23 Απρ 2024
READING

Έρευνα | Ο κλάδος της πολυτέλειας έχει ανακάμψει

2 MIN READ

Έρευνα | Ο κλάδος της πολυτέλειας έχει ανακάμψει

Έρευνα | Ο κλάδος της πολυτέλειας έχει ανακάμψει

Η τελευταία έκθεση της Bain & Company, που δημοσιεύθηκε σε συνεργασία με το Fondazione Altagamma, αναφέρει ότι η Κίνα έχει διπλασιάσει το μέγεθος της αγοράς πολυτελείας από το 2019 και πλέον αντιπροσωπεύει το 21% (69 δισ. δολάρια) των παγκόσμιων δαπανών πολυτελείας. Οι μεγάλες εταιρίες πολυτελείας που έχουν εδραιώσει ισχυρή παρουσία στην Κίνα όλα αυτά τα χρόνια έχουν ανταμειφθεί σημαντικά σε πωλήσεις και μετοχές – ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας 2020.

Το θετικό είναι ότι και οι νεοσύστατες εταιρίες έχουν τη δυνατότητα να εισέλθουν στην αγορά, καθώς οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να διπλασιαστούν μέχρι το 2025. Όπως προβλέπει η έκθεση, οι παγκόσμιες δαπάνες πολυτελείας της Κίνας θα αντιπροσωπεύουν το 40-45% μέχρι εκείνο το έτος, ενώ θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ και θα γίνει η μεγαλύτερη αγορά πολυτελείας στον κόσμο.

Ένα άλλο συναρπαστικό συμπέρασμα είναι ότι η πολυτέλεια έχει επανέλθει στα επίπεδα προ πανδημίας πολύ νωρίτερα από τις περισσότερες προβλέψεις που τοποθετούσαν την ανάκαμψη γύρω στο 2022-23. Μεταφράζοντας τα έσοδα από τη χονδρική πώληση και την αδειοδότηση στο αντίστοιχο λιανικό εμπόριο, η έρευνα εκτιμά ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις προσωπικών ειδών πολυτελείας θα φτάσουν τα 283 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, σημειώνοντας αύξηση 1% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019 και 29% σε σχέση με το 2020. Στο μεταξύ, η πλήρης ανάκαμψη δεν αναμενόταν μέχρι και το 2022.

Το διαδίκτυο παρέχει νέες ευκαιρίες για την πολυτέλεια

Αναμφίβολα, το COVID-19 επιτάχυνε την ψηφιοποίηση, ωθώντας στην αύξηση των online αγορών premium προϊόντων. Σύμφωνα με την έρευνα, οι ηλεκτρονικές αγορές αυξήθηκαν κατά 50% μεταξύ 2019 και 2020, με περαιτέρω αύξηση κατά 27% το 2021 σε ετήσια βάση. Στην περίπτωση της Κίνας, ο αριθμός των εγχώριων καταναλωτών πολυτελών προϊόντων που αγόρασαν online αυξήθηκε κατά περισσότερο από 40% σε ετήσια βάση.

Η τροφοδότηση αυτής της διαδικτυακής ανάπτυξης οφείλεται στους καταναλωτές που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε καταστήματα υψηλών προδιαγραφών, αλλά αποζητούν προϊόντα υψηλής ποιότητας, οι οποίοι βρήκαν πρόσβαση μέσω διαδικτύου.  Ωστόσο, καθώς ο διαδικτυακός ανταγωνισμός γίνεται ακόμη πιο έντονος, οι μάρκες πρέπει να αναβαθμίσουν τις διαδικτυακές τους εμπειρίες μέσω μοναδικών χαρακτηριστικών, εικονικών εργαλείων και εξατομικευμένων αλληλεπιδράσεων.

Οι millennials και η Γενιά Ζ θα αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα 2/3 (63%) των πωλήσεων προσωπικών ειδών πολυτελείας το 2021, από 44% το 2019. Μέχρι το 2025, θα αποτελούν πάνω από το 70% της συνολικής αγοράς, καθώς η επιρροή και οι δαπάνες της Γενιάς Χ και των Baby Boomers θα μειώνονται.Συνεπώς, οι millennials και οι Gen Zers θα αντιπροσωπεύουν ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό των καταναλωτών ειδών πολυτελείας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.