19 Απρ 2024
READING

Aπό τον Toscani και τη Benetton στο βίντεο της Lacta στην Ελλάδα

4 MIN READ

Aπό τον Toscani και τη Benetton στο βίντεο της Lacta στην Ελλάδα

Aπό τον Toscani και τη Benetton στο βίντεο της Lacta στην Ελλάδα

Μία διαφορετική έκφραση με έντονες κοινωνικές προεκτάσεις και μηνύματα προτάσσει μέσα από το βίντεο διάρκειας περίπου τεσσάρων λεπτών που παρουσίασε η Lacta σε συνεργασία με το Κέντρο Γυναικείων Ερευνών και Μελετών Διοτίμα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών στις 25 Νοεμβρίου.

Πρωταγωνιστές στο βίντεο είναι ο Έκτορας Λιάτσος και η Χριστίνα Χειλά Φαμέλη (γνωστή από τη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά Σασμός). Αμφότεροι υποδύονται ένα ζευγάρι που αρχικά βιώνει μία ειδυλλιακή σχέση, η οποία στη συνέχεια μετατρέπεται σε έκφραση βίας και κακοποίησης από πλευράς του άνδρα προς το πρόσωπο της γυναίκας. Η κίνηση αυτή της Lacta, την οποία στη χώρα μας παράγει η Mondelez Hellas, αποτελεί ένα διαφορετικό μήνυμα αγάπης από αυτά που μας έχει συνηθίσει η Lacta στα χρόνια που προβάλλει διαφημιστικά σποτ ή προβολές των προϊόντων της στην Ελλάδα, ενώ στο τέλος του βίντεο προβάλλεται το μήνυμα “Η αληθινή αγάπη είναι δικαίωμά σου κι εμείς είμαστε δίπλα σου για να το υπερασπιστούμε”. 

Σε μία εποχή που τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά μηνύματα παγκοσμίως έρχονται στο προσκήνιο και εντάσσονται στη συνολικότερη φιλοσοφία και στρατηγική μεγάλων ή και μικρότερων εταιρειών, κινήσεις ανάλογου χαρακτήρα έχουν αρχίσει να αποτελούν όλο και συχνότερη έκφραση, χωρίς ωστόσο να αποτελούν μοναδικό γνώρισμα του σήμερα. Η ευαισθητοποίηση ή η πρόκληση του κοινού αποτέλεσε ανέκαθεν ένα μέσο προσέλκυσης θετικής ή αρνητικής δημοσιότητας, που σε αρκετές των περιπτώσεων το αποτέλεσμα ήταν αρκετές συζητήσεις επί συζητήσεων. 

Η διαφήμιση των Goody’s Burger House

Χαρακτηριστικό παράδειγμα στη χώρα μας ήταν και αυτό της παλαιότερης διαφήμισης των Goody’s Burger House στην Ελλάδα, όπου μέσα από ένα σπoτ με τίτλο “Έμπαινες;”, που παρουσιάστηκε το 2018, η αλυσίδα ταχυφαγeίων κατάφερε τότε να προκαλέσει αίσθηση με θετικές και αρνητικές τοποθετήσεις ένθεν κακείθεν και τη διαφήμιση να επιδιώκει μεταξύ άλλων να θίξει το ζήτημα της σεξουαλικής εμμονής, με κάποιους όμως να επικρίνουν την επιχείρηση για την εμπορευματοποίηση της σεξουαλικότητας. 

Kίνηση με κοινωνικό αποτύπωμα ήταν επίσης από πλευράς των Goody’s να λανσάρει φέτος τρία burger, τα οποία ονόμασε pride burgers, με τρία διαφορετικά χρώματα ψωμιού και σκοπό να πρεσβεύσει το άνοιγμα της εταιρείας στην διαφορετικότητα ως προς τον σεξουαλικό προσανατολισμό του κάθε ατόμου. 

Η περίπτωση Toscani

Σε όλα τα παραπάνω, ποιος θα μπορούσε να μην αναφερθεί στις ρηξικέλευθες καμπάνιες της Benetton με παγκόσμιο αντίκτυπο κατά το παρελθόν και δια χειρός του διάσημου Ιταλού φωτογράφου Oliviero Toscani. Μία από τις πιο διάσημες διαφημιστικές εκστρατείες του περιλάμβανε μια φωτογραφία του Αμερικανού ακτιβιστή, Ντέιβιντ Κίρμπι να πεθαίνει από Aids, ξαπλωμένος σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου στο Κολόμπους του Οχάιο, περιτριγυρισμένος από τους περίλυπους συγγενείς του. Η εικόνα θεωρήθηκε έντονα αμφιλεγόμενη λόγω της ομοιότητάς της φωτογραφίας με τον πίνακα της Πιετά, που απεικονίζει την Παναγία να κρατάει στα χέρια της τον Χριστό, νεκρό, μετά την αποκαθήλωση. Τότε μάλιστα οι επικριτές της διαφήμισης θεώρησαν ότι η χρήση αυτής της εικόνας για την πώληση ρούχων εκμεταλλευόταν το θύμα, αν και η οικογένεια του Kirby δήλωσε ότι εξουσιοδότησε τη χρήση της και ότι βοήθησε στην αύξηση της ευαισθητοποίησης γύρω από το Aids. Άλλες διαφημίσεις του Ιταλού συγκέντρωναν αναφορές στον ρατσισμό, κυρίως μία που απεικόνιζε τρεις σχεδόν ίδιες ανθρώπινες καρδιές, οι οποίες ήταν στην πραγματικότητα καρδιές γουρουνιού, με τις λέξεις «λευκό», «μαύρο» και «κίτρινο» ως λεζάντες.

Η Lacta

Σε ό,τι αφορά τη Lacta, αποτελεί μία ολοκληρωμένη μάρκα προϊόντων σοκολάτας στην Ελλάδα, η οποία έκανε τα πρώτα βήματα στην ελληνική αγορά το 1960 από την εταιρεία Παυλίδης, η οποία στη συνέχεια πωλήθηκε στην Kraft Foods που το 2013 μετονομάστηκε σε Mondelez International. 

H Μοndelez Ηellas όπως και αρκετές ακόμη μεγάλες επιχειρήσεις στον κλάδο τροφίμων και ποτών με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την Coca -Cola, μείωσε στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς τα διαφημιστικά έξοδα προκειμένου να συγκρατήσει τις δαπάνες. Παρά την υγειονομική κρίση διατήρησε σταθερές πωλήσεις, καθώς στα lockdown η ζήτηση για σοκολάτες και γλυκά ενισχύθηκε στα σούπερ μάρκετ, αντισταθμίζοντας τις απώλειες από την αγορά του HoReCa.

Η θυγατρική της Mondelez International, που συμφώνησε πριν από λίγους μήνες για την εξαγορά της Chipita του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, ανακοίνωσε κύκλο εργασιών 119,65 εκατ. ευρώ το 2020 έναντι 120,31 εκατ. ευρώ το 2019, με αύξηση του μικτού κέρδους σε 19,61 εκατ. ευρώ από 18,45 εκατ. ευρώ το 2019. Η κερδοφορία προ φόρων αυξήθηκε σε 3,524 εκατ. ευρώ από 2,596 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ τα κέρδη μετά φόρων ενισχύθηκαν κατά 52,3% στα 2,67 εκατ. ευρώ από 1,75 εκατ. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.