18 Δεκ 2024
READING

Ελληνικά Γαλακτοκομεία: Γιατί οι αδελφοί Σαράντη ποντάρουν στα φυτικά

4 MIN READ

Ελληνικά Γαλακτοκομεία: Γιατί οι αδελφοί Σαράντη ποντάρουν στα φυτικά

Ελληνικά Γαλακτοκομεία: Γιατί οι αδελφοί Σαράντη ποντάρουν στα φυτικά

Το ξεκίνημα για τους αδελφούς Δημήτρη και Μιχάλη Σαράντη έγινε το 1985. Τότε οι δύο επιχειρηματίες έκαναν την πρώτη τους κίνηση στην ελληνική επιχειρηματική σκηνή, ιδρύοντας την εταιρεία Τυροκομικά Αφοί Σαράντη, γνωστή ευρύτερα ως ΤΥΡΑΣ. Μετά από 36 χρόνια, η εταιρεία έχει προσθέσει σε ένα ενιαίο σχήμα υπό την ονομασία Όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία, δύο ακόμα βιομηχανίες, τον Όλυμπο και τη Ροδόπη, ενώ διατηρεί σειρά θυγατρικών σε αρκετές χώρες του κόσμου και εργοστάσια μεταξύ άλλων στα Τρίκαλα, στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία και εξαγωγική παρουσία σε περίπου 50 χώρες παγκοσμίως.

Ένα ακόμη από τα εργοστάσιά του ομίλου βρίσκεται στη Ροδόπη. Πρόκειται για το γαλακτοκομείο Ξάνθης που ιδρύθηκε το 1963 και το 1965 ξεκίνησε η λειτουργία του συνεταιριστικού γαλακτοκομείου στην περιοχή, το οποίο εξαγόρασαν οι αδελφοί Σαράντη το 2008. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο θα αποτελέσει προσεχώς ένα από τα κλειδιά για την επιχειρηματική συνέχεια του ομίλου. Σύμφωνα με το πλάνο των δύο επιχειρηματιών προβλέπεται να διακοπεί η λειτουργία του συγκεκριμένου εργοστασίου, τουλάχιστον με τη μορφή που έχει σήμερα ως γαλακτοκομείο. Η γαλακτοκομική παραγωγή θα μεταφερθεί στα δύο εργοστάσια του ομίλου της Λάρισας και των Τρικάλων. 

Στη θέση της Ροδόπης θα ξεκινήσει η παραγωγή φυτικών ροφημάτων και επιδορπίων μία κατηγορία που καταγράφει ισχυρή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, λειτουργώντας ως εναλλακτική πρόταση διατροφής στα γαλακτοκομικά αλλά και σε διατροφικές δυσανεξίες που παρουσιάζουν αρκετοί καταναλωτές, μεταξύ αυτών στη λακτόζη και που τα τελευταία χρόνια έχουν χαρτογραφηθεί και επιστημονικά. 

Οι λόγοι που οδήγησαν τον όμιλο να επενδύσει στη μεταφορά της παραγωγής στη Ροδόπη και στην ενίσχυση της παραγωγής

Εάν αναζητήσει κανείς απαντήσεις στο γιατί ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία ενισχύει με αυτόν τον τρόπο την παραγωγή του στα φυτικά ροφήματα, θα διαπιστώσει ότι κυρίαρχη δύναμη σε πωλήσεις στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι σύμφωνα με πληροφορίες ο Όλυμπος. Ακολουθεί η Alpro. Η εικόνα ήταν μέχρι πρότινος αρκετά διαφορετική ωστόσο η είσοδος των Ελληνικών Γαλακτοκομείων με τα συγκεκριμένα προϊόντα και στα καταστήματα της αλυσίδας Μασούτης όπου δεν είχε παρουσία – την 1η Ιουλίου του 2020 – του χάρισε το προβάδισμα, το οποίο με κάθε τρόπο επιδιώκει να ενισχύει. 

Η ελληνική αγορά φυτικών ροφημάτων

Το 2020 οι πωλήσεις σε κιλά για τα φυτικά ροφήματα στην Ελλάδα ανήλθαν σε 11,9 εκατομμύρια, έναντι 9,18 εκατομμυρίων που ήταν το 2019, μία αύξηση της τάξεως του 29,9%. Ταυτόχρονα η αξία της συγκεκριμένης κατηγορίας των φυτικών ροφημάτων ήταν έντονα ανοδική με ποσοστό 22,1% το 2020 έναντι του 2019, όπως προκύπτει από στοιχεία της εταιρείας μετρήσεων NielsenIQ. Σε ό,τι αφορά τους πέντε πρώτους μήνες του 2021 και συγκεκριμένα έως και την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 16 Μαίου, συγκρίνοντας με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η ανοδική πορεία των φυτικών ροφημάτων συνεχίζεται με ποσοστό 43,6% σε ποσότητες πωλήσεων και με 29,3% σε αξία πωλήσεων. Διευκρινίζεται ότι οι μετρήσεις της NielsenIQ αποτελούν μέτρηση των πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ πανελλαδικής εμβέλειας.

Την ίδια στιγμή, η εικόνα για το ζωικό γάλα δείχνει ότι σταδιακά αλλάζει. Δεδομένης της στροφής μερίδας των καταναλωτών από το γάλα ζωικής προέλευσης στις φυτικές εναλλακτικές κατηγορίες προϊόντων θυμίζουμε αντίστοιχα ότι στο διάστημα τετραμήνου από 4 Ιανουαρίου έως και 25 Απριλίου η συνολική αγορά γάλακτος μειώθηκε οριακά κατά 0,9% από 139,23 εκατ. ευρώ σε 138 εκατ. ευρώ, κάτι που επίσης προκύπτει από στοιχεία της εταιρείας μετρήσεων NielsenIQ. 

Θυμίζουμε ότι όμιλος στη διάρκεια του 2020 κινήθηκε περαιτέρω ανοδικά στα 405,4 εκατ. ευρώ από 372,6 εκατ. ευρώ το 2019, με αύξηση 8,8%, συνεχίζοντας την αναπτυξιακή πορεία που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια, με καθαρά κέρδη την περασμένη χρονιά ύψους 17,2 εκατ. ευρώ.

Η διαδρομή του Δημήτρη και του Μιχάλη Σαράντη στο ελληνικό επιχειρείν

  • 1985: Ιδρύεται η τυροκομική επιχείρηση Τυροκομικά Αδελφοί Σαράντη (ΤΥΡΑΣ) με έδρα τα Τρίκαλα

  • 1999: Οι αφελφοί Σαράντι εξαγοράζουν την TYROM S.A. και ιδρύουν το πρώτο εργοστάσιό τους εκτός ελληνικών συνόρων, στη Ρουμανία

  • 2000: Εξαγοράζεται η γαλακτοβιομηχανία Όλυμπος της Λάρισας στο πλαίσιο πλειστηριασμού

  • 2003: Εξαγοράζεται η Tyrbul S.A. στη Βουλγαρία και κατασκευάζεται εργοστάσιο τυροκομικών στη γειτονική χώρα

  • 2005: Πραγματοποιείται είσοδος στην παραγωγή φρέσκων χυμών

  • 2006: Οι δύο επιχειρηματίες εισέρχονται στην παραγωγή βιολογικών προϊόντων

  • 2008: Υλοποιείται η εξαγορά της γαλακτοβιοχανίας Ροδόπη

  • 2009: Ιδρύεται θυγατρική στις ΗΠΑ με την επωνυμία Olympus Dairy USA

  • 2011: Κατασκευάζεται νέο εργοστάσιο παραγωγής γαλακτοκομικών στη Ρουμανία

  • 2012: Ο Όλυμπος εισέρχεται στην παραγωγή προϊόντων χωρίς λακτόζη με την ονομασία Freelact

  • 2016: Δημιουργείται ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομία και σε αυτόν εντάσσονται η Ροδόπη, η Τυράς, ο Όλυμπος, η Turbul, η Olumpus Italia Srl, η Olympus Dairy Deutschland GmbH, η S.C. Fabrica de Lapte Prasov S.A.

  • 2017: Ο Όλυμπος γίνεται η πρώτη εταιρεία που μπαίνει στην παραγωγή φυτικών ροφημάτων

  • 2020: Εξαγοράζονται οι εταιρείες Δουμπιά και Οικογένεια Κλιάφα, κίνηση που σηματοδοτεί την είσοδο της εταιρείας στην παραγωγή φυσικού ανθρακούχου μεταλλικού νερού και αναψυκτικών

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.