14 Νοέ 2024
READING

Με ποιο τρόπο η TUI εκμεταλλεύτηκε τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας;

4 MIN READ

Με ποιο τρόπο η TUI εκμεταλλεύτηκε τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας;

Με ποιο τρόπο η TUI εκμεταλλεύτηκε τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας;

Η μεγάλη ταξιδιωτική εταιρεία TUI, αποφάσισε να μην επηρεαστεί από τη κρίση που αντιμετώπισε ο τομέας των ταξιδιών την περίοδο της πανδημίας, βλέποντάς το ως μία ευκαιρία να ανανεωθεί και να εξελιχθεί. Έτσι δημιούργησε μία στρατηγική η οποία σχετιζόταν με την ανανέωση της ταυτότητας της μάρκας της, την ανάπτυξη νέων δημιουργικών σχέσεων καθώς και τη μεταβολή του τρόπου με τον οποίο διαχειρίζεται τις επενδυτικές της δραστηριότητες.

Ο νέος σκοπός του brand επικεντρώθηκε κυρίως στην δημιουργία στιγμών και αναμνήσεων, οι οποίες κάνουν τη ζωή ομορφότερη. Μέσω του συνθήματος της νέας καμπάνιας «Live Happy», η διάσημη ταξιδιωτική επιχείρηση άρχισε να ανανεώνει και εξελίσσει την ταυτότητά της, ώστε να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη απήχηση στους ανθρώπους μετά τη περίοδο του Covid.

Η εταιρεία έχει κατανοήσει πλήρως την άμεση σχέση μεταξύ της μάρκας και των αποτελεσμάτων. Γι’ αυτό τον λόγο μία από τις πρωταρχικές ενέργειες της TUI ήταν να διαμορφώσει ένα νέο σύνολο αρχών με γνώμονα τη δημιουργικότητα. Στο παρελθόν είχε παρατηρηθεί ότι υστερούσε στο συγκεκριμένο τομέα, με αποτέλεσμα να αναπτύξει μία σειρά από αρχές, οι οποίες εστίαζαν κατά κύριο λόγο στην οικοδόμηση όμορφων συναισθημάτων καθώς και καινοτόμων ιδεών. Κάτι τέτοιο δε θα γινόταν εφικτό εάν η εταιρεία δεν εντάσσονταν σε ένα πιο ψηφιακό περιβάλλον. Παράλληλα ζωτικής σημασίας για την TUI αποτέλεσε και η προσέγγισή της στον κόσμο των media.

Κατόπιν η TUI έχοντας πλήρη επίγνωση των νέων δεδομένων της αγοράς αποφάσισε μια προσέγγιση 4 σημείων:

  • Πρώτον η διατήρηση της εταιρικής φήμης και η οικοδόμηση συναισθηματικής απήχησης για τη μάρκα.
  • Δεύτερον η επανεκτίμηση και η μεταβολή των δεδομένων των επιχειρησιακών αντιλήψεων της μάρκας.
  • Τρίτον η άνοδος των πωλήσεων, μέσω προνομιακών τιμών και προσφορών με τη συμβολή press διαφημίσεων ενισχύοντας την ανάπτυξη της εταιρείας βραχυπρόθεσμα.
  • Τέταρτον η οικοδόμηση ενός ψηφιακού σήματος καθώς ένας από τους βασικούς εξελικτικούς άξονες αποτελεί η άνοδος της ζήτησης.

Αυτό που κάνει η εταιρεία είναι να βολιδοσκοπεί πολύ προσεκτικά τη καταναλωτική συμπεριφορά, εστιάζοντας σε σημεία που θα καταφέρουν να αυξήσουν την επισκεψιμότητα στο site της, χωρίς να σπαταλά άσκοπα ποσά σε μη αποδοτικές ενέργειες μάρκετινγκ. Με άλλα λόγια η TUI έχει πλήρη επίγνωση της σχέσης μεταξύ επωνυμίας και απόδοσης. Επιπλέον όσο αφορά την ταυτότητα της επωνυμίας, η TUI ήθελε να εκμεταλλευτεί τη δύναμη του χαμογελαστού λογοτύπου της εταιρείας, αναπτύσσοντάς το με ψηφιακό τρόπο καθώς είναι ένα απίστευτα ισχυρό πλεονέκτημα. Οι συγκεκριμένες πρακτικές γύρω από την οπτική ταυτότητα και την επανατοποθέτηση του brand, έγινε πραγματικότητα μέσω της καμπάνιας «Live Happy», η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο εστιάζοντας τη προσοχή στις πτυχές της διαφορετικότητας.

Αντιμετωπίζοντας μία κρίση

Όπως το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων έτσι και η TUI έπρεπε να αντιμετωπίσει τη κρίση που προκάλεσε ο Covid. Όταν ξέσπασε η πανδημία, η μεγάλη ταξιδιωτική επιχείρηση διέθετε 45.000 πελάτες σε 32 χώρες, οι οποίοι οδηγούνταν σε διαδικασία επαναπατρισμού μέσα σε διάστημα 14 ημερών. Μέχρι το τέλος Μαρτίου, η TUI λάμβανε 1,5 εκατομμύρια κλήσεις την ημέρα στο τηλεφωνικό κέντρο της εταιρείας, ενώ σε κανονικές συνθήκες λάμβανε περίπου 5 εκατομμύρια κλήσεις ετησίως, πράγμα που σήμαινε ότι ήταν αδύνατο να μπορέσει να ανταπεξέλθει η εταιρεία σε ένα τόσο μεγάλο επίπεδο ζήτησης.

Τελικά επιστράφηκαν έσοδα αξίας 1,5 δισεκατομμυρίων λιρών μόνο στις επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, κάτι το οποίο προκάλεσε τεράστια προβλήματα στην εταιρεία γενικότερα. Συνδυαστικά με τα επικριτικά σχόλια του τύπου όσον αφορά το κομμάτι της εξυπηρέτησης πελατών, ένας τομέας όπου η εταιρεία είχε επενδύσει σημαντικά, καθώς και της γενικότερης αδρανοποίησης του κλάδου των ταξιδιών, έκαναν την κατάσταση ακόμη δυσκολότερη.

Ήταν πλέον σαφές ότι η εταιρεία έπρεπε να θέσει ορισμένες προτεραιότητες ώστε να καταφέρει να ανακάμψει. Γι’ αυτό το λόγο διεξήγαγε κάθε μήνα έρευνα, στην οποία ο εκάστοτε πελάτης έπρεπε να απαντήσει μία σειρά από ερωτήσεις σχετικά με τη γενικότερη στάση του αναφορικά με το κομμάτι των ταξιδιών. Το πρώτο και βασικότερο ζήτημα ήταν το αίσθημα της αβεβαιότητας που κατάκλυζε τους πελάτες της εταιρείας, καθώς τα δεδομένα γύρω από τα ταξίδια μπορούσαν να αλλάξουν από στιγμή σε στιγμή.

Διαβάστε επίσης: Έρευνα | Οι απόψεις γύρω από τα ταξίδια στη σημερινή εποχή

Έτσι αυτό που έκανε η εταιρεία είναι να εισάγει μία σειρά από πιο ευέλικτους όρους και προϋποθέσεις. Αρχικά συνεργάστηκε με την γνωστή ασφαλιστική εταιρεία AXA, αναπτύσσοντας ένα προνομιακό πακέτο διακοπών. Κατόπιν αναδημιούργησε το σύστημα διαχείρισης κρατήσεων, προσφέροντας στους πελάτες μία self-service εμπειρία. Τέλος εντάχθηκε δυναμικά στα ψηφιακά κανάλια, κλείνοντας το ένα τρίτο των φυσικών καταστημάτων της.

Συνοψίζοντας η εταιρεία επηρεάστηκε σε τόσο μεγάλο βαθμό, φτάνοντας σε σημείο να αμφισβητεί ακόμη και τη γενικότερη επιβίωσή της στην αγορά. Το πλήγμα ήταν μεγάλο και απώλειες εμφανείς. Το θέμα είναι πως θα το διαχειριστεί η εκάστοτε επιχείρηση, κάνοντας το ελάττωμα, προτέρημα.Και αυτό αποφάσισε να κάνει η TUI.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.