Mία νέα έρευνα παρουσιάζει μία ακόμα πλευρά της λεγόμενης «Μεγάλης Παραίτησης», που έχει προκαλέσει σοβαρές ανακατατάξεις στο εργατικό δυναμικό μεγάλων εταιρειών, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ: την αύξηση των παραιτήσεων και των CEO μεγάλων οργανισμών.
Φαίνεται πως μέσα στις πρωτοφανείς συνθήκες της πανδημίας, την περίοδο των πρώτων κυμάτων, που την καθημερινότητα όριζαν τα lockdowns και η εξ αποστάσεως εργασία, οι εταιρείες και οι επικεφαλής τους προσπαθούσαν να αντεπεξέλθουν σε αυτήν τη ιδιαίτερη πραγματικότητα, να ρυθμίσουν όσα αφορούν τους εμβολιασμούς, τα υβριδικά μοντέλα εργασίας και όσα επέβαλε ο κορονοϊός, και οι οποιεσδήποτε αλλαγές στις θέσεις των υψηλόβαθμων στελεχών είχαν παγώσει. Τώρα, που ενδεχομένως έχει επιστρέψει μια κάποια σταθερότητα και τα πράγματα δεν είναι τόσο ασαφή, οι μεγάλες εταιρείες μπορούν να πραγματοποιήσουν τα πλάνα διαδοχής για τους διευθυντές τους – αλλά και οι ίδιοι οι CEOs πραγματοποιούν τις δικές τους «εξόδους».
Σύμφωνα με την έρευνα της Heidrick & Struggles, που περιλαμβάνει στοιχεία για 1095 εταιρείες από 14 χώρες, 103 νέοι CEOs ανέλαβαν καθήκοντα, 76 μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2021. Ο αριθμός αυτός αποτελεί ρεκόρ ουσιαστικά – αρκεί να συγκριθεί με το 49 του δεύτερου μισού του 2020. Μάλιστα, ο CEO της εταιρείας που διεξήγαγε την έρευνα, Jeff Sanders, εκτιμά ότι το φαινόμενο θα ενισχυθεί μέσα στην επόμενη χρονιά, καθώς όσοι καθυστέρησαν τη συνταξιοδότησή τους εξαιτίας της πανδημίας τώρα επιτέλους θα αποχωρήσουν, ανοίγοντας τον δρόμο σε νεότερα στελέχη.
Δείτε ακόμα: Όσοι παραιτήθηκαν, τώρα θέλουν πίσω τις δουλειές τους
Οι ειδικοί σημειώνουν ότι οι βιντεοκλήσεις και τα Zoom meetings, οι απολύσεις που αναγκάστηκαν ίσως να κάνουν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στην οποία οδήγησε η πανδημία, οι δύσκολες αποφάσεις που έπρεπε να παρθούν, «έκαψαν» τους CEOs, που τώρα επιτέλους μπορούν να απομακρυνθούν από ένα περιβάλλον που άλλαξε απότομα και στο οποίο ίσως δυσκολεύονται να προσαρμοστούν.
Οι διάδοχοί τους αναλαμβάνουν τώρα το καθήκον να καθοδηγήσουν τις εταιρείες με επιτυχία μέσα σε ένα ρευστό ακόμα επιχειρηματικό περιβάλλον και με την αγορά να προσπαθεί να συνέλθει, ενώ έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν με αίσθηση μεγαλύτερου επείγοντος ζητήματα που αναδείχθηκαν ως ιδιάιτρα σημαντικά αυτόν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, όπως η βιωσιμότητα, η ψηφιακή προσαρμογή, η κυβερνοασφάλεια, τα ευέλικτα μοντέλα εργασίας.
Δείτε ακόμα: Τι αλλάζει στους χώρους εργασίας των τεχνολογικών εταιρειών στην μετα-πανδημική εποχή
Η κάλυψη αυτής της ανάγκης εξηγεί και το γεγονός ότι σε αυτήν τη νέα «φουρνιά» CEOs, είναι πιθανότερο από πριν να υπάρχουν άτομα που έχουν εργαστεί σε ρόλους CFO και COO, ενώ υπάρχουν ανάμεσά τους και περισσότερες γυναίκες, σε ποσοστό 13%, από 6% που ήταν την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς. Ωστόσο, από άποψη diversity τα ποσοστά δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά. Το ενδιαφέρον είναι, πάντως, ότι είναι πιο συχνές οι περιπτώσεις οι νέοι CEO να προέρχονται από το ίδιο το περιβάλλον των εταιρειών, καθώς η δυσκολία στις συναντήσεις διά ζώσης και οι περιορισμοί στα ταξίδια κατέστησαν δυσκολότερη την επικοινωνία με άλλους υποψηφίους.
Φυσικά όλα αυτά δε φαίνεται να ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τους υπαλλήλους των χαμηλότερων βαθμίδων των επιχειρήσεων, όσο και αν αυτή η αλλαγή στα νούμερα συνδέεται με την πανδημική κρίση και μπορεί να συσχετιστεί με το φαινόμενο των μαζικών παραιτήσεων, αλλά και να ειδωθεί ως σημάδι μιας εποχής που αλλάζει στον κόσμο των επιχειρήσεων. Το γεγονός ότι οι μεγάλες εταιρείες δυσκολεύονται ακόμα να καλύψουν τα κενά τους και ότι τους τελευταίους μήνες πραγματοποιούνται απεργίες σε εταιρείες όπως η Kellogg’s, δείχνει ότι, παρ’όλη την αλλαγή φρουράς, υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος που πρέπει να καλυφθεί και σημαντικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στις πολιτικές των εταιρειών.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.