Η ολική επαναφορά της Alumil μετά την οικονομική της εξυγίανση

Έχοντας κάνει ολική αναστροφή δεδομένων, εξυγιαίνοντας τα οικονομικά της και επιστρέφοντας σε κερδοφόρα αποτελέσματα μετά από αρκετά χρόνια, η Alumil αυτή τη στιγμή έχει καταφέρει να κινείται διαρκώς ανοδικά.

Πιο χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο τρίτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, τα αποτελέσματα του οποίου δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, η μεγαλύτερη – βάσει οικονομικών μεγεθών – βιομηχανία προϊόντων διέλασης αλουμινίου στην Ελλάδα κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις της κατά 25,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίτο τρίμηνο του 2020, με το τζίρο της να ανέρχεται από τα 63,5 εκατ. ευρώ πέρυσι κατά την περίοδο αναφοράς, στα 79,6 εκατομμύρια ευρώ φέτος. Ταυτόχρονα στο εννεάμηνο ο όμιλος Alumil έφτασε τα 220,1 εκατ. ευρώ από 174,5 εκατ. ευρώ που ήταν οι πωλήσεις της στην αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σε ο,τι αφορά τα κέρδη προ φόρων και τόκων αυξήθηκαν κατά 115,6% σε σύγκριση με το τρίμηνο του 2020 στα 12,5 εκατ. ευρώ έναντι 5,8 εκατ. ευρώ, ενώ στο εννεάμηνο έφτασαν στα 26,6 εκατ. ευρώ, από 9,6 εκατ. ευρώ πέρυσι, με το ποσοστό αύξησης να είναι στο +176,9%. 

Στο πλαίσιο της συμφωνίας αναδιάρθρωσης που υπέγραψε η εταιρεία με τις τράπεζες προβλέπονται συγκεκριμένες υποχρεώσεις και επενδύσεις προκειμένου να αντιστρέψει το νόμισμα, κάτι που φαίνεται ότι μέχρι στιγμής καταφέρνει. Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη στη διάρκεια του 2021 επένδυσε λελογισμένα σε επέκταση εγκαταστάσεων αλλά και σε προσθήκη μηχανολογικού εξοπλισμού, ποσό που στο πρώτο εξάμηνο ανήλθε στα 6,1 εκατ. ευρώ. 

Μεταφορές και συγχωνεύσεις θυγατρικών

Για το δεύτερο εξάμηνο που διανύουμε και στο πλαίσιο των κινήσεων αναδιάρθρωσης που υλοποιεί η επιχείρηση και βάσει συγκεκριμένων δεσμεύσεων απέναντι στις τράπεζες εγκρίθηκε η μεταφορά της θυγατρικής εταιρείας Alumil Middle East από τον όμιλο Alumil Gulf στον όμιλο Alumil Group Ltd, ενώ ταυτόχρονα μπήκε στο κάδρο και η απορρόφηση της κυπριακής θυγατρικής Alumil CY Ltd από τη θυγατρική του ομίλου, Alumil Group Ltd. 

Αυτή τη στιγμή η Alumil διατηρεί παρουσία εκτός από την ελληνική αγορά, μέσω θυγατρικών, σε χώρες όπως η Τουρκία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Β. Μακεδονία, η Βοσνία, η Αλβανία, η Σερβία, το Μαυροβούνιο αλλά και σε Εμιράτα, Ρωσία, Ελβετία, Αυστραλία, ΗΠΑ, Κροατία, Ηνωμένο Βασίλειο και Κένυα. Συνολικά είτε μέσω θυγατρικών, είτε μέσω υποκαταστημάτων και αντιπροσώπων, αυτή τη στιγμή ο όμιλος που ίδρυσε ο επιχειρηματίας και πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Γιώργος Μυλωνάς, δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 60 χώρες παγκοσμίως. 

Στο επίκεντρο τα αρχιτεκτονικά συστήματα αλουμινίου

Ένας τομέας στον οποίο επενδύει τόσο η Alumil όσο και άλλες επιχειρήσεις του κλάδου προϊόντων αλουμινίου είναι αυτός των πωλήσεων προϊόντων αρχιτεκτονικού προφίλ. Αποτελούν μάλιστα την κυρίαρχη γκάμα προϊόντων της επιχείρησης, με εφαρμογές σε πόρτες, παράθυρα, προσόψεις – υαλοπετάσματα, διαχωριστικά γραφεία. Ο λόγος είναι ότι οι αρχιτέκτονες είναι εκείνοι που καθορίζουν επιλογές και αποφάσεις των κατασκευαστών ακινήτων αναφορικά με τα υλικά και τα προϊόντα που θα χρησιμοποιηθούν και επομένως το σύνολο των εταιρειών αλουμινίου, χρωμάτων, υαλοπινάκων και λοιπών προϊόντων που χρησιμοποιούνται στην βιομηχανία των κατασκευών αναπτύσσουν σημαντικό κωδικολόγιο τα τελευταία χρόνια, με σκοπό να αποτελέσουν επιλογή των αρχιτεκτονικών γραφείων. 

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των αποφασιστικών κινήσεων εξυγίανσης των οικονομικών της που προέβη η Alumil είναι και η πώληση ακινήτων προκειμένου να αποπληρώσει σημαντικό μέρος του δανεισμού της. Στον σχεδιασμό αυτόν περιλαμβάνεται η πώληση ακινήτου της Alumil Yu Industry, της θυγατρικής της στη Σερβία, η οποία υπέγραψε προσύμφωνο πώλησης κτιρίου με προοπτική ολοκλήρωσης των σχετικών διαδικασιών στη διάρκεια του δευτέρου εξαμήνου του 2021. Ανάλογες κινήσεις υλοποίησε και νωρίτερα στη Βουλγαρία, επίσης με την πώληση ακινήτων καθώς και στην Ελλάδα σε αντίστοιχα περιουσιακά στοιχεία που είχε στην κατοχή του ο όμιλος. 

Επί της ουσίας αυτό που πέτυχε η Alumil μέσω της συμφωνίας εξυγίανσης με τις τράπεζες ήταν η αναχρηματοδότηση όλων των υφιστάμενων ομολογιακών και διμερών δανείων της μητρικής Alumil συνολικού ποσού 161 εκατ. εκατ.  σε μηνιαίες δόσεις έως και το τέλος του 2030 με επιτόκιο Euribor και περιθώριο 3%. Το γεγονός δίνει την δυνατότητα να συνεχίσει να επενδύει και να υλοποιεί την επιχειρηματική της στρατηγική χωρίς την πίεση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων ή βραχυπρόθεσμου δανεισμού. 

Έργα διεθνούς βεληνεκούς σε χώρες του κόσμου

Στο πλαίσιο της διεθνούς δραστηριότητας που έχει αναπτύξει ο όμιλος, ήταν η πρόσφατη είσοδος με συστήματα αλουμινίου στην περιοχή του Aldgate ανατολικά του City του Λονδίνου και συγκεκριμένα σε ένα από τα ξενοδοχεία της αλυσίδας Wilde Staicity Aparthotels. Τα συγκεκριμένα ξενοδοχεία κινούνται στη λογική της δημιουργίας διαμερισμάτων και όχι δωματίων για την διαμονή των πελατών τους, εξ ου και το apart-hotels (με το πρώτο συνθετικό να αποτελεί συντομογραφία της λέξης apartment=διαμερίσματα).

Τα συστήματα αλουμινίου της Alumil χρησιμοποιήθηκαν στα 156 διαμερίσματα και στούντιο του ιδιαίτερου concept ξενοδοχείου της Μεγάλης Βρετανίας. Επιπλέον, το 2020 τα συστήματα της εταιρείας εξόπλισαν το Vancouver House, έναν πρωτοποριακού σχεδιασμού καμπυλωτό ουρανοξύστη, τον οποίο χαρακτηρίστηκε από το CNN Style ως ένα από τα πιο σημαντικά κτίρια στον κόσμο για το 2020.