19 Απρ 2024
READING

Πώς έφτασε η Black Friday να διαρκεί ένα μήνα

4 MIN READ

Πώς έφτασε η Black Friday να διαρκεί ένα μήνα

Πώς έφτασε η Black Friday να διαρκεί ένα μήνα

Ποιος δε θυμάται τις ουρές καταναλωτών έξω από τα μεγάλα καταστήματα των ΗΠΑ κάποια ξημερώματα της Black Friday, της Παρασκευής μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών, που παραδοσιακά τις τελευταίες δεκαετίες τα εμπορικά καταστήματα πραγματοποιούν μεγάλες εκπτώσεις; Τα τελευταία χρόνια, αν και χωρίς Ημέρα των Ευχαριστιών, η μέρα του Black Friday έχει ουσιαστικά καθιερωθεί και σε πολλές άλλες χώρες τους κόσμου, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης. Οι λιανοπωλητές προσπαθούν να δελεάσουν τους καταναλωτές σε μαζικές αγορές για μία και μόνη μέρα, κατά την οποία κάνουν τις μεγαλύτερες προσφορές τους, στο στυλ τού «το αφεντικό τρελάθηκε».

Τουλάχιστον αυτό ήταν το concept αρχικά.

Έπειτα συνδυάστηκε με την επερχόμενη Cyber Monday, το ιντερνετικό αντίστοιχο της Black Friday, που λαμβάνει χώρα τη Δευτέρα μετά την Παρασκευή του Black Friday, και σήμερα φτάσαμε αυτό το κάπως εκτεταμένο τριήμερο εκπτώσεων, που έχει διευρυνθεί λόγω και της ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου, να διαρκεί σχεδόν έναν ολόκληρο μήνα.Πολλά καταστήματα έχουν ξεκινήσει τις εκπτώσεις τους ήδη από τις αρχές του Νοεμβρίου, σε κάποιες περιπτώσεις οι προσφορές που ανήκουν στην ενέργεια της Black Friday ξεκινούν ακόμα και από τον Σεπτέμβρη, ενώ ειδικά για αυτήν την εβδομάδα της συγκεκριμένης Παρασκευής, η κορύφωση των προσφορών ξεκινά ήδη από τη Δευτέρα, και κυρίως στις ΗΠΑ, όπου μεγάλα καταστήματα όπως το Target και το Walmart έχουν ανακοινώσει ότι θα μείνουν κλειστά την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου, δηλαδή την Ημέρα των Ευχαριστιών.

Η πανδημία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο σε αυτό το «ξεχείλωμα» αυτής της ειδικής μέρας, καθώς οι λιανοπωλητές ανησυχούν για τα αποθέματά τους, εξαιτίας των προβλημάτων που έφεραν τα μέτρα εναντίον του κορονοϊού στον αλυσίδα εφοδιασμού, οπότε στόχος είναι να προλάβουν τις ελλείψεις των αποθεμάτων και να μπορέσουν όλοι να εξυπηρετηθούν πριν τις γιορτές – αλλά και επειδή υπάρχουν επίσης ελλείψεις σε προσωπικό. Ειδικά για την περίπτωση των ηλεκτρονικών συσκευών, την παραγωγή των οποίων έχει επηρεάσει η έλλειψη σε chips, η ανησυχία είναι μεγαλύτερη. Οι έμποροι προσπαθούν, εν ολίγοις, να διατηρήσουν μια χειρίσιμη ομαλότητα στις παραγγελίες και τις πωλήσεις τους και να μπορέσουν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά τόσο στην κίνηση του κοινού στα φυσικά τους καταστήματα, όσο και στις διαδικτυακές παραγγελίες τους. 

Πέρυσι, που οι δυσχέρειες στον εφοδιασμό δεν είχαν ακόμα φανεί, οι προσφορές της Black Friday είχαν επίσης ξεκινήσει ακόμα και από τον Οκτώβριο, ώστε να αποφευχθεί ο επικίνδυνος υγειονομικά συνωστισμός στα καταστήματα από τους καταναλωτές που ήθελαν να προλάβουν τις προσφορές.

Αλλαγή καταναλωτικής συμπεριφοράς

Βέβαια, οι εικόνες με τις ουρές και τα ποδοπατήματα για οικονομικές συσκευές κάθε είδους είχαν ήδη, και πριν από την πανδημία, αρχίσει να περιορίζονται, καθώς οι καταναλωτές τα τελευταία χρόνια δείχνουν την προτίμησή τους στις online αγορές. Μάλιστα, την Black Friday του 2019, για πρώτη φορά οι πωλήσεις μέσω ίντερνετ ξεπέρασαν εκείνες των φυσικών καταστημάτων· μια ισχυρή ένδειξη της δυναμικής που έμελλε να αποκτήσει το ηλεκτρονικό εμπόριο σε ολόκληρο τον κόσμο. Φέτος, έρευνες έδειξαν από νωρίς ότι οι καταναλωτές σχεδίαζαν ακόμα και να αγνοήσουν την Black Friday, που έχει συνδεθεί με κάπως πιο ακραίες καταναλωτικές συμπεριφορές, και να κάνουν τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους ιντερνετικά, ακόμα και μήνες νωρίτερα.

Εξάλλου, το γεγονός ότι μια ενέργεια που ήταν προορισμένη να διαρκέσει μόνο για μία μέρα έφτασε να διαρκεί σχεδόν ένα μήνα αλλάζει αναγκαστικά την προσδοκώμενη καταναλωτική συμπεριφορά και τη δυναμική των αγορών. Οι καταναλωτές έχουν τώρα περισσότερο χρόνο να σκεφτούν, έχουν τη δυνατότητα να αποφύγουν τις παρορμητικές αγορές, μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα την προτροπή των διαφημιστών «αγόρασέ το τώρα, αλλιώς θα το χάσεις». Παράλληλα, έχουν περισσότερο χρόνο για έρευνα, είναι υποψιασμένοι ότι αυτό που προβάλλεται ως προσφορά μπορεί να διαφέρει ελάχιστα από μια συνηθισμένη έκπτωση – κάτι που ισχύει πολύ συχνά, εξάλλου, όπως δείχνουν σχετικές έρευνες που προσπαθούν να ενημερώσουν το αγοραστικό κοινό. Βέβαια, οι έμποροι εξηγούν ότι, με δεδομένο ότι η τροφοδοτική αλυσίδα μπορεί να έχει προβλήματα, αν υπάρχει υψηλή ζήτηση και αναμονή για ένα προϊόν με μικρή διαθεσιμότητα, δεν υπάρχει λόγος να προχωρήσουν σε πολύ μεγάλη έκπτωση.

Πάντως, αυτή η πιο συντηρητική αντιμετώπιση της Black Friday και από τις δύο πλευρές, φαίνεται ότι οφείλεται και στις προβλέψεις ότι οι καταναλωτές θα επιστρέψουν στα αγαπημένα τους φυσικά καταστήματα. Η βόλτα στα μαγαζιά, ακόμα και αν έχουν προηγηθεί ηλεκτρονικές αγορές, αποδεικνύεται πως είναι κάτι που το κοινό δεν είναι διατεθειμένο να στερηθεί, ενόψει και των γιορτών μάλιστα, και οι λιανέμποροι προσπαθούν να είναι προετοιμασμένοι, με γεμάτα τα ράφια τους, δελεαστικές τιμές για περισσότερο καιρό, και περισσότερο προσωπικό.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.