Ασφαλώς η πανδημία αλλαξε τα πάντα και, την περίοδο που οι εργαζόμενοι των γραφείων σχεδόν ολόκληρου του πλανήτη ήταν κλεισμένοι στα σπίτια τους και μπροστά από μια οθόνη για το επόμενο Zoom meeting, οι ειδικοί προσπαθούσαν να προβλέψουν σε τι είδους γραφεία θα επιστρέψουμε και πώς θα αλλάξει ο χώρος εργασίας μας.
Τώρα που οι περισσότεροι έχουν πλέον επιστρέψει και το μοντέλο της υβριδικής εργασίας φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει, με πολλούς υπαλλήλους να μοιράζουν την εργασιακή τους καθημερινότητα μεταξύ γραφείου και σπιτιού, ο χώρος του γραφείου μεταμορφώνεται, με βασικό χαρακτηριστικό του να γίνεται η έλλειψη των πιο προσωπικών χώρων. Πολλοί μάλιστα λένε ότι ο κορονοϊός ήρθε να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στα μεγάλα executive γραφεία που θεωρούνταν ζηλευτά για τον χώρο και την ιδιωτικότητα που πρόσφεραν.
Τώρα, και καθώς τα πράγματα είναι πιο ρευστά, και υπάρχει η πιθανότητα ένας εργαζόμενος να μην ειναι παρών κάθε μέρα στο γραφείο, ο χώρος εργασίας μετετρέπεται κατά βάση σε χώρο συνεργασίας, καθώς έχει παρατηρηθεί μέχρι στιγμής ότι, σε αυτό το υβριδικό μοντέλο, οι υπάλληλοι προτιμούν να μένουν στο σπίτι όταν έχουν να κάνουν δουλειά κατά την οποία ίσως πρέπει να είναι μόνοι, και έρχονται στο γραφείο όταν απαιτείται περισσότερη διάδραση και συνεργασία.
Έτσι, τα σύγχρονα γραφεία είναι πλέον, κατ’ αναλογία προς την υβριδική εργασία, υβριδικοί χώροι, όπου συνδυάζονται μεγάλες αίθουσες συνεδριάσεων με open plan χώρους που μοιάζουν περισσότερο με καφετέριες, όπου μπορεί κανείς ελεύθερα να επιλέξει τη θέση που θα καθίσει και θα δουλέψει. Παύει, δηλαδή, το γραφείο και η θέση του, προνομιακή ή όχι, να αποτελεί έναν δείκτη ιεραρχίας.
Με βάση πλέον τα νέα δεδομένα και αυτήν τη νέα νοοτροπία, και αν προσθέσουμε και την ανάγκη για πιο ανοιχτούς χώρους, με δυνατότητα καλύτερου εξαερισμού, για λόγους υγιεινής, πολλές μεγάλες εταιρείες επανασχεδιάζουν τα γραφεία τους. Και, όπως, δείχνουν τα στοιχεία, ένα τέταρτο από αυτές καταργούν εντελώς τους χώρους των ιδιωτικών γραφείων – ενώ όσες λειτουργούν σε ιδιόκτητους χώρους, τείνουν να περιορίζουν τον χώρο των γραφείων, προς όφελος των μεγάλων, ανοιχτών αιθουσών συνεδριάσεων, και δημιουργούν επιπλέον αίθρια, δίνουν έμφαση στην ύπαρξη περισσότερων, ανοιχτών εξωτερικών χώρων, φροντίζουν σε πολλές περιπτώσεις να δημιουργούν για τους υπαλλήλους καφετέριες ή να έχουν μόνιμα μπαρίστες διαθέσιμους για το προσωπικό.
Δείτε ακόμα: Γιατί τώρα συζητιέται ξανά η ιδέα της 4ήμερης εργασίας
Ουσιαστικά η έννοια της ιδιωτικότητας του γραφείου προσεγγίζεται με διαφορετικό τρόπο, δεν είναι ακριβώς ότι ο ιδιωτικός χώρος εργασίας εξαφανίζεται εντελώς, λένε οι ειδικοί. Εξάλλου, παραδοσιακές επιχειρήσεις όπως νομικές εταιρείες και τράπεζες το πιθανότερο είναι ότι θα συνεχίσουν να έχουν τους χώρους τους δομημένους με τον παραδοσιακό τρόπο. Εκεί που τα πράγματα αλλάζουν, όμως, στους υπαλλήλους προσφέρεται ένα διαφορετικό είδος ιδιωτικότητας: μπορούν να κάνουν κράτηση του χώρου που χρειάζονται, ενός δωματίου, για παράδειγμα, για να πραγματοποιήσουν με ησυχία ένα νideo meeting με συναδέλφους που εκείνη την ημέρα μπορεί να μην είναι παρόντες στο γραφείο. Το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία, αυτό το σύστημα με την κράτηση του απαραίτητου χώρου εφαρμόζεται σε ποσοστό 50% μετά τα lockdowns, τη στιγμή που πριν από την πανδημία αυτό το ποσοστό έφτανε μόλις το 15%, δείχνει ότι πρόκειται για έναν τρόπο που λειτουργεί.
Οι εργαζόμενοι έχουν ακόμα όλο και πιο συχνά τη δυνατότητα να επιλέξουν αν θα δουλεύουν όρθιοι ή καθιστοί, καθώς ολοένα και περισσότερες εταιρείες προσφέρουν την επιλογή αυτή με την ύπαρξη αντίστοιχων γραφείων διαθέσιμων για όλους.
Ο προσωπικός χώρος πάντα θα είναι απαραίτητος, βέβαια, λένε κάποιοι ειδικοί, οι οποίοι πιστεύουν ότι αρκετοί εργαζόμενοι μπορεί να δυσκολευτούν σε αυτού του στυλ ανοιχτά γραφεία, μετά από όλους αυτούς τους μήνες που δούλευαν μόνοι στο σπίτι, και να εξακολουθήσουν να αναζητούν την ιδιωτικότητα και στον χώρο εργασίας. Έτσι, και καθώς αποδεικνύεται όλο και σαφέστερα ότι πολλές μεγάλες επιχειρήσεις προτιμούν να έχουν τους υπαλλήλους τους παρόντες παρά σε τηλεργασία, τα νέα γραφεία θα σχεδιάζονται έτσι ώστε να είναι δελεαστικά, με φυσικό φως, μεγάλα παράθυρα, προσεγμένη διακόσμηση και προσεκτικά σχεδιασμένο φωτισμό, με έμπνευση από τον κλάδο της φιλοξενίας.
Το concept είναι πλέον ο εργαζόμενος να χαίρεται που βρίσκεται εκεί, τουλάχιστον από άποψη συνολικού περιβάλλοντος και χώρου, να έχει εύκολη πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους, να νιώθει ότι υπάρχει αρκετός χώρος να κινηθεί – και να μην υπάρχουν γραφεία που αντιστοιχούν σε προνομιούχα και ανώτερα στελέχη.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.