25 Απρ 2024
READING

Η άνοδος του conversational commerce

4 MIN READ

Η άνοδος του conversational commerce

Η άνοδος του conversational commerce

Κάθε φορά που εντυπωσιάζεστε επειδή καταφέρατε να εξυπηρετηθείτε από μια εταιρεία τηλεφωνικά, χωρίς να μιλήσετε σε άνθρωπο, παρά μόνο στο chatbot της, που σας καθοδηγούσε και σας ζητούσε να διατυπώσετε τις ερωτήσεις σας, είναι επειδή η τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης έχει εξελιχθεί λίγο ακόμα και μπορεί να αναγνωρίζει αυτα που λέτε ώστε να ικανοποιεί τα αιτήματά σας.

Πρόκειται για τη βασική λειτουργία του conversational marketing, που βοηθά εκατομμύρια ανθρώπους να αλληλεπιδρούν με κάθε είδους επιχειρήσεις, μέσα από εργαλεία διαλόγου που βασίζονται στην αναγνώριση φωνής. Στις ΗΠΑ, στα Walmart, ήδη οι καταναλωτές μπορούν να ζητήσουν από τον Google Assistant τους να προσθέσει προϊόντα στο ψηφιακό τους καλάθι και, συν τω χρόνω, μπορούν να δουν αυτό το εργαλείο να εξελίσσεται και να μαθαίνει, συνεπώς και να προβλέπει, τις καταναλωτικές τους ανάγκες.

Το μέλλον

Πρόκειται για μια τεχνολογία ευρέως διαδεδομένη και πολύ γρήγορα αναπτυσσόμενη, που χρησιμοποιούν ήδη περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Ίσως το γεγονός ότι η πλειονότητά τους βρίσκεται στην Ιαπωνία, την Κίνα και τη Νότια Κορέα να παίζει ρόλο στο ότι ο δυτικός κόσμος δεν έχει ακόμα αντιληφθεί πόσο ισχυρά και γρήγορα εξελίσσεται αυτή η τάση. Χαρακτηριστικό είναι ότι από το conversational commerce αναμένονται πωλήσεις συνολικού ύψους περίπου 41 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2021, ενώ οι προβλέψεις μιλούν για πενταπλασιασμό αυτού του μεγέθους μέχρι το 2025.

Τα εργαλεία αναγνώρισης φωνής που χρησιμοποιούνται είναι βασισμένα στα τεχνολογικά επιτεύγματα της Τεχνητής Νοημοσύνης, που μπορεί πλέον – ενώ βελτιώνεται συνεχώς, ακριβώς χάρη στην αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους – να επεξεργάζεται τη γλώσσα και να αναγνωρίζει τη φωνή, ενώ η υπολογιστική της δύναμη της επιτρέπει να «μαθαίνει» και να μιμείται τις ανθρώπινες γνωστικές διεργασίες. Αυτές οι δυνατότητες υπόσχονται να βελτιώσουν πολύ την αγοραστική εμπειρία του καταναλωτή και να μετατρέψουν και το shopping σε μια απολύτως εξατομικευμένη εμπειρία.

Στο μέλλον, οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι καταναλωτές θα μπορούν να αλληλεπιδρούν με την Τεχνητή Νοημοσύνη αυτών των εργαλείων με τρόπο που ανταποκρίνεται στις προσωπικές τους ανάγκες, καθώς θα μπορούν να γίνονται απολύτως κατανοητά αυτά που ζητούν. Έτσι, η εξατομίκευση των πωλήσεων και των αγορών αναβαθμίζεται με τρόπο ιδανικό για τους retailers αλλά και, σύμφωνα με τις προσδοκίες, άκρως ευχάριστο για τον καταναλωτή. Τα chatbots θα μπορούν να κάνουν προτάσεις με βάση τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες του καταναλωτή, στη γλώσσα του και κατανοητά, γεγονός που πιστεύεται ότι θα οδηγεί τον πελάτη σε μεγαλύτερες αγορές, καθώς θα νιώθει πιο άνετα και θα έχει την αίσθηση ότι τον καταλαβαίνουν. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να προσαρμόζουν τις τακτικές και τα προϊόντα τους στις ανάγκες των καταναλωτών, μαθαίνοντας από τη συμπεριφορά τους κατά την αλληλεπίδραση με τα φωνητικά τους εργαλεία.

Οι αντιρρήσεις

Κάπου εδώ, επισημαίνουν οι ειδικοί, δημιουργείται η ανάγκη ίσως να τεθοούν κάποια όρια και να εξεταστούν τα σοβαρά θέματα προσωπικών δεδομένων που προκύπτουν. Πώς πρόκειται να επηρεάσει η ολοένα και πιο ρεαλιστική και κοντινή με τον άνθρωπο αλληλεπίδραση με ένα εργαλείο Τεχνητής Νοημοσύνης; Τι συμβαίνει με τη χρήση δεδομένων που αφορούν την προσωπικότητα των καταναλωτών, μιας και, στην προκειμένη περίπτωση, η Τεχνητή Νοημοσύνη και οι δυνατότητές της χρησιμοποιούνται για καθαρά εμπορικούς σκοπούς;

Η αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων δεν ανήκει στο μέλλον, καθώς οι τεχνολογίες είναι ήδη αρκετά εξελιγμένες, σε βαθμό, μάλιστα, που η Microsoft τελευταία αποφάσισε να σταματήσει να αναπτύσσει την τεχνολογία της που μιμείται την ανθρώπινη φωνή, εξαιτίας της ανησυχίας ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε deep-fake βίντεο – τα βίντεο που μιμούνται με λεπτομέρεια τη μορφή και τη φωνή ενός υπαρκτού, συνήθως γνωστού προσώπου, τα οποία χρησιμοποιούνται για παραπλανητικούς σκοπούς. Ένα deep-fake βίντεο, για παράδειγμα, μπορεί να βάλει έναν γνωστό ηθοποιό να διαφημίζει ένα προϊόν, χωρίς ο συγκεκριμένος ηθοποιός να συμμετάσχει καθόλου.

Δείτε ακόμα: Αυτός είναι ο virtual κόσμος της Nike στο metaverse

Ανησυχίες εκφράζονται ακόμα για το ότι, όπως εξελίσσεται αυτή η τεχνολογία, τα chatbots ίσως τελικά προτιμούνται για θέσεις εξυπηρέτησης πελατών από τους ανθρώπους. Βέβαια, εδώ η απάντηση είναι η ίδια που ισχύει για όλες τις νέες τεχνολογίες αυτοματοποίησης, που θα μπορούσαν να καταργήσουν μια θέση εργασίας: ότι, παράλληλα με τους αυτοματισμούς που προσφέρουν, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας με αντικείμενο τις δικές τους ανάγκες.

Και σίγουρα, την εποχή του metaverse, που έρχεται να προσφέρει ένα νέο, virtual πεδίο δράσης για τα brands, ένας βοηθός Τεχνητής Νοημοσύνης είναι το πιο αρμόζον εργαλείο για τη δημιουργία μιας διαφορετικής, εξατομικευμένης εμπειρίας αγορών. Εξάλλου, αυτοί οι virtual βοηθοί θα αλληλεπιδρούν με το άβαταρ του καταναλωτή, σε καταστήματα που υπάρχουν μόνο ψηφιακά. Το μέλλον μπορεί να θέλει προσοχή, αλλά, ουσιαστικά, είναι ήδη εδώ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.