15 Ιαν 2025
READING

Ηλεκτρονικά τσιγάρα | μπορούν να είναι το νέο μέσο για τη διακοπή του καπνίσματος;

5 MIN READ

Ηλεκτρονικά τσιγάρα | μπορούν να είναι το νέο μέσο για τη διακοπή του καπνίσματος;

Ηλεκτρονικά τσιγάρα |  μπορούν να είναι το νέο μέσο για τη διακοπή του καπνίσματος;

Η Αγγλία σχεδιάζει να  επιτρέψει στους γιατρούς να συνταγογραφούν συσκευές ατμίσματος σε άτομα που θέλουν να κόψουν το κάπνισμα υπό την προϋπόθεση ότι οι κατασκευαστές αυτών των προϊόντων θα αναπτύξουν ένα κατάλληλο προϊόν.

Αντί για μια τσίχλα ή ένα αυτοκόλλητο νικοτίνης  ο γιατρός θα μπορεί σύντομα να δίνει στους ασθενείς που επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο που να πληρεί τα κριτήρια. Η Αγγλία ίσως να είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα επιτρέψει τη συνταγογράφηση ηλεκτρονικών τσιγάρων και οι κατασκευαστές καλούνται πλέον να υποβάλουν προϊόντα προς έγκριση.

Το κάπνισμα εξακολουθεί να κυριαρχεί ως κύρια αιτία θανάτου που μπορεί να αποφευχθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ. Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 8 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πεθαίνουν πρόωρα λόγω της χρήσης καπνού. Οι προσπάθειες για την μείωση του καπνίσματος έχουν επισκιαστεί από την αύξηση του πληθυσμού και τους νέους καπνιστές, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των καπνιστών βρίσκεται πλέον σε υψηλό επίπεδο, στο 1,1 δισεκατομμύριο. Χωρίς υποστήριξη για τη διακοπή του καπνίσματος, μόνο το 4% των καπνιστών το κόβουν οριστικά.

Τι είναι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και πώς λειτουργούν;

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μια συσκευή που επιτρέπει να εισπνέει ο χρήστης νικοτίνη σε μορφή ατμού αντί για καπνό. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν καίνε καπνό και δεν παράγουν πίσσα ή μονοξείδιο του άνθρακα, δύο από τα πιο επιβλαβή στοιχεία του καπνού. Λειτουργούν με τη θέρμανση ενός υγρού που συνήθως περιέχει νικοτίνη, προπυλενογλυκόλη ή/και φυτική γλυκερίνη και αρωματικές ουσίες.

Γιατί μπορεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο να είναι πιο αποτελεσματικό;

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο θεωρείται ότι υπερτερεί των παραδοσιακών βοηθημάτων διακοπής του καπνίσματος για διάφορους λόγους και πλέον υπάρχουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία που το αποδεικνύουν. Αρχικά, είναι πιο αποτελεσματικά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων στέρησης του καπνού και, επίσης, οι χρήστες μπορούν να προσαρμόσουν τη συσκευή ώστε να λαμβάνουν συγκεκριμένες δόσεις νικοτίνης, ενώ παράλληλα δίνεται η αίσθηση του καπνίσματος χωρίς τον επιβλαβή καπνό και την πίσσα των παραδοσιακών τσιγάρων. Μάλιστα, η παροχή ιατρικά εγκεκριμένου ηλεκτρονικού τσιγάρου με συνταγή θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τα εμπόδια που αποτρέπουν τους καπνιστές από το να το δοκιμάσουν, όπως το κόστος ή οι ανησυχίες για την ασφάλεια.

Αν και πρόκειται για ένα αμφιλεγόμενο θέμα, η έρευνα δείχνει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τη διακοπή του καπνίσματος. Μια τυχαιοποιημένη δοκιμή στο The New England Journal of Medicine διαπίστωσε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα βοηθούν τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα και ήταν πιο αποτελεσματικά από τα παραδοσιακά βοηθήματα διακοπής του καπνίσματος. Επιπλέον, πρόσφατη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα νικοτίνης πιθανώς βοηθούν τους ανθρώπους να διακόψουν το κάπνισμα για τουλάχιστον έξι μήνες και πιθανώς λειτουργούν καλύτερα από τη θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα χωρίς νικοτίνη.

Φυσικά, οι συνταγές θα μπορούν να καθιερωθούν μόνο εάν ένα προϊόν ηλεκτρονικού τσιγάρου που έχει σχεδιαστεί για τη διακοπή του καπνίσματος αποδειχθεί εμπορικά βιώσιμο για την κατασκευή και την πώληση, κάτι που δεν έχει συμβεί ακόμη.

Τελικά πόσο επιβλαβή είναι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα;

Η ανακοίνωση αυτή αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο που δείχνει ότι η δαιμονοποίηση των ηλεκτρονικών τσιγάρων μπορεί να αρχίσει να αντιστρέφεται. Μεγάλο μέρος της δυσπιστίας απέναντι στα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να αποδοθεί στην κρίση του ατμίσματος των νέων που μαστίζει τις ΗΠΑ. Μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι περισσότεροι από το 1/4 των μαθητών λυκείου στις ΗΠΑ χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικά τσιγάρα. Η χώρα είδε επίσης χιλιάδες περιπτώσεις τραυματισμών στους πνεύμονες που σχετίζονται με το άτμισμα, με δεκάδες θανάτους, αν και πολλές από τις περιπτώσεις συνδέθηκαν με ένα συστατικό που ονομάζεται οξική βιταμίνη Ε, το οποίο βρίσκεται συχνά σε κάψουλες που περιέχουν THC, το ψυχοδραστικό συστατικό της μαριχουάνας. Στην Ευρώπη, η ουσία αυτή απαγορεύεται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Πάντως, τον Οκτώβριο, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε ότι, για πρώτη φορά, επιτρέπει την πώληση στις ΗΠΑ ενός ηλεκτρονικού τσιγάρου με γεύση καπνού από την εταιρεία Vuse της British American Tobacco ως εναλλακτική λύση για τους καπνιστές που θέλουν να κόψουν το τσιγάρο. Ωστόσο, ο FDA δεν ενέκρινε άλλα αρωματικά υγρά αναπλήρωσης Vuse για τη διακοπή του καπνίσματος, συμπεριλαμβανομένων των φρουτώδων παραλλαγών που οι έφηβοι τείνουν να έχουν προτίμηση.

Ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρήματα κατά των ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι ότι η χρήση τους θα μπορούσε να αποτελέσει μια πιθανή πύλη εισόδου στο κάπνισμα για τους μη καπνίζοντες. Μια αμερικανική μελέτη διαπίστωσε ότι οι νέοι που πειραματίζονται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να γίνουν καθημερινοί καπνιστές τσιγάρων λίγα χρόνια αργότερα από εκείνους που δεν το έκαναν ποτέ.

Ο λόγος ενθάρρυνσης αλλαγής από κανονικό τσιγάρο σε ηλεκτρονικό

Η ενθάρρυνση μετάβασης σε ηλεκτρονικό τσιγάρο από συμβατικά τσιγάρα βασίζεται στην  αντίληψη για μείωση της βλάβης. Βάση αυτής, οι καπνιστές ενθαρρύνονται να ανταλλάξουν την πηγή νικοτίνης τους με μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση από το να εξαναγκάζουν τους χρήστες να περάσουν την ψυχρή αποτοξίνωση, πράγμα που πιθανότατα θα δυσκολευτούν πολύ περισσότερο να κάνουν. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ρυθμίζονται αυστηρά όσον αφορά την ασφάλεια και την ποιότητα. Το υγρό και ο ατμός περιέχουν ορισμένες δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες που βρίσκονται επίσης στον καπνό του τσιγάρου, αλλά σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

Η πρωτοβουλία συνταγογράφησης έρχεται κυρίως σε αντίθεση με τη θέση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι επιβλαβή για την υγεία. Ο ΠΟΥ, όμως καλείται να “εκσυγχρονίσει” την προσέγγισή του στην πολιτική καπνού.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.