20 Απρ 2024
READING

Προβλέψεις για το Facebook το 2022 

6 MIN READ

Προβλέψεις για το Facebook το 2022 

Προβλέψεις για το Facebook το 2022 

Πλησιάζουμε γρήγορα στο τέλος ενός ακόμη έτους που διαταράχθηκε από το Covid-19, και επιστρέφουμε σταδιακά στην κανονικότητα. Βέβαια, έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο να διανύσουμε με τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας να διαδραματίζονται πιθανότατα για δεκαετίες και με διαφορετικούς τρόπους. 

Αυτό θα έχει επίσης επιπτώσεις στο ψηφιακό marketing, εξαιτίας των lockdowns, τα οποία αλλάζουν τις διαδικτυακές συμπεριφορές και πυροδοτούν όλες τις νέες τάσεις – όπως το audio social, η επιταχυνόμενη ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και το εξελισσόμενο metaverse για την ψηφιακή σύνδεση. Υπάρχει επίσης η μετατόπιση της εργασίας από το σπίτι και η μετάβαση σε υβριδικά μοντέλα εργασίας, τα οποία θα έχουν επίσης επιπτώσεις για την ευρύτερη ψηφιακή σύνδεση. Όλα αυτά τα στοιχεία θα διαδραματίσουν ρόλο στο τι θα ακολουθήσει στον χώρο των κοινωνικών μέσων, και συγκεκριμένα από τις μεγάλες πλατφόρμες. 

Τα social media έχουν ενταχθεί πλήρως στον τομέα των επιχειρήσεων, της κατανάλωσης και του marketing. Μέρα με την μέρα έρχονται στην επιφάνεια νέα updates, τα οποία στοχεύουν στην μεγιστοποίηση των ενεργειών marketing μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης.

Σύμφωνα με report της πλατφόρμας ανάλυσης δεδομένων App Annie, με όνομα «Evolution of Social Apps», η οποία εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο έχουν εξελιχθεί οι τάσεις σχετικά με τον τρόπο χρήσης των social media την τελευταία δεκαετία, υπογραμμίζονται μερικά σημαντικά νέα δεδομένα της αγοράς όπως είναι: το live-streaming, η αυξανόμενη εστίαση στο κομμάτι του social commerce, η ραγδαία ανάπτυξη του TikTok και του Snapchat και πολλά ακόμη.Ας δούμε τις τάσεις σε διάφορες πλατφόρμες που αναμένεται να δούμε κατά το 2022.

Facebook 

Παρά την άνοδο των ανταγωνιστών και τη συνεχή ροή αντιπαραθέσεων (πραγματικών και επινοημένων), το Facebook παρέμεινε στην κορυφή των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης το 2021, με τους 2,9 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες του να επισκιάζουν όλους τους άλλους και να αποτελούν το μεγαλύτερο διασυνδεδεμένο δίκτυο ανθρώπων που δημιουργήθηκε ποτέ. 

Η πλατφόρμα μπορεί να χάνει την επαφή με τα νεότερα ακροατήρια, αλλά συνεχίζει να επεκτείνεται σε αγορές, αντισταθμίζοντας τυχόν σημαντικές μειώσεις στη χρήση, ενώ εξακολουθεί, παράλληλα, να προσθέτει νέα διαφημιστικά εργαλεία και επιχειρηματικές επιλογές για τη δημιουργία μιας πιο ολοκληρωμένης πλατφόρμας και τη διευκόλυνση του επόμενου σταδίου σύνδεσης των brands. 

Εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις, φυσικά, και διάφορες έρευνες σε όλο τον κόσμο, αλλά το Facebook φαίνεται να είναι έτοιμο για περισσότερη ανάπτυξη, καθώς συνεχίζει να αναπτύσσεται με περισσότερους και διαφορετικούς τρόπους.Ακολουθούν τα βασικά στοιχεία της ανάπτυξης για το The Social Network.

1.Εστίαση στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Το Facebook έδωσε μια μεγάλη ώθηση στο ηλεκτρονικό εμπόριο στην αρχή της πανδημίας, με την εισαγωγή των “καταστημάτων” Facebook και Instagram, παρέχοντας έναν ακόμη τρόπο στους λιανοπωλητές να συνδεθούν με το κοινό τους.Έκτοτε, οι αγορές in-stream έχουν γίνει βασικό στοιχείο εστίασης για την πλατφόρμα, και το 2022, το Facebook μπορεί να το επεκτείνει ακόμη περισσότερο με περισσότερες επιλογές με δυνατότητα αγοράς, απλοποιημένες διαδικασίες πληρωμών (ενδεχομένως μέσω της ανάπτυξης του Facebook Pay και του δικού του ψηφιακού νομίσματος Diem), βελτιωμένη ανακάλυψη προϊόντων και περισσότερες ειδοποιήσεις για προϊόντα που μπορούν να αγοραστούν in-stream. 

Το live shopping θα αποτελέσει επίσης βασικό στοιχείο εστίασης. Οι αγορές μέσω ζωντανής ροής έχουν γίνει βασική τάση στην Κίνα, με την αξία της κινεζικής αγοράς τουlive shopping να αυξάνεται κατά περίπου 280% μεταξύ 2017 και 2020, και τώρα είναι σε καλό δρόμο για να γίνει μια αγορά 423 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. 

2. Ανάπτυξη AR/VR

Ο Mark Zuckerberg έχει ήδη διεκδικήσει τη μετατόπιση του Facebook στο Metaverse, η οποία, θεωρητικά τουλάχιστον, θα μπορούσε να παρέχει ένα μέσο για την ενσωμάτωση των διαφόρων κοινωνικών μέσων και των εξελισσόμενων τεχνολογικών έργων του. Αναμένουμε να δούμε το επόμενο στάδιο των γυαλιών AR του Facebook, πιο συγκεκριμένα ενσωματωμένα με το Instagram, μαζί με την εμφάνιση πιο διαδραστικής τεχνολογίας, όπως ο έλεγχος του βραχιολιού για AR overlays και τα επόμενου επιπέδου εργαλεία για τα ακουστικά Oculus VR. 

Τα γυαλιά αυτά θα δίνουν τη δυνατότητα στον χρήστη να τραβήξει βίντεο και φωτογραφίες (τις οποίες θα μπορεί φυσικά να μοιράζεται στο Facebook), να απαντά στο τηλέφωνο και να ακούει μουσική, μεταξύ άλλων.Εάν το Facebook μπορεί να κατακτήσει τον χώρο του Metaverse, αυτό θα είναι μια μεγάλη νίκη για τις μελλοντικές φιλοδοξίες του, και ήδη χτίζει τα θεμέλια προς αυτή την κατεύθυνση. 

3.Αλγοριθμικές αλλαγές 

Η πρόσφατη αποκάλυψη των “Facebook Files” φαίνεται ότι θα είναι κάτι σημαντικό, όχι τόσο όσον αφορά τις αποκαλύψεις για την εταιρεία, αλλά όσον αφορά τον βαθμό στον οποίο το ίδιο το Facebook γνωρίζει τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι εφαρμογές του και τις προσπάθειες που καταβάλλει -ή όχι- για να τις διορθώσει.Είναι πιθανό να πειραματιστεί με πράγματα όπως η μείωση του πολιτικού περιεχομένου στις ροές ειδήσεων και παροχή στους χρήστες της δυνατότητας να απενεργοποιήσουν τον αλγόριθμο, είτε με μια εύκολη εναλλαγή τύπου Twitter, είτε με ένα εναλλακτικό χρονολόγιο με δυνατότητα swipe. 

Η αφαίρεση της αλγοριθμικής ενίσχυσης: 

α) δίνει στους χρήστες περισσότερο έλεγχο, γεγονός που δείχνει ότι το Facebook προσπαθεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος, και 

β) οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα το χρησιμοποιήσουν ούτως ή άλλως, γεγονός που μειώνει τον αντίκτυπο για την εταιρεία.

4.Audio social

Είναι άγνωστο εάν το audio social θα παραμείνει μια μακροπρόθεσμη συμπεριφορά χρήσης ήχου μέσα σε κοινωνικές εφαρμογές ή αν ήταν μια μόδα εμπνευσμένη από την πανδημία, η οποία παρείχε έναν άλλο τρόπο για να συνδεθούν οι άνθρωποι εν μέσω των περιοριστικών μέτρων.Πιθανότατα να συμβεί ένας συνδυασμός αυτών, αλλά μάλλον το Facebook θα κερδίσει τελικά στον αγώνα των audio social.Η στρατηγική του Facebook για τον ήχο θα το βοηθήσει τελικά να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την επιλογή αυτή, ακόμη και αν δεν παραμείνει βασική επιλογή συνομιλίας μετά την πανδημία. 

5.Οικοδόμηση ψηφιακής ταυτότητας 

Ένα άλλο βασικό βήμα που μπορούμε να περιμένουμε από το Facebook είναι η ψηφιακή ταυτότητα και η δημιουργία μιας γέφυρας μεταξύ του προφίλ των χρηστών στο Facebook και της VR/metaverse παρουσίας τους. Αυτό συμβαίνει ήδη με την άνοδο των avatars NFT με βάση την ψηφιακή τέχνη, τα οποία θα διαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνρθωποι προβάλλονται στους άλλους στον εικονικό χώρο, και το Facebook πειραματίζεται με τις δικές του επιλογές προβολής προφίλ NFT για να στηριχθεί σε αυτή τη στροφή.

Το Facebook καθοδηγεί επίσης σταδιακά περισσότερους χρήστες προς τα εργαλεία δημιουργίας ψηφιακών avatar, με προηγμένες επιλογές χειρονομιών και απαντήσεων, και καθώς το metaverse συνεχίζει να κερδίζει έδαφος, μπορεί το Facebook να προσθέσει περισσότερα από αυτά τα εργαλεία χαρακτήρων για να βοηθήσει περισσότερους χρήστες να δημιουργήσουν την εικονική τους αναπαράσταση. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.