στους πωλητές της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων να ενσωματώσουν τα προϊόντα των Shops τους στην αγορά. Το Instagram, επίσης, ανακοίνωσε ότι απομακρύνεται από τις φωτογραφίες και εστιάζει αντ’ αυτού στους δημιουργούς, τα βίντεο, τα μηνύματα και τις αγορές. Σύντομα, η πλατφόρμα ενεργοποίησε τις διαφημίσεις μέσα στην καρτέλα Shop για επιλεγμένες μάρκες των ΗΠΑ.
Φέτος, το Meta εστίασε στην ανάπτυξη εργαλείων αγορών για επιχειρήσεις και δημιουργούς για να μπορέσει να αντισταθμίσει τις δυσκολίες στοχευμένου marketing που δημιουργήθηκαν από τις αλλαγές στην πολιτική απορρήτου της Apple. Έτσι, είναι λογικό ότι καθώς πλησιάζει η περίοδος των γιορτών, η οποία είναι περίοδος αιχμής για τα καταστήματα, η εταιρεία παρουσιάζει περισσότερους τρόπους για να γίνονται αγορές στην εφαρμογή του Facebook. Οι λειτουργίες αυτές θα είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο και στις εφαρμογές του Facebook για κινητά για iOS και Android.
Αυτή τη στιγμή, η κύρια ροή εσόδων του Meta προέρχεται από τη διαφήμιση, αλλά η επένδυση της εταιρείας στις αγορές θα μπορούσε να προσφέρει μια άλλη πηγή εσόδων. Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος Mark Zuckerberg ανακοίνωσε αυτό το καλοκαίρι ότι καθώς το Meta θα αναπτύσσει περισσότερα εργαλεία δημιουργών και εμπορίου, δεσμεύεται να μην παίρνει μερίδιο από τα κέρδη των επιχειρήσεων και των δημιουργών μέχρι το 2023. Αλλά με τη δημιουργία μιας ισχυρής υποδομής για το ηλεκτρονικό εμπόριο τώρα, η εταιρεία τοποθετείται για μελλοντικά κέρδη.
Μια πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι λίγο περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες δήλωσαν ότι αγόρασαν αντικείμενα με βάση το περιεχόμενο που είδαν στο Facebook και το Instagram. Αντίστοιχα, άλλη μια έρευνα φανέρωσε ότι περισσότερα από τα 2/3 των αγοραστών της γενιάς Z θα ψωνίσουν μέσω μη παραδοσιακών καναλιών, όπως το Facebook, το WhatsApp, το Instagram και το YouTube.
Έτσι, οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης εστιάζουν περισσότερο στις λειτουργίες κοινωνικών αγορών, καθώς η συμπεριφορά αυτή γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη. Οι αγοραστές, και ιδίως οι νεότεροι, προβλέπεται ότι θα ξοδέψουν περισσότερα χρήματα μέσω των καναλιών κοινωνικής δικτύωσης κατά την επερχόμενη περίοδο χριστουγεννιάτικων αγορών.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.