21 Δεκ 2024
READING

Οι νέες προτάσεις του ΟΗΕ αναφορικά με τις πρακτικές της βιομηχανίας της μόδας

4 MIN READ

Οι νέες προτάσεις του ΟΗΕ αναφορικά με τις πρακτικές της βιομηχανίας της μόδας

Οι νέες προτάσεις του ΟΗΕ αναφορικά με τις πρακτικές της βιομηχανίας της μόδας

Προσφάτως ολοκληρώθηκε η διάσκεψη του ΟΗΕ όσον αφορά τα περιβαλλοντικά ζητήματα και συγκεκριμένα το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Στο πλαίσιο της διάσκεψης θίχτηκε αρκετά το κομμάτι του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της βιομηχανίας της μόδας, της αλλαγής των πολιτικών της σχετικά με τη προμήθεια, τη παραγωγική διαδικασία καθώς και τη ψηφιακή διαφάνεια της εκάστοτε εταιρείας.

Αυτό που κατέστη σαφές από τη διάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με τη κλιματική αλλαγή είναι ότι το κοινό επιδιώκει τρόπους να επιτευχθεί κάποιου είδους μεταβολή σε βιώσιμο επίπεδο, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος των αρμόδιων φορέων να προσπαθεί να λάβει ορισμένες αποφάσεις, οι οποίες θα σχετίζονται με τη μεταβολή των πολιτικών τους σε επίπεδο βιωσιμότητας. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι ο κλάδος της μόδας είναι πιο προσηλωμένος από ποτέ όσον αφορά τα περιβαλλοντικά ζητήματα και τα ζητήματα βιωσιμότητας λαμβάνοντας ενεργά δράση.

Διαβάστε επίσης: Fast Forward | Η σημασία της βιωσιμότητας για τις μάρκες

Παρόλα αυτά για αρκετούς η διάσκεψη έληξε απογοητευτικά, αφού βασικές έδρες εργοστασίων κατασκευής ενδυμάτων αλλά και ρυπογόνες εστίες παγκοσμίως όπως είναι η Ινδία και η Κίνα, οι οποίες υποστήριξαν ότι θα ήταν καλύτερο να επιτευχθεί σταδιακή μείωση των εκπομπών άνθρακα αντί για σταδιακή κατάργηση, κάτι το οποίο προκάλεσε αντιδράσεις. Οι δύο συγκεκριμένες χώρες αποτελούν τη πυρήνα παραγωγής ενδυμάτων, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν τη δύναμη να προκαλέσουν μία σειρά από ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στον κλάδο της βιομηχανίας κάνοντάς την όσο το δυνατόν πιο βιώσιμη γίνεται.

Πράγματι πλέον δεν αρκεί απλώς από τις εταιρείες να υποστηρίζουν ότι θέλουν να αλλάξουν τις πρακτικές τους και να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, ευελπιστώντας ότι έτσι απλά ολόκληρη η εφοδιαστική αλυσίδα θα συμμορφωθεί με τα νέα δεδομένα. Αρχικά το βασικότερο είναι να προωθηθεί μαζικά ακόμη περισσότερο η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να μειωθεί η χρήση άνθρακα. Ορισμένα brands έχουν ήδη πράξει με ανάλογο τρόπο, παροτρύνοντας την κυβέρνηση στο Βιετνάμ να υποστηρίξει την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Επιπλέον οι μάρκες θα πρέπει να βοηθήσουν τους προμηθευτές τους να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές προκλήσεις, οι οποίες εμποδίζουν τις διαδικασίες μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα. Εάν δεν επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι η βιομηχανία θα χάσει ένα τεράστιο μέρους  του καταναλωτικού κοινού, στο οποίο συγκαταλέγεται ένα πραγματικά ευρύ φάσμα κοινού το οποίο υποστηρίζουν διάσημοι από την Billie Eilish μέχρι την Jane Fonda. Είναι σίγουρο ότι οι αγοραστές γίνονται ολοένα  και πιο απαιτητικοί.

 Αυξάνεται η φιλοδοξία

Υπό την αιγίδα του ΟΗΕ όσον αφορά τη κλιματική αλλαγή, διάφοροι φορείς της βιομηχανίας της μόδας εργάστηκαν ώστε να καταφέρουν να εντοπίσουν τρόπους με τους οποίους η ευρύτερη βιομηχανία της μόδας μπορεί να κινηθεί προς μια ολιστική αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της, έχοντας ως γνώμονα τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και της διαφύλαξης πλανήτη. Γι’ αυτό το λόγο δημιουργήθηκε ο λεγόμενος «Χάρτης της βιομηχανίας της μόδας», στον οποίο συμπεριλαμβάνεται όλο το όραμα σχετικά με την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2050. Ανάμεσα σε όλα τα εμπορικά σήματα που συγκαταλέγονται στο συγκεκριμένο όραμα, εντάχθηκε και ο μεγάλος οίκος μόδας LVMH. Σύμφωνα με ανανεωμένα στοιχεία του χάρτη, καλούνται οι εταιρείες να μειώσουν στο μισό τις εκπομπές άνθρακα έως το 2030.

Ο ρόλος της επικοινωνίας

Ανάμεσα στις δράσεις του προαναφερόμενου «Χάρτη της βιομηχανίας της μόδας», συμπεριλαμβάνεται και το κομμάτι της επικοινωνίας. Τι σημαίνει όμως αυτό; Με άλλα λόγια σε συνεργασία με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, γίνεται έκκληση όχι μόνο προς τις εταιρείες, αλλά και προς τους καταναλωτές να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και του αποτυπώματος του άνθρακα, προσέχοντας πολύ περισσότερο τα προϊόντα που επιλέγουν να αγοράσουν και να χρησιμοποιήσουν. Εν ολίγοις όλα είναι θέμα συνεργασίας και καλής θέλησης.

Ψηφιακή διαφάνεια

Λίγο πριν από την επίσημη έναρξη της διάσκεψης σχετικά με το ζήτημα της αλλαγής του κλίματος, τα μέλη της Taskforce Fashion Initiative Sustainable Markets του Prince Charles δεσμεύτηκαν στην συνάντηση της G20 στη Ρώμη να αρχίσουν να χρησιμοποιούν περισσότερο τεχνολογικές μεθόδους και δυνατότητες, οι οποίες θα επιφέρουν την επανάσταση και τη διαφάνεια στο κλάδο με ουσιαστικό τρόπο και όχι απλώς στο πλαίσιο στρατηγικής μάρκετινγκ του εκάστοτε brand.

Διαβάστε επίσης: Δείκτης Higg | Ένας πολύ σημαντικός δείκτης αξιολόγησης της βιωσιμότητας

Καλύτερες πολιτικές εμπορικού χαρακτήρα

Περισσότερες από 50 εταιρείες εντάχθηκαν στο Textile Exchange, ένα δημόσιο αίτημα προς τις κυβερνήσεις, να θεσπίσουν εμπορικές πολιτικές , οι οποίες ενθαρρύνουν τη χρήση περιβαλλοντικά προτιμώμενων υλικών. Για παράδειγμα η θέσπιση δασμών για υλικά όπως είναι το οργανικό βαμβάκι αλλά και γενικότερα η παροχή κινήτρων για πιο βιώσιμες πρακτικές στο τομέα της προμήθειας. Οι Chloé, Superdry, Reformation, Gap και Patagonia συγκαταλέγονται ανάμεσα στα brands που υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη πρακτική.

Τα ζητήματα διαφύλαξης του περιβάλλοντος, τα οποία σχετίζονται κατά κύριο λόγο με τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, των εκπομπών άνθρακα αλλά και γενικότερα της κλιματικής αλλαγής, θα έπρεπε να απασχολούν αρκετά όχι μόνο τη βιομηχανία μόδας αλλά γενικότερα τη κοινωνία. Ο πλανήτης αποδεδειγμένα βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, κάτι που δε θα έπρεπε να αγνοείται από κανέναν.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.