25 Απρ 2024
READING

Γιατί οι πάροχοι πληρωμών επενδύουν στις αγορές μέσω livestream

4 MIN READ

Γιατί οι πάροχοι πληρωμών επενδύουν στις αγορές μέσω livestream

Γιατί οι πάροχοι πληρωμών επενδύουν στις αγορές μέσω livestream

Tο Livestream Shopping είναι κάτι περισσότερο από μια τάση. Αυτή τη στιγμή είναι ο πιο καθιερωμένος τρόπος αγορών στην Ασία, ιδίως στην Κίνα, όπου οι ζωντανές πλατφόρμες κυριαρχούν στην καταναλωτική αγορά. Η American Express και η Klarna θέλουν να φέρουν το livestream shopping στο κοινό. 

Το Livestream Shopping είναι ένα μείγμα ψυχαγωγίας και ηλεκτρονικού εμπορίου. Οι θεατές αγοράζουν προϊόντα online από influencers που επιδεικνύουν τα τελευταία τους ευρήματα μέσω ζωντανών επιδείξεων και άμεσων πωλήσεων. Αλλά σε αντίθεση με τις παραδοσιακές οικιακές αγορές που βασίζονται στην τηλεόραση, οι θεατές δεν είναι παθητικοί και αλληλεπιδρούν με τον οικοδεσπότη και τους άλλους θεατές κατά τη διάρκεια των ζωντανών συνεδριών, οι οποίες δημιουργούν μια αίσθηση κοινότητας.

Η American Express Ventures επένδυσε τον Νοέμβριο ένα άγνωστο ποσό στην Firework, μια εταιρεία που δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να φιλοξενούν livestreams με δυνατότητα αγορών σε όλο το διαδίκτυο. Εν τω μεταξύ, η εταιρεία Klarna, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της αγοράς τώρα και της πληρωμής αργότερα, δημιούργησε ζωντανές εμπορικές εκδηλώσεις με το Cosmopolitan και τη μάρκα καλλυντικών BeautyCounter. Εξαγόρασε επίσης τις νεοφυείς επιχειρήσεις Hero και Apprl το περασμένο έτος για να βοηθήσει τους εμπορικούς της συνεργάτες να δημιουργήσουν περιεχόμενο με τη βοήθεια influencers.

Η Klarna αξιοποιεί το live shopping για να προσεγγίσει τους νεότερους καταναλωτές, οι αγοραστικές αποφάσεις των οποίων, όπως ισχυρίζεται, επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η εταιρία προσπαθεί να δημιουργήσει εικονικές βιτρίνες που καθοδηγούνται από τους δημιουργούς. Το live shopping στοχεύεται να γίνει ένα υβρίδιο μεταξύ offline και online.

Η Klarna και η American Expess μπορεί να είναι οι πιο πρόσφατες επιχειρήσεις που αγκαλιάζουν το livestream shopping, αλλά το ίδιο το μέσο δεν είναι καθόλου καινούργιο. Η Amazon στράφηκε σε αυτή τη μορφή στις αρχές του 2019 με το Amazon Live, ενώ και επιχειρήσεις λιανικής πώλησης όπως η Walmart, η Macy’s και η Sephora έχουν φιλοξενήσει streams στο Facebook, το TikTok και το YouTube τους τελευταίους μήνες. Παράλληλα, μια ομάδα νεοφυών επιχειρήσεων live video commerce απευθύνονται στους οπαδούς των streetwear και της πολυτελούς μόδας.

Υπάρχουν μάρκες παλαιάς κοπής, όπως η Albertsons και η Heinz, οι οποίες έχουν υιοθετήσει τις αγορές μέσω livestream, πράγμα που σημαίνει πως αυτή η τάση είναι ήδη mainstream. Και οι δύο εταιρίες έχουν συνεργαστεί με την Firework για να φιλοξενούν livestreams και περιεχόμενο βίντεο μικρής διάρκειας απευθείας στις ιστοσελίδες τους. Με τη βοήθεια της American Express, η Firework θα μπορέσει να συνδεθεί με περισσότερες μάρκες και λιανοπωλητές, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Παρά την πληθώρα επιλογών προβολής, η μορφή αγορών μέσω livestream δεν έχει ακόμη εδραιωθεί στις ΗΠΑ. Η American Express και η Klarna προσπαθούν αντίστοιχα να το αλλάξουν αυτό, στηριζόμενες στους συνεργάτες λιανικής πώλησης και στοχεύοντας σε νεότερους, πιο ευαίσθητους καταναλωτές. Και οι δύο έχουν δηλώσει ότι η υιοθέτηση των αγορών μέσω livestream θα καθοδηγηθεί από τις γενιές Gen Z και millennial. Έχουν επίσης επισημάνει ότι καθώς περισσότερες επιχειρήσεις προσθέτουν ζωντανό βίντεο στο οπλοστάσιό τους για το ηλεκτρονικό εμπόριο, η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών θα φτάσει αναπόφευκτα σε ένα σημείο καμπής.

Με τα cookies να καταργούνται και την Apple να επιτρέπει στους χρήστες να αποτρέπουν την παρακολούθηση εφαρμογών, γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τα εμπορικά σήματα να στοχεύουν τους χρήστες. Με εταιρίες σαν τη Firework, οι μάρκες έχουν την εμπειρία στην κατοχή τους και μπορούν να δημιουργήσουν μια άμεση σχέση με τους πελάτες τους.

Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη αγορά livestream shopping στον κόσμο, με το Livestream Shopping να αποτελεί μέρος της κινεζικής κουλτούρας των διαδικτυακών αγορών από το 2016, όταν μεγάλες πλατφόρμες όπως η Taobao και η JD.com άρχισαν να προσφέρουν κανάλια στους ιστότοπους ηλεκτρονικού εμπορίου τους. Αλλά πραγματικά άνθισε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να επισκεφθούν φυσικές τοποθεσίες για ψώνια. Οι συνήθειες θέασης διαμορφώνονται σε μεγάλο βαθμό από τους influencers που έχουν ευρεία απήχηση. Αυτή η τάση έχει επιμείνει ακόμη και όταν τα lockdowns χαλάρωσαν και οι άνθρωποι επέστρεψαν στα φυσικά καταστήματα.

Συγκριτικά, η αμερικανική οικονομία δημιουργών περιεχομένου παραμένει περιορισμένη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στους νεότερους αγοραστές, ιδίως στη Gen Z. Παρόλο που οι πάροχοι πληρωμών μπορούν να διευκολύνουν τη χρηματοδότηση των καταναλωτών και τις πληρωμές μέσω κινητών τηλεφώνων, μια ώριμη οικονομία δημιουργών θα τροφοδοτήσει τελικά την εμπλοκή στις αγορές μέσω livestream.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.