27 Απρ 2024
READING

Η Volkswagen θέλει να ξεπεράσει την Tesla

4 MIN READ

Η Volkswagen θέλει να ξεπεράσει την Tesla

Η Volkswagen θέλει να ξεπεράσει την Tesla

Η Tesla είναι ο κορυφαίος κατασκευαστής ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο, όμως εδώ και χρόνια, πολλοί συμφωνούν ότι είναι θέμα χρόνου να αλλάξει αυτό. Από όλους τους αντιπάλους της Tesla, ο όμιλος Volkswagen είναι αναμφισβήτητα ο καταλληλότερος για πάρει το προβάδισμα.

Το VW Group είναι τεράστιο και έχει πολλές μάρκες υπό την ομπρέλα του. Επιπλέον, έχει ήδη αποδείξει ότι μπορεί να παράγει συναρπαστικά ηλεκτρικά οχήματα και να προσφέρει μεγάλη αξία.

Η Volkswagen έχει καταστήσει σαφές ότι σχεδιάζει να κλέψει μερίδιο αγοράς από την Tesla και, τελικά, να ξεπεράσει την αμιγώς ηλεκτρική μάρκα ως ο κορυφαίος πωλητής ηλεκτροκίνητων οχημάτων παγκοσμίως. Η εταιρία στοχεύει να ανταγωνιστεί ενεργά την Tesla στο πεδίο των ηλεκτρικών οχήματα (EV) μεριμνώντας για τις υποδομές ενέργειας. Συγκεκριμένα, σχεδιάζει να διπλασιάσει τον αριθμό του προσωπικού στο τμήμα φόρτισης και ενέργειας, να αναπτύξει νέα τεχνολογία πληρωμών το επόμενο έτος και να συνάψει περισσότερες συμμαχίες.

Εξασφαλίζοντας ότι υπάρχει απαραίτητος εξοπλισμός ταχείας φόρτισης, αλλά και αρκετή ισχύς, για τα EV που θέλει να πουλήσει, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης ελπίζει να πείσει τους οδηγούς που ανησυχούν για την αυτονομία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων ότι μπορούν να εγκαταλείψουν οριστικά τα αυτοκίνητα ορυκτών καυσίμων.

Υπογραμμίζοντας τις ηλεκτρικές φιλοδοξίες της, η Volkswagen σκοπεύει να συνδυάσει τις διάφορες δραστηριότητες, όπως η προμήθεια ενέργειας, η παροχή στους πελάτες της δυνατότητας να φορτίζουν τα αυτοκίνητά τους στο σπίτι και στο δρόμο και η πώληση της απαιτούμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Για να γίνει αυτό, βέβαια, θα χρειαστεί μεγαλύτερο εργατικό δυναμικό και, έτσι, η εταιρία σκοπεύει να διπλασιάσει το προσωπικό στο ευρωπαϊκό τμήμα φόρτισης και ενέργειας της Volkswagen, γνωστό ως Elli, σε περίπου 300 άτομα το 2022, έχοντας ήδη τριπλασιάσει το προσωπικό φέτος.

Η εταιρία τονίζει ότι επενδύει σε τεράστιους τομείς ανάπτυξης που δεν χρειάζεται πάντα να είναι κερδοφόροι αμέσως, βλέποντας τις επενδύσεις στο συνολικό πλαίσιο της στρατηγικής του ομίλου. Η Volkswagen προηγείται με διαφορά παγκοσμίως με τα επενδυτικά της σχέδια για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τις μπαταρίες μέχρι το 2030, ενώ σχεδιάζει να δαπανήσει 35 δισεκατομμύρια ευρώ για ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μπαταρίες μέχρι το 2025.

H Volkswagen κάνει στο παρελθόν κινήσεις για να υποδείξει πώς θα επεκτείνει την υποδομή φόρτισης τα επόμενα χρόνια για να καλύψει την αναμενόμενη ζήτηση που θα προκύψει. Χαρακτηριστικό αποτελεί η αναπτύξει ενός αυτόνομου φορτιστή ηλεκτρικών οχημάτων που μπορεί να πλοηγηθεί ελεύθερα σε χώρους στάθμευσης, να τροφοδοτήσει ένα ηλεκτρικό όχημα και στη συνέχεια να επιστρέψει στον χώρο φύλαξης του, χωρίς την ανάγκη ανθρώπινης παρέμβασης ή συνδρομής.

Πάντως, σχετικά με τα δίκτυα ταχεία φόρτισης που πολλοί πιστεύουν ότι είναι ζωτικής σημασίας για την εισαγωγή των EVs στην επικρατούσα τάση, η Volkswagen έχει να καλύψει κάποια απόσταση.  Η Tesla διαθέτει εδώ και χρόνια Superchargers υψηλής απόδοσης και διαθέτει ένα παγκόσμιο δίκτυο περίπου 30.000 ταχυφορτιστών που, όπως περιγράφει, μπορούν να δώσουν ώθηση 200 χιλιομέτρων σε 15 λεπτά. Η εταιρεία δήλωσε τον Οκτώβριο ότι το δικό της δίκτυο έχει διπλασιαστεί τους τελευταίους 18 μήνες και θα τριπλασιαστεί τα επόμενα δύο χρόνια.

Η Volkswagen, στο μεταξύ, αναμένει ότι το δίκτυο των ταχυφορτιστών της θα τετραπλασιαστεί σχεδόν σε περίπου 45.000 μέχρι το 2025, όπου και θα στοχεύει να ξεπεράσει την Tesla ως ηγέτη της παγκόσμιας αγοράς EV, με 18.000 αντλίες EV στην Ευρώπη, 17.000 στην Κίνα και 10.000 στη Βόρεια Αμερική.

Επίσης, η Volkswagen δήλωσε ότι σχεδιάζει να δαπανήσει 400 εκατομμύρια ευρώ για την επέκταση του δικτύου ταχείας φόρτισης στην Ευρώπη μέχρι τότε. Ωστόσο, αυτό το ποσό φαντάζει αμελητέο σε σύγκριση με τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ που υπολογίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση ότι απαιτούνται κάθε χρόνο μέχρι το 2040 για την επέκταση των υποδομών φόρτισης στην ήπειρο, και αυξάνει την πίεση στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τις κυβερνήσεις να εντείνουν τις προσπάθειές τους.

Όσον αφορά τις πωλήσεις των δύο αυτοκινητοβιομηχανιών, η Tesla αναφέρει 241.300 παραδόσεις το τρίτο τρίμηνο του 2021, ενώ το Volkswagen Group περίπου 122.100 πωλήσεις αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων συμπεριλαμβανομένου ενός μικρού αριθμού επαγγελματικών οχημάτων. Οι αναλύσεις ολόκληρου του έτους καταδεικνύουν ότι η Tesla έχει σημαντικό προβάδισμα έναντι ολόκληρου του ομίλου Volkswagen στην παρούσα φάση.

Αν και τα δεδομένα δεν υποστηρίζουν τη θέση ότι το Volkswagen Group θα ξεπεράσει στο προσεχές μέλλον, συμπεριλαμβανομένου του 2022, την Tesla, η VW κάνει φιλόδοξα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή και δεν αποκλείεται οι δύο εταιρίες στο μέλλον να μάχονται στήθος με στήθος για την επικράτηση στην αγορά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.