19 Απρ 2024
READING

Εξακολουθούν οι κατηγορίες απέναντι στο Facebook/Meta ακόμη και μετά το πολυπόθητο rebranding

3 MIN READ

Εξακολουθούν οι κατηγορίες απέναντι στο Facebook/Meta ακόμη και μετά το πολυπόθητο rebranding

Εξακολουθούν οι κατηγορίες απέναντι στο Facebook/Meta ακόμη και μετά το πολυπόθητο rebranding

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας ο γίγαντας της τεχνολογίας, το Facebook, εξακολουθεί να κάνει tracking εφήβους στοχεύοντάς τους μέσω διαφημίσεων στις πλατφόρμες των κοινωνικών μέσων του, κάτι το οποίο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Facebook ότι θα περιόριζε τον τρόπο που οι διαφημιστές θα προσεγγίζουν τους νεότερους χρήστες. Έκτοτε το Facebook οδηγήθηκε στο περιβόητο rebranding και μετονομάστηκε σε «Meta», κάτι που σίγουρα αποτέλεσε απότοκο του τεχνολογικού γίγαντα, μετά από τα πολλαπλά σκάνδαλα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει.

Λίγο πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, το Facebook/Meta κατηγορήθηκε ότι δεν σταμάτησε ποτέ ουσιαστικά το λεγόμενο ad targeting απέναντι στους έφηβους χρήστες της πλατφόρμας. Αντ’ αυτού συνέχισε να παρακολουθεί και να στοχεύει παιδιά, διατηρώντας μία σειρά από δυνατότητες AI. Με άλλα λόγια αυτό που έκανε είναι να χρησιμοποιεί τα δεδομένα με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να ανακαλύπτει ακριβώς που περιηγούνται στο διαδίκτυο, ώστε να είναι σε θέση να προσδιορίζει και να ελέγχει τι είδους διαφημίσεις παρακολουθούν, προκειμένου να μεγιστοποιήσει την αφοσίωση και να ενισχύσει τα έσοδά του μέσω του advertising.

Έτσι το Facebook/Meta κατηγορείται ότι απέτυχε να αλλάξει εξ’ ολοκλήρου τις πολιτικές του όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα και να προστατεύσει ορισμένους από τους πιο ευάλωτους χρήστες του από τον ιδιαίτερα χειριστικό τομέα του μάρκετινγκ. Επέλεξε τον εύκολο δρόμο, ακολουθώντας ένα παραπλανητικό τέχνασμα. Ο τεχνολογικός γίγαντας φυσικά αρνήθηκε ότι χρησιμοποιεί τα δεδομένα παρακολούθησης, μέσω των οποίων εξακολουθεί να στοχεύει λογαριασμούς ανήλικων χρηστών, χωρίς όμως να εξηγήσει και τον λόγο που εξακολουθεί να πράττει κατ’ αυτό τον τρόπο.

Ένας διεθνής συνασπισμός ομάδων δημόσιας υγείας και παιδικής ανάπτυξης, οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβιστών προστασίας της ιδιωτικής ζωής, κατηγόρησε ξεκάθαρα το Facebook/Meta, καλώντας το να ξεκαθαρίσει τον τρόπο με τον οποίο στοχοποιούνται οι έφηβοι μέσω της δύναμης της τεχνητής νοημοσύνης στις πλατφόρμες του. Την ίδια στιγμή έχει δεσμευτεί να τερματίσει τη συγκεκριμένη πρακτική. Επιπλέον διάφοροι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το tracking της διαδικτυακής συμπεριφοράς των εφήβων μέσω συγκεκριμένων λειτουργιών τεχνητής νοημοσύνης, δεν αποτελεί κάποια ιδιαίτερα δαπανηρή διαδικασία για την εταιρεία. Ταυτόχρονα τους τελευταίους μήνες, αρκετοί ευρωβουλευτές πίεσαν να τροποποιήσουν το νομοσχέδιο της ΕΕ, με στόχο να συμπεριληφθεί η πλήρης απαγόρευση των tracking διαφημίσεων, διασφαλίζοντας το απόρρητο των χρηστών.

Πράγματι το Facebook εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τον τεράστιο όγκο δεδομένων που συλλέγει από τους νέους χρήστες, προκειμένου να προσδιορίσει ποια παιδιά είναι πιο ευάλωτα σε μια συγκεκριμένη διαφήμιση. Αυτή η πρακτική είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, δεδομένου ότι μπορεί να προβάλλονται στους εφήβους διαφημίσεις σχετικά με πολύ λεπτά ζητήματα όπως είναι το βάρος, η εικόνα, η διαφορετικότητα, η διαφορετική σεξουαλικότητα και πολλά ακόμη ζητήματα κοινωνικού χαρακτήρα. Την ίδια στιγμή έχουν διαρρεύσει μία σειρά από χιλιάδες εσωτερικά έγγραφα, τα οποία αποδεικνύουν τη τοξικότητα του Instagram απέναντι στους εφήβους.

Κάτι που πραγματικά αξίζει να σημειωθεί είναι ο τρόπος με τον οποίο το Facebook συνεχίζει να παρακολουθεί τα δεδομένα περιήγησης των παιδιών για διαφημιστικούς σκοπούς. Πλέον ο τεχνολογικός γίγαντας αυτό που κάνει είναι να χρησιμοποιεί μία σειρά από συγκεκριμένες προηγμένες δυνατότητες όπως είναι τα Facebook Pixel και το app SPK. Έτσι το Facebook μπορεί να συλλέξει δεδομένα και πληροφορίες από άλλες καρτέλες και σελίδες του προγράμματος περιήγησης που ανοίγουν τα παιδιά, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι εξακολουθεί να συλλέγει δεδομένα για διαφημιστικούς σκοπούς.

Διαβάστε επίσης: Έρευνα | Τα διαφημιστικά εργαλεία του Facebook και τα προσωπικά δεδομένα

Το σύστημα παράδοσης διαφημίσεων του Facebook εξακολουθεί να συλλέγει δεδομένα εφήβων με μοναδικό σκοπό να βοηθήσει τους διαφημιστές να στοχεύσουν τα κατάλληλο κοινό. Από τη στιγμή που δεν έχει σταματήσει ουσιαστικά να παρακολουθεί και να στοχεύει ανήλικους χρήστες μέσω διαφημίσεων, τότε δεν υπάρχει καμία ουσιαστική αλλαγή, αλλά μία συνεχιζόμενη ενέργεια χειραγώγησης των παιδιών. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.