23 Απρ 2024
READING

ThredUp | περισσότεροι καταναλωτές σκοπεύουν να αγοράσουν second hand Χριστουγεννιάτικα δώρα

3 MIN READ

ThredUp | περισσότεροι καταναλωτές σκοπεύουν να αγοράσουν second hand Χριστουγεννιάτικα δώρα

ThredUp |  περισσότεροι καταναλωτές σκοπεύουν να αγοράσουν second hand Χριστουγεννιάτικα δώρα

Οι ανησυχίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό και οι πιέσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού μπορεί να αυξήσουν τις δαπάνες για μεταχειρισμένα προϊόντα σε διαδικτυακές αγορές αυτή την περίοδο των εορτών.

Η thredUP, μία από τις μεγαλύτερες διαδικτυακές πλατφόρμες μεταπώλησης γυναικείων και παιδικών ενδυμάτων, παπουτσιών και αξεσουάρ, δημοσίευσε σήμερα την έκθεση “Thrift for the Holidays” που διεξήχθη από την εταιρεία αναλύσεων λιανικού εμπορίου GlobalData. Για τους σκοπούς αυτής της μελέτης, η έρευνα διεξήχθη σε 2.000 Αμερικανούς ενήλικες άνω των 18 ετών, θέτοντας συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με τη συμπεριφορά τους στις αγορές για τα Χριστούγεννα και τις προτιμήσεις τους για τα μεταχειρισμένα είδη. Η έκθεση καταδεικνύει ότι όλο και περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται στη λιτότητα, καθώς ο πληθωρισμός και οι πιέσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας επιβαρύνουν τους αγοραστές ενόψει της Black Friday και το στίγμα γύρω από τα μεταχειρισμένα δώρα συνεχίζει να εξαλείφεται.

Σύμφωνα με την έρευνα, περισσότεροι από τους μισούς καταναλωτές (52%) ανησυχούν ότι τα δημοφιλέστερα δώρα για τις γιορτές θα είναι πιο ακριβά φέτος, ενώ 1 στους 3 πιστεύει ότι τα περιορισμένα αποθέματα θα δυσκολέψουν την εύρεση δώρων. Ως αποτέλεσμα, το 49% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο εναλλακτικών δώρων αυτή την περίοδο των διακοπών, όπως κάποιο μεταχειρισμένο προϊόν, ενώ το 43% σχεδιάζει να προσαρμόσει το πότε θα πραγματοποιήσει τις χριστουγεννιάτικες αγορές του ώστε να τις έχει ολοκληρώσει έγκαιρα, λαμβάνοντας υπόψη τις καθυστερήσεις στην παράδοση των αγαθών φέτος.

Άλλα ευρήματα καταδεικνύουν ότι το 62% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η αγορά μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης είναι πολύ πιο κοινωνικά αποδεκτή τώρα απ’ ότι πριν από πέντε χρόνια, ενώ ο 66% είναι πλέον ανοιχτοί στο να λάβουν ένα μεταχειρισμένο δώρο. Οι τρεις κυριότεροι λόγοι που ανέφεραν οι ερωτηθέντες για αυτό αφορούν πρώτον ότι αναζητούν καλύτερες προσφορές, δεύτερον ότι θέλουν να ψωνίζουν με πιο βιώσιμο τρόπο και, τρίτον, ότι θέλουν να κάνουν ένα δώρο που είναι μοναδικό.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι ερωτηθέντες της Γενιάς Z είναι περισσότερο ανοιχτοί στα δώρα secondhand ειδών για τις γιορτές, με το 72% να είναι ευχαριστημένοι με το να λάβουν ένα μεταχειρισμένο δώρο, σε σύγκριση με το 66% των ερωτηθέντων συνολικά. Επιπλέον, η βιωσιμότητα είναι το νούμερο ένα κίνητρο για τους ερωτηθέντες της Gen Z που αγοράζουν μεταχειρισμένα δώρα για τις γιορτές (64%), σε σύγκριση με το 54% των ερωτηθέντων συνολικά. Η επιδίωξη μιας καλής προσφοράς έρχεται στη δεύτερη θέση, με το 62% των ερωτηθέντων της γενιάς Z να ενδιαφέρονται να αγοράσουν μεταχειρισμένα δώρα για να εξοικονομήσουν χρήματα.

Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν επίσης ότι 2 στους 5 ερωτηθέντες δηλώνουν ότι σκοπεύουν να δωρίσουν σε κάποιον μια δωροκάρτα φέτος. Αυτό σίγουρα θεωρείται από πολλούς μια συμφέρουσα λύση για να μπορέσει αυτός που δέχεται το δώρο να αξιοποιήσει την δωροκάρτα σε κάποιο προϊόν που να είναι πραγματικά χρήσιμο ή επιθυμητό και αποτρέπει το ενδεχόμενο αναγκαίας επιστροφής ή αποτυχίας του δώρου.

Ακόμα και χωρίς πιθανές αυξημένες πωλήσεις για τις γιορτές, η έρευνα δείχνει ότι τα μεταχειρισμένα ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ γίνονται όλο και πιο δημοφιλή και αποτελούν σήμερα μια αγορά 36 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία προβλέπεται να διπλασιαστεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια στα 77 δισεκατομμύρια δολάρια. Μάλιστα, η μεταπώληση αναμένεται να αυξηθεί 11 φορές ταχύτερα από τις πωλήσεις ρούχων λιανικής από πρώτο χέρι τα επόμενα πέντε χρόνια με την μεταπώληση να αναμένεται να είναι υπερδιπλάσια των πωλήσεων γρήγορης μόδας μέχρι το 2030, ενώ τα 2/4 των καταναλωτών secondhand δηλώνουν ότι αντικαθιστούν τις αγορές γρήγορης μόδας με μεταχειρισμένα ρούχα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.