Πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Engine Insights έδειξε ότι ένα εντυπωσιακό 59% των εκπροσώπων της Gen Z πιστεύουν ότι μπορούν να γίνουν πλούσιοι επενδύοντας σε κρυπτονομίσματα. Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα, αν τους δώσουν 2000 δολάρια, είναι τρεις φορές πιο πιθανό να τα επενδύσουν σε κρυπτονομίσματα, από έναν baby boomer.
Ωστόσο, τα δεδομένα δε σταματούν εδώ, σε μια υποθετική προτίμηση, όπως εξάλλου αποδεικνύει και το virality που έχουν αποκτήσει τελευταία τα κρυπτονιμίσματα και τα NFTs. Γιατί φαίνεται ότι οι κρυπτο-εκατομμυριούχοι πολλαπλασιάζονται με ταχείς ρυθμούς, ειδικά μάλιστα όταν πρόκειται για περιπτώσεις πιο θαρραλέων επενδυτών, που προτιμούν τα εναλλακτικά του Bitcoin κρυπτονομίσματα, τα meme κρυπτονομίσματα όπως το Dogecoin, για παράδειγμα, εκείνα που δημοουργήθηκαν, ούτε λίγο ούτε πολύ, ως ένα αστείο.
Αυτή η έμπρακτη προτίμηση και εμπιστοσύνη των Gen-Zers σε μια επένδυση που οι παραδοσιακοί αναλυτές θεωρούν ακόμα αρκετά ριψοκίνδυνη, οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων, που αφορούν την ταυτότητα αυτής της – παρόλ’αυτά, αρκετά ποικιλόμορφης – γενιάς και κυρίως, τους ιδιαίτερους προβληματισμούς της.
Δείτε ακόμα: Οι Big Four εταιρείες ετοιμάζονται να γίνουν διαχειριστές κρυπτογράφησης και Blockchain
Κατ’αρχάς πρόκειται για μια γενιά απόλυτα εξοικειωμένη με τις νέες τεχνολογίες και γι’ αυτό έτοιμη να τους δείξει περισσότερη εμπιστοσύνη· μ’ άλλα λόγια, μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει blockchain, πώς λειτουργεί, πόσο ασφαλές είναι, γιατί θεωρείται ότι αποτελεί έναν τρόπο «εκδημοκρατικοποίησης» του νομίσματος και των επενδύσεων, όπως σημειώνουν κάποιοι.
Επιπλέον, πρόκειται για μια γενιά ιδιαίτερα αγχωμένη με τα οικονομικά, που δραστηριοποιείται και ενηλικιώνεται σε μια εποχή όπου ο πληθωρισμός τρέχει, που είναι επιβαρυμένη ήδη από δάνεια, που, τελικά, πιστεύει ότι βρίσκεται οικονομικά σε πολύ δυσχερέστερη θέση από τους γονείς της. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που την τελευταία χρονιά, με τις τόσο ιδιαίτερες οικονομικές συνθήκες, πολλοί εκπρόσωποι της γενιάς αυτής προτίμησαν ακόμα και τις κυβερνητικές οικονομικές ενισχύσεις της πανδημίας να τις επενδύσουν σε μια κρυπτο-αγορά που διογκώνεται ραγδαία, σύμφωνα τουλάχιστον με στοιχεία που αφορούν το κοινό των ΗΠΑ. Η αξία της κεφαλαιοποίησης της αγοράς κρυπτονομισμάτων υπολογίζεται τελευταία γύρω στα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια, το Bitcoin έχει ανέβει 100% από την αρχή της χρονιάς, το ether 480%, και τα meme coins όπως το Doge κατά 4835%.
Δείτε ακόμα: Θα γίνει η Ουκρανία η πρωτεύουσα των κρυπτονομισμάτων;
Ειδικότερα, όπως εξηγούν στο CNBC Gen Z-ers που επενδύουν σε κρυπτονομίσματα, oι λόγοι για αυτήν τους την προτίμηση είναι απλοί:
– Δεν εμπιστεύονται τους παραδιακούς επενδυτικούς θεσμούς, τους οργανισμούς και τις νομικές εταιρείες, παρά προτιμούν να κάνουν τη δική τους έρευνα. Και δηλώνουν ότι ανησυχούν πολύ για το μέλλον τους, ακόμα και τη συνταξιοδότησή τους, για να αφεθούν στα χέρια συμβούλων που δεν εμπιστεύονται.
– Αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα θετικά την τεχνολογία του blockchain στην οποία βασίζονται τα κρυπτονομίσματα και τα NFTs. Πιστεύουν μάλιστα ότι χάρη σε αυτήν υπάρχει ισότητα και προσβασιμότητα σε όλους, ακόμα και σε όσους δεν έχουν πρόσβαση ή σχέση με το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα, για να κάνουν τις επενδύσεις που θα επιλέξουν.
– Βρίσκουν μια νέα κοινότητα στον χώρο των κρυπτο-επενδύσεων, στην οποία νιώθουν άνετα να κινούνται, με αποτέλεσμα η ενασχόλησή τους με τις επενδύσεις να αποτελεί γι’ αυτούς έναν τρόπο να συνδεθούν με άλλους και να εμπλουτίζεται με κάποιο fun στοιχείο. Τους ενδιαφέρει περισσότερο η επαφή με ένα meme, το οποίο μπορούν να μοιραστούν με τους φίλους τους, παρά η μέριμνα της συναλλαγής με μια μεγάλη εταιρεία.
– Στις συνηθισμένες αντιρρήσεις των ειδικών επί των επενδύσεων ότι τα κρυπτονιμίσματα μπορεί να καταλήξουν σε μια φούσκα, ότι αποτελούν ριψοκίνδυνες επενδύσεις και ότι χρησιμοποιούνται συχνά για απάτες, οι συνειδητοποιημένοι Gen Ζ-ers επενδυτές απαντούν ότι είναι προσεκτικοί, ότι τους ενδιαφέρει μια μακροπρόθεσμη επένδυση που μπορεί να αποδώσει, ότι επενδύουν μόνο όσο μπορούν να αντέξουν.
Με την αξία των κρυπτονομισμάτων να μοιάζει ότι ανεβοκατεβαίνει στο πλαίσιο ενός παιχνιδιού, για όσους δυσκολεύονται τουλάχιστον να καταλάβουν τον τρόπο που λειτουργεί, ώστε να εμπιστευτούν όσα μπορεί να τους προσφέρει, η προσέγγιση των νεαρών αυτών επενδυτών δείχνει να δίνει μια νέα χροιά στη συζήτηση, που φαίνεται να έχει περισσότερο βάθος από τη γοητεία του παιγνιώδους χαρακτήρα ενός meme κρυπτονομίσματος. Ίσως βρισκόμαστε ήδη σε μια νέα εποχή επενδύσεων.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.