26 Απρ 2024
READING

Το Amazon θα μπορούσε να ξεπεράσει το Tesco μέχρι το 2025

4 MIN READ

Το Amazon θα μπορούσε να ξεπεράσει το Tesco μέχρι το 2025

Το Amazon θα μπορούσε να ξεπεράσει το Tesco μέχρι το 2025

Είναι γνωστό ότι το Amazon εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς. Ένα μέρος της συνολικής στρατηγικής του σχετίζεται με το άνοιγμα φυσικών καταστημάτων. Επομένως εάν βρεθείτε ποτέ σε κάποιο πολύ γνωστό δρόμο του Λονδίνου, πιθανότατα να συναντήσετε κάποιο φυσικό κατάστημα Amazon. Αυτό συμβαίνει αφού ο διαδικτυακός γίγαντας σχεδιάζει στο άμεσο μέλλον να ανοίξει φυσικά καταστήματα σε κεντρικούς δρόμους της Βρετανίας και της Ευρώπης.

Το Amazon έχει σκοπό να ενσωματώσει τα παντοπωλεία του στις αγορές της Γερμανίας, της Ισπανίας καθώς και της Ιταλίας μέσα στο επόμενο έτος. Επιπλέον εκατοντάδες φυσικά καταστήματα Amazon θα αρχίσουν να λειτουργούν σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Νωρίτερα φέτος ο γίγαντας του retailing δραστηριοποιήθηκε και σε αυτό τον τομέα, ανοίγοντας το πρώτο κατάστημα Amazon Fresh στο Λονδίνο. Επί του παρόντος κατέχει στο δυναμικό του ελάχιστα καταστήματα Amazon Fresh, καθώς και τη νεοσύστατη επιχείρηση Amazon 4-Star.

Πλέον σχεδιάζει την ίδρυση περισσότερων από 260 σούπερ μάρκετ στην αγορά του Λονδίνου πριν το τέλος του 2024. Αρχικά 60 φυσικά καταστήματα πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία στη Βρετανική αγορά μέσα στο 2022. Παράλληλα σχεδιάζει τη λειτουργία 100 καταστημάτων ετησίως τόσο για το 2023 όσο και για το 2024. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προαναφερόμενα παντοπωλεία του Amazon, θα είναι κατά κύριο λόγο cashier-free, έχοντας ως σκοπό να αγγίξει τα ποσοστά ανάπτυξης μεγάλων εταιρειών της αγοράς super market όπως είναι οι Tesco, Sainsbury’s, καθώς και η Co-op. Πριν το τέλος του τρέχοντος έτους, το Amazon θα έχει ανοίξει τις πόρτες έξι επιπλέον φυσικών καταστημάτων.

Διαβάστε επίσης: Το Amazon μπαίνει στην αγορά των πολυκαταστημάτων

Οι μεγαλεπήβολοι στόχοι του Amazon

Προφανέστατα και το Amazon δε θα έμενε μόνο εκεί. Δεν έχει κανένα σημαντικό οικονομικό όφελος από το άνοιγμα μιας σειράς καταστημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν δεν στηρίζεται σε ευρύτερα σχέδια, τα οποία θα συμβάλλουν στην ουσιαστική ανάπτυξης της εταιρείας. Έτσι τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους το Amazon προσέλκυσε τον πρώην στέλεχος της Tesco, Tony Hoggett, με σκοπό να διευθύνει τα φυσικά του καταστήματα, έναν ειδήμονα της αγοράς ο οποίος θα μπορούσε να βοηθήσει ουσιαστικά την εταιρεία στο ξεκίνημα της καινούριας της πορείας στη συγκεκριμένη βιομηχανία.

Πέρυσι οι συνολικές πωλήσεις του Amazon στο Ηνωμένο Βασίλειο άγγιξαν τα 48,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι πωλήσεις της Tesco ήταν στα 85,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Με βάση έρευνα και μελλλοντική εκτίμηση προβλέπεται αύξηση των πωλήσεων της Tesco στα 101,9 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025, αλλά το Amazon θα εκτιναχθεί στα 103,1 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας το ως το Νο1 retailer του Ηνωμένου Βασιλείου. Η ίδια έρευνα προβλέπει ότι η Sainsbury’s θα καταφέρει να διατηρήσει τη θέση της ως ο τρίτος μεγαλύτερος retailer του Ηνωμένου Βασιλείου, με αριθμό πωλήσεων 56,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2025. Η Asda, η οποία ανήκε στο παρελθόν στο Walmart, θα αγγίξει αριθμό πωλήσεων 35,8 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025.

Διαβάστε επίσης: Η λιανική δραστηριότητα του Amazon επιβραδύνεται και επηρεάζει την κερδοφορία

Δεν είναι βέβαιο ότι το Amazon έχει τις ικανότητες να κυριαρχήσει σε αυτό το είδος καταστήματος λιανικής πώλησης. Ένα σούπερ μάρκετ είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που κάνει μέχρι τώρα.Από την άλλη το Amazon έχει αποδείξει ότι μπορεί να συνεχίζει να δοκιμάζει μέχρι να πετύχει τη σωστή “συνταγή”. Ο χρόνος θα δείξει αν αυτό το εγχείρημα λιανικής θα γίνει μια κυρίαρχη δύναμη ή ένα αποτυχημένο πείραμα. Η επιχείρηση καταστημάτων λιανικής πώλησης και οι σχετικές δεξιότητες που χρειάζονται έχουν προβληματίσει πολλούς έξυπνους ανθρώπους στο παρελθόν και το Amazon μπορεί να διαπιστώσει ότι αυτή η πρωτοβουλία είναι πιο δύσκολη απ’ ό,τι φαίνεται.

Το Amazon δεν επιδιώκει απλώς να ενταχθεί στην αγορά των φυσικών καταστημάτων, αλλά ελπίζει να αξιοποιήσει και την διαδικτυακή του τεχνογνωσία. Είναι γεγονός ότι οι καταναλωτές εξοικειώθηκαν αρκετά με τις online αγορές παντοπωλείου εν μέσω των συνεχόμενων lockdown, πράγμα που συνέβαλε αρκετά στην ανάπτυξη της συγκεκριμένου μεριδίου αγοράς. Άλλωστε ποτέ δε παραμένει στάσιμο, γιατί να το κάνει και τώρα;

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.