25 Απρ 2024
READING

Η αγορά των παιδικών βίντεο στο You Tube ακμάζει

4 MIN READ

Η αγορά των παιδικών βίντεο στο You Tube ακμάζει

Η αγορά των παιδικών βίντεο στο You Tube ακμάζει

Τα βίντεο για παιδιά στο You Tube έχουν πολύ μεγάλη απήχηση και αυτό επεκτείνεται σε όλα τα αντίστοιχα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.Μόνο τον τελευταίο μήνα, τα βίντεο των Cocomelon, Little Baby Bum και Blippi έχουν προβληθεί περισσότερες από 2,37 δισεκατομμύρια φορές. Αυτά τα τρία κανάλια του YouTube -τα οποία είναι από τα μεγαλύτερα στην πλατφόρμα- έχουν, συνολικά, συγκεντρώσει 157 δισεκατομμύρια προβολές στα λίγα χρόνια που είναι online. Tώρα αξίζουν 3 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ και τα τρία ανήκουν πλέον στην Moonbug Entertainment.

Τα παιδιά αποτελούν βασικό στόχο για τις εταιρείες που θέλουν να έχουν κέρδη στο YouTube. Και οι πνευματικές ιδιοκτησίες της Moonbug, οι οποίες περιλαμβάνουν το Cocomelon και το Little Baby Bum, είναι αγαπητές σε εκατομμύρια ανθρώπους – τόσο αγαπητές που η Moonbug συγκέντρωσε έσοδα 53 εκατομμυρίων δολαρίων το 2020.

Αυτό είναι μια σημαντική αλλαγή σε σχέση με τις σκοτεινές ημέρες του παιδικού περιεχομένου του YouTube στα τέλη της δεκαετίας του 2010. Υπήρξαν διαδοχικά σκάνδαλα, τα οποία διήρκεσαν από το 2017 έως το 2019. Στο YouTube δόθηκε το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί ποτέ στην ιστορία των δύο δεκαετιών που η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ ασχολείται με υποθέσεις παραβίασης του νόμου για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των παιδιών στο διαδίκτυο, με κόστος 170 εκατομμύρια δολάρια για την εταιρεία.

Έκτοτε, η βιομηχανία παιδικού περιεχομένου έχει βελτιωθεί. Παρόλο που υπάρχει ακόμα βαθιά ακατάλληλο περιεχόμενο στο YouTube, αυτό έχει σε μεγάλο βαθμό εκτοπιστεί από το προσκήνιο από μια βιομηχανία που εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς.Η αλλαγή ήταν αναπόφευκτη αφού το YouTube ανέλαβε δράση, απαγορεύοντας τα σχόλια σε βίντεο με ανήλικους και αλλάζοντας τον αλγόριθμό του για να προωθεί μόνο “ποιοτικό” περιεχόμενο.

Από τότε που αγόρασε ένα από τα πρώτα της κανάλια στο YouTube, το Little Baby Bum το 2018 έναντι 8 εκατομμυρίων δολαρίων, η Moonbug έχει επεκταθεί σημαντικά. Η βασική αρχή για τη δημιουργία αξίας είναι η εύρεση σύνδεσης με το κοινό και οικοδόμηση της δυνατότητας κερδοφορίας γύρω από αυτό.Η εταιρεία έχει επιταχύνει τον ρυθμό παραγωγής των brand που έχει αποκτήσει, ενώ ταυτόχρονα έχει διευρύνει την εμβέλειά της εκτός YouTube, στο Netflix και την τηλεόραση – ενώ έχει εισβάλει και στα καταστήματα παιχνιδιών. Υπάρχουν 122 προϊόντα προς πώληση στο επίσημο ηλεκτρονικό κατάστημα της Cocomelon και 92 στο κατάστημα της Blippi, από επώνυμα περιτυλίγματα δώρων μέχρι μπουκάλια νερού και κουτιά φαγητού.

Και αυτό είναι που κεντρίζει το ενδιαφέρον των επενδυτών. Δεν πληρώνουν απλώς για την απήχηση σε εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά αγοράζουν μια μάρκα και μια πνευματική ιδιοκτησία που μπορεί να διατηρηθεί πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε viral βίντεο.Το βίντεο είναι εδώ και καιρό μια άνιση βιομηχανία. Το κορυφαίο 3% των καναλιών του YouTube λαμβάνει το 90% των προβολών. Αμφισβητήσιμο περιεχόμενο για παιδιά εξακολουθεί να υπάρχει στο YouTube, παρά τις προσπάθειες της πλατφόρμας να το περιορίσει. Μόλις στις 25 Οκτωβρίου, το YouTube ανακοίνωσε ότι θα λάβει μέτρα κατά του χαμηλής ποιότητας παιδικού περιεχομένου, αφαιρώντας τη δυνατότητα κερδοφορίας των βίντεο.

Το YouTube αποφάσισε να ανακοινώσει μία σειρά από καινούριους περιορισμούς, οι οποίες σχετίζονται με τις διαφημίσεις, προκειμένου να μειωθεί η συνεχόμενη έκθεσή τους και να προβάλλονται μόνο σε περιπτώσεις που ταιριάζουν σε πολύ συγκεκριμένο περιεχόμενο. Το YouTube θα σταματήσει να προβάλλει διαφημίσεις με θέματα που αφορούν το αλκοόλ, το τζόγο, τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, καθώς και τις διαφημίσεις τόσο εκλογικού όσο και πολιτικού χαρακτήρα, απαγορεύοντας τις διαφημίσεις που μπορεί να έχουν ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο.

Η πλατφόρμα δεν σταματά να εξελίσσεται. To Youtube λάνσαρε το νέο εργαλείο Shorts, το οποίο μοιάζει με το TikTok, καθώς ο μέσος αριθμός καθημερινών δημιουργών για πρώτη φορά υπερδιπλασιάζεται για το συγκεκριμένο τρίτο τρίμηνο. Η πλατφόρμα κοινής χρήσης βίντεο, η οποία είδε τα έσοδά της να αυξάνονται κατά (43%) σε ετήσια βάση αγγίζοντας τα 7,2 δισεκατομμύρια δολάρια, επεκτείνεται ακόμη περισσότερο διεξάγοντας διάφορα livestreaming events με διάφορους retailers όπως είναι τα Sephora, το Target και το Walmart.

Όπως συνέβη με σχεδόν οποιαδήποτε τεχνολογική εταιρεία αυτή τη στιγμή, είναι δύσκολο να διαχωριστεί η πορεία της από τον αντίκτυπο της πανδημίας. Έτσι, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020, το οποίο περιελάμβανε τις πρώτες εβδομάδες της κρίσης, ο συνολικός χρόνος παρακολούθησης για τα βίντεο του YouTube αυξήθηκε κατά 25% Ο χρόνος θα δείξει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα για την πλατφόρμα.  

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.