22 Ιαν 2025
READING

Το ελληνικό παράδοξο και το παγκόσμιο μομέντουμ της Black Friday

4 MIN READ

Το ελληνικό παράδοξο και το παγκόσμιο μομέντουμ της Black Friday

Το ελληνικό παράδοξο και το παγκόσμιο μομέντουμ της Black Friday

Στην Ελλάδα η Black Friday καθιερώθηκε το 2015. Στόχος των επιχειρήσεων του κλάδου ήταν να δημιουργήσουν μία περίοδο ζήτησης για το ελληνικό λιανεμπόριο, καθότι παραδοσιακά ο Νοέμβριος ήταν ο μήνας με τη χαμηλότερη καταναλωτική κίνηση στα καταστήματα, λόγω του ότι ο κόσμος ανέκαθεν περίμενε την έλευση των γιορτών των Χριστουγέννων για να προχωρήσει σε αγορές και δώρα, με την κατάθεση στον τραπεζικό του λογαριασμό του δώρου Χριστουγέννων. Μάλιστα από το 2016 στην Ελλάδα άρχισαν να το εφαρμόζουν σταδιακά όλο και περισσότερες επιχειρήσεις, ως μέσο τόνωσης της κατανάλωσης σε μία περίοδο που έως τότε ήταν καταναλωτικά παγωμένη. 

Τι καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις λιανικής φέτος

Η φετινή Black Friday στην ελληνική αγορά έχει να αντιμετωπίζει δύο πολύ συγκεκριμένες παραμέτρους για τις επιχειρήσεις. Η μία σχετίζεται με τις εκ των πραγμάτων σοβαρές ελλείψεις που παρουσιάζονται στην παγκόσμια βιομηχανία λόγω των ταυτόχρονων ελλείψεων σε ημιαγωγούς, οι οποίοι χρησιμοποιούνται τόσο σε προϊόντα τεχνολογίας όπως κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ και ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Η δεύτερη παράμετρος σχετίζεται με το γεγονός ότι τα μέτρα που σχετίζονται επί της ουσίας με τον περιορισμό προσέλευσης των ανεμβολίαστων, λόγω του ότι με βάση τα τελευταία κυβερνητικά μέτρα απαιτείται η προσκόμιση αποδεικτικού εργαστηριακού ελέγχου (PCR ή rapid test), που να έχει διενεργηθεί πριν από την προσέλευση του εκάστοτε πελάτη στο κατάστημα.

Το γεγονός αυτό σύμφωνα με στελέχη της αγοράς λιανικής έχει επηρεάσει σε ένα ποσοστό που κατά περιπτώσεις μπορεί να υπερβαίνει και το 10% τη συνολική κίνηση στα καταστήματα. Επί της ουσίας πάντως η Black Friday στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει ήδη από το Σαββατοκύριακο 21 και 22 Νοεμβρίου, αποτελώντας ουσιαστικά μία εκπτωτική “Black Week”, η οποία θα λάβει την κορύφωσή της το Σάββατο 27 Νοεμβρίου. Το γεγονός ότι η παράταση της εκπτωτικής Black Friday στην Ελλάδα παρατείνεται για διάστημα μίας εβδομάδας πλέον, είναι εάν θέλετε και το παράδοξο της χώρας μας, εν αντιθέσει με άλλες χώρες αλλά και τον ευρύτερο χαρακτήρα του όρου παγκοσμίως.

Παράγοντα αποσταθεροποίησης αποτελεί πάντως το γεγονός ότι η αυξομείωση της ζήτησης που σχετίζεται με την είσοδο ή όχι των ανεμβολίαστων πολιτών στα ελληνικά καταστήματα, σχετίζεται και με το ποσοστό εμβολιασμού που υφίσταται κατά περιοχή δραστηριοποίησης της κάθε επιχείρησης. Αυτό εκ των πραγμάτων όπως επισήμαναν στελέχη της αγοράς, δημιουργεί συνθήκες κατανάλωσης που δεν μπορεί εύκολα να προβλέψει κανείς τη ζήτηση των ημερών. Οι πάντες ωστόσο ποντάρουν στις δύο ημέρες Παρασκευή και Σάββατο, όπου παραδοσιακά δίνεται η αίσθηση στους καταναλωτές ότι πραγματοποιούνται και οι μεγαλύτερες εκπτώσεις και εκ των πραγμάτων το ισχυρότερο ξεστοκάρισμα προϊόντων στην αγορά. 

Η υστερία της Αμερικής

Ερχόμενοι τώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες η Black Friday κατέστη η μέρα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις του έτους από το 2005 και ύστερα. Μάλιστα η εκτόξευση της ζήτησης την ημέρα αυτή είναι τέτοια, σε σημείο που δημιουργούνται ουρές αρκετών μέτρων έξω από καταστήματα, υστερικές εκδηλώσεις του κόσμου που προσπαθεί να προλάβει πρώτος την προσφορά και τη διαθεσιμότητα των προϊόντων και σε κάθε περίπτωση σημαντικές ελλείψεις αποθεμάτων στη συνέχεια. 

Η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση του όρου «Black Friday » δεν εφαρμόστηκε σε περίοδο αγορών από τα καταστήματα μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών, αλλά σε περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης στην Αμερική.  Συγκεκριμένα κατά την περίοδο του μεγάλου κραχ της αμερικανικής αγοράς χρυσού στις 24 Σεπτεμβρίου του 1869. Δύο διαβόητα αδίστακτοι χρηματιστές της Wall Street, ο Jay Gould και o Jim Fisk, συνεργάστηκαν για να αγοράσουν όσο περισσότερο μπορούσαν από τον χρυσό της χώρας, ελπίζοντας να ανεβάσουν την τιμή στα ύψη και να τον πουλήσουν για να αποκομίσουν δυσθεώρητα κέρδη. Ωστόσο μία Παρασκευή του Σεπτεμβρίου, η συνωμοσία εν τέλει αποκαλύφθηκε, οδηγώντας το Χρηματιστήριο σε ελεύθερη πτώση και χρεοκοπώντας τους πάντες, από βαρόνους της Wall Street μέχρι αγρότες.

H επικρατέστερη εκδοχή για τα επίσημα «βαφτίσια» της ημέρας ως Black Friday

Η πιο συχνά επαναλαμβανόμενη ιστορία πίσω από την παράδοση της Μαύρης Παρασκευής ωστόσο, είναι αυτή που σχετίζεται με τα ψώνια της Ημέρας των Ευχαριστιών. Όπως λέει η ιστορία, μετά από έναν ολόκληρο χρόνο λειτουργίας με ζημιές (“στο κόκκινο”) τα καταστήματα υποτίθεται ότι θα κέρδιζαν (“μπήκαν στα μαύρα”) την ημέρα μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών, απόκομίζοντας χρήματα από τη Black Friday. Αν και είναι γεγονός ότι οι εταιρείες λιανικής συνήθιζαν να καταγράφουν τις ζημίες με κόκκινο και τα κέρδη με μαύρο όταν έκαναν τους λογαριασμούς τους, αυτή η εκδοχή της προέλευσης της ονομασίας Black Friday είναι η επίσημα εγκεκριμένη – αλλά ενδεχομένως και ανακριβής – ιστορία πίσω από την παράδοση.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.